Var prognozēt, ka FKTK, pieņemot lēmumu par Rietumu banku (attēlā), liela ietekme būs Francijā notiekošā kriminālprocesa iznākumam, kurā galvenais apsūdzētais ir kādreizējais kompānijas “France Offshore” vadītājs Nadavs Bensusāns.
Var prognozēt, ka FKTK, pieņemot lēmumu par Rietumu banku (attēlā), liela ietekme būs Francijā notiekošā kriminālprocesa iznākumam, kurā galvenais apsūdzētais ir kādreizējais kompānijas “France Offshore” vadītājs Nadavs Bensusāns.
Foto – Timurs Subhankulovs

Patiesā labuma guvēja rentgens 4

Arī ASV un Eiropas Savienība pastiprina prasības saistībā ar patiesā labuma guvēja atklāšanu, šīs informācijas glabāšanu un sniegšanu tiesību aizsardzības iestādēm. Te īpaši jāatzīmē ES 2015. gada direktīva 2015/849 par finanšu sistēmas izmantošanas novēršanu naudas atmazgāšanas un teroristu finansēšanas mērķiem, kas pilnveido jau eksistējošo regulējumu ES dalībvalstīm. Latvijā mēs šo to esam pagrozījuši normatīvajos aktos, bet ne pilnībā līdz galam.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Globalizācijas un informācijas tehnoloģiju attīstības rezultātā ārzonu kompāniju dibināšana ir ļoti vienkārša. Nav nekur jābrauc – izpēti vai palūdz konsultantiem tepat Rīgā, kuras valsts jurisdikcija tev ir visatbilstošākā investīcijām, aktīvu aizsardzībai vai starptautiskajiem tirdzniecības darījumiem, un darīts: kompānija jebkurā pasaules jurisdikcijā būs kabatā. Pati par sevi šādu kompāniju dibināšana nav nekas nelikumīgs, taču svarīgs ir mērķis, ar kādu šīs kompānijas dibina.

Daži piemēri. Kad Maskavas mērs V. Lužkovs Maskavas kompānijām aizliedza tirgoties ar Latvijas kompānijām, tad Latvijas eksportētāji varēja izmantot ārzonu kompānijas – starpniekus tirdzniecības turpināšanai ar Maskavas uzņēmumiem. Var būt situācija, ka demokrātiski noskaņots Krievijas uzņēmējs grib uzcelt rūpnīcu Latvijā, bet nevēlas, lai Putina valsts iestādes uzzinātu par viņa ieguldījumu Latvijā. Šajā gadījumā viņš nodibina ārzonas kompāniju Maltā, lai paslēptu savu identitāti un Krievijas Federācijai būtu daudz grūtāk atklāt viņa identitāti. Ieguldījumus rūpnīcas celtniecībā veic ārzonas kompānija, kam tieši nav nekādas saistības ar Krievijas uzņēmēju. Protams, savu identitāti viņš atklāj Latvijas komercbankai brīdī, kad Latvijas teritorijā viņš vēlas atklāt kontu, un šī informācija glabājas Latvijas komercbankā. Cits piemērs: turīgs precējies vīrietis satiek savu jaunības dienu draudzeni, un abi kopā šad tad grib palasīt viens otram dzeju divvientulībā. Lai nebūtu jāslapstās pa viesnīcām, tiek pieņemts lēmums nopirkt atsevišķu dzīvokli. Vīrieša identitātes paslēpšanai no plašākas sabiedrības tiek nodibināta ārzonas kompānija, kas dzīvokli arī nopērk savā vārdā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.