Foto – REUTERS/LETA

  7

Maksā tikai trešdaļa

Tomēr protesti turpinājās, iedzīvotāji rīkoja demonstrācijas, atteicās reģistrēties dienestā un atteicās apmaksāt patērētā ūdens rēķinus, kas mājsaimniecībām tika sūtīti ar 2015. gada aprīli. Kopumā 2015. gadā ieņēmumi no apmaksātajiem ūdens rēķiniem bija 144 miljoni eiro, kas bija vien 53% no ieplānotā. Par izlietoto ūdeni šajā gadā nemaksāja 36% mājsaimniecību jeb apmēram 500 tūkstoši cilvēku.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Pēc parlamenta vēlēšanām Īrijā 2016. gada februārī, pildot pirmsvēlēšanu solījumus, deputāti pieņēma lēmumu apturēt ūdens maksas piemērošanu mājsaimniecībām un izveidot parlamenta komisiju, kas izpētītu visas ūdenssaimniecības finansēšanas iespējas nākotnē. Protesta kampaņu organizatori uzskata, ka, pateicoties solījumam atcelt maksu par ūdeni, parlamentā iekļuva vismaz divi no katriem trim deputātiem. Maksa par ūdeni ir jautājums, kas pēdējo trīs gadu laikā ir dominējis Īrijas politiķu darba kārtībā.

Parlamenta komisija ir pabeigusi savu darbu un pēc karstām politiskām diskusijām šonedēļ iesniegusi Īrijas parlamentā apspriešanai un izvērtēšanai ziņojumu ar priekšlikumiem par ūdenssaimniecības turpmāko finansēšanas sistēmu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komisija iesaka pilnībā atcelt maksu par patērēto ūdeni mājsaimniecībām, kā arī atmaksāt naudu tiem iedzīvotājiem, kuri iepriekš ir apmaksājuši savus ūdens rēķinus. Pēc nopietnām juridiskām konsultācijām ir panākts kompromiss attiecībā uz strīdīgo terminu “pārmērīgs ūdens patēriņš”, par kuru mājsaimniecībām ieteikts piemērot maksu.

Ziņojumā noteikts, ka “pārmērīgs ūdens patēriņš” nozīmētu 1,7 reizes vairāk izmantotā ūdens nekā vidēji valsts mājsaimniecībās, kā arī tiek minēts vidējais patēriņš vienam cilvēkam – 133 litri ūdens dienā. Eksperti lēš, ka šo patēriņa līmeni Īrijā pārsniedz apmēram 8% mājsaimniecību.

Pretēji iepriekš cerētajam, komisijas ziņojumā tomēr ir ietverts nosacījums, ka ūdens skaitītāji jāuzstāda visos jaunuzceltajos namos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.