Foto – Karīna Miezāja

  12

Nav pieņemama uzruna “skaistulīt…”

LIDA priekšnieks gan uzskata, ka “krēslu lieta” tikai daļēji raksturojot VRS valdošo darba kultūru, kurai esot padomju laika attiecību pieskaņa. A. Augustāns stāsta, ka arodbiedrībā palīdzību lūgusi kāda robežkontroles punkta jauna darbiniece, kuru ilgstoši esot pazemojis priekšnieks. A. Augustāns atskaņo “LA” ierakstu starp priekšnieku un padoto, kurā priekšnieks darbinieci pavēlošā tonī vairākas reizes uzrunājot ar vārdiem “skaistulīt” un ignorē darbinieces skaidrojumu, ka viņa nevar ierasties nākamajā dienā uz darbu, jo tajā paredzēta iepriekš iestādē saskaņota vizīte pie ārsta.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Kā stāsta A. Augustāns, darbiniecei esot psiholoģiska trauma, viņa plānojot iet prom no robežsardzes. Situāciju A. Augustāns sauc par nepieņemamu. VRS ierosinājusi disciplinārlietu, telefonsarunas ieraksts nonācis arī VRS darbību pārraugošās Iekšlietu ministrijas rīcībā.

N. Garbars, jautāts par to, kas notiks ar robežkontroles punkta vadītāju, atbild, ka tas tiks secināts izmeklēšanā, norādot, ka šādās situācijās vienmēr ir jautājums – vai pārkāpumu veikušajam darbiniekam tiek palīdzēts uzlabot savas prasmes vai arī viņam tiek pateikts “Paldies”. “Man ir žēl, ja zaudēsim robežsardzes darbinieci. Man nav starpības, vai cilvēks dienestā ir jaunākais inspektors vai struktūrvienības vadītājs ar pulkveža pakāpi – mana attieksme pret visiem padotajiem kā dienesta vadītājam ir vienāda. Šādai attieksmei jābūt arī visiem struktūrvienību vadītājiem, un man nav jābrauc īpaši kādam to skaidrot,” saka N. Garbars. Viņš gan piebilst, ka darbiniece neesot izmantojusi robežsardzē esošos darbinieku aizsardzības mehānismus, bet par situāciju runājusi tikai ar arodbiedrību. “Var vērsties pie pārvaldes priekšnieka vai manis. Darbiniekus var pārcelt dienestā uz citu struktūrvienību,” skaidro N. Garbars.

Sodīti 39 darbinieki

CITI ŠOBRĪD LASA

A. Augustāns arī atgādina par kādu citu gadījumu, kas noticis pirms diviem gadiem, kad RTO robežkontroles punkta tā laika priekšnieks esot strīda laikā iesitis darbiniecei. VRS uzsāka kriminālprocesu un tiesa bijušajam kontrolpunkta priekšniekam par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu piesprieda 260 stundas piespiedu darba, tomēr viņš lēmumu pārsūdzējis Rīgas apgabaltiesā, un tiesas sēde gaidāma septembrī. “Joprojām grūti notikušajam noticēt, jo bijušajam robežsargam ir ģimene ar bērniem, arī pieredze, kā komunicēt ar darbiniekiem. Tomēr nav dūmu bez uguns. Nav pieļaujamas situācijas, ka priekšnieks zaudē kontroli un kaut vai paceļ balsi uz padotajiem,” piebilst N. Garbars.

N. Garbars uzskata, ka no šiem gadījumiem nevar izdarīt secinājumus par kopējo situāciju robežsardzē. “Dzirdēti apgalvojumi, ka robežsargus soda pa labi un pa kreisi. Tomēr pērn no 4000 darbiniekiem disciplinārsodi piemēroti 39, no kuriem septiņi sodus pārsūdzēja. Pērn apbalvojām ap 800 robežsargu. Manuprāt, bieži LIDA secinājumus izdara no viena darbinieka skatpunkta,” spriež N. Garbars.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.