Foto – REUTERS/LETA

  7

Pārāk liels – 1,7 reizes?

Neraugoties uz it kā pozitīvu rezultātu, protestētāji apsūdz politiķus par ūdens izmaksu celšanu “caur sētas durvīm” un brīdina, ka gadījumā, ja likumdošanā tiks noteikta maksa par “pārāk lielu ūdens patēriņu”, atsāksies masu protesti un masveida nemaksāšana.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Lasīt citas ziņas

Īrijas mājokļu, plānošanas un pašvaldību ministrs Saimons Kovinijs šīs nedēļas sākumā pauda pārliecību, ka tiesību akti, pamatojoties uz komisijas ziņojumu, varētu tikt izstrādāti līdz parlamenta vasaras atvaļinājumam. Tomēr diskusijas liecina, ka parlamentā nav vienprātības šajā jautājumā.

Bijušais vides ministrs Alans Kellijs iepriekš nodēvējis ūdens maksas jautājumu par “pilnīgu un galīgu farsu” un paudis uzskatu, ka komisijas ziņojumā ietvertie priekšlikumi neatbilst Eiropas Savienības tiesību aktiem, un tas nozīmē, ka valstij būs jāmaksā milzīgi naudas sodi. Viņš norādīja, ka no vides un investīciju viedokļa ir “nepieciešams pamosties, lai saprastu, kas gaidāms”, un pajautāt, no kurienes nāks ūdenssaimniecības finansējums nākotnē. Viņš pauda uzskatu, ka lielākā daļa cilvēku saprot, ka par ūdeni tomēr ir jāmaksā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar lūgumu sniegt rakstisku situācijas skaidrojumu pie Eiropas Komisijas (EK) ir vērsusies Īrijas parlamenta deputāte Mariana Harkina. Viņa uzdeva jautājumu, vai Īrijas metode maksāt par ūdeni no vispārējiem nodokļiem vēl ir spēkā, kā tas bija direktīvas WFD pieņemšanas brīdī 2003. gadā. Tas nozīmētu, ka tā ir Īrijā “iedibināta prakse”, un tas joprojām ļautu Īrijai atteikties no ūdens maksas.

EK atbildē teikts, tā kā Īrija ir apstiprinājusi upju baseinu apsaimniekošanas plānus 2010. gada jūlijā un paudusi skaidru apņemšanos ieviest maksu par ūdeni, tā tiek kvalificēta kā valstī “iedibināta prakse”. WFD direktīva nepieļauj atgriešanos pie jebkuras iepriekšējās prakses.

Atbilde apstiprina EK uzskatu, ka ar ūdens maksas atcelšanu tiks pārkāpta Eiropas direktīva, savukārt tas nozīmē, ka pret Īriju varētu tikt sākta tiesvedība. Ja lieta nonāks līdz Eiropas tiesai, Īrijai var nākties maksāt soda naudu miljoniem eiro dienā.

Līdz šīs nedēļas beigām Īrijas parlamentārieši būs pauduši savu attieksmi pret komisijas priekšlikumiem, un, visticamāk, ilgi nebūs jāgaida arī EK reakcija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.