Kara dēļ Ukrainas austrumos esošā Luhanskas apgabala viena no ogļraktuvēm jau teju gadu nestrādā. Valsts savulaik rūpnieciski attīstītajos austrumu apgabalos tagad valda liels bezdarbs, kas smagi ietekmējis valsts kopējo finanšu sektoru un palielinājis bezdarba līmeni.
Kara dēļ Ukrainas austrumos esošā Luhanskas apgabala viena no ogļraktuvēm jau teju gadu nestrādā. Valsts savulaik rūpnieciski attīstītajos austrumu apgabalos tagad valda liels bezdarbs, kas smagi ietekmējis valsts kopējo finanšu sektoru un palielinājis bezdarba līmeni.
Foto – AFP/LETA

Iedzīvotāju aizsardzībai 0

Nākamo četru gadu laikā Ukrainai ir jāatmaksā 30 miljardu dolāru liels ārējais parāds. Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ieteicis Kijevai mēģināt panākt vienošanos ar aizdevējiem par parāda restrukturizāciju, kas ļautu tai nākamo divu gadu laikā ietaupīt aptuveni 15 miljardus dolāru. Tiesa, kā norādījusi Ukrainas valdība, kreditori nevēlas iesaistīties sarunās par parādu pārskatīšanu vai to daļas norakstīšanu. Iespējams, tieši tas licis Ukrainas parlamentam atbalstīt likumu, kas ļauj valdībai ne­steigties ar parāda atmaksu. “Ja Ukrainai uzbruks negodīgi kreditori, šis moratorijs aizsargās valsts aktīvus un valsts sektoru,” ziņu aģentūrai “AFP” paziņoja Jaceņuks.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ukrainas finanšu ministre Natālija Jaresko sarunā ar britu laikrakstu “The Guardian” norādīja, ka valsts parlamenta pieņemtais likums, kas ļaus valdībai uz laiku apturēt parāda atmaksu ārvalstu aizdevējiem, ir svarīgs solis, lai aizsargātu Ukrainas iedzīvotāju jau tā bēdīgo finanšu stāvokli. “Kara dēļ valsts austrumos iedzīvotāji uz saviem pleciem jau ir uzņēmušies ļoti smagu nastu,” paziņoja Jares­ko, norādot, ka vēl lielākus tēriņus no valsts budžeta valdība šobrīd nevar atļauties. “Šodienas balsojums liecina par mūsu finansiāli grūto situāciju un nepieciešamību nekavējoties atrisināt parāda problēmas. Esmu pārliecināta, ka risinājums ir atrodams,” paziņoja finanšu ministre. Viņa skaidroja, ka ekonomisko izaicinājumu un politiskās situācijas dēļ “mūsu parāda pašreizējie līmeņi nav ilgtspējīgi”. Jaresko uzsvēra, ka šobrīd nav citas iespējas kā tikai panākt ar aizdevējiem vienošanos, kas ietvertu parāda atmaksas termiņu pagarinājumus.

Ukrainas parlaments apstiprinājis likumu laikā, kad Jaceņuka vadītā valdība risina ar Starptautisko valūtas fondu Ukrainai ārkārtīgi svarīgās sarunas par aizdevuma kārtējās daļas saņemšanu. Paredzams, ka līdz 15. jūnijam Kijeva un SVF vienosies par 17 miljardu dolāru lielu aizdevumu. Tiesa, kā norāda eksperti, Ukrainas parlamenta nule apstiprinātais likums nav labs signāls aizdevējiem pirms Ukrainai tik izšķirošajām sarunām.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.