Foto: fotolia.com

Nu tik plēsīs! 
 13

Taču valsts atbalsts vēl nav viss, kas vajadzīgs, lai ģimenes izlemtu laist pasaulē vairāk bērnu. Vai paši neesat bijuši liecinieki situācijai, kad sabiedriskajā transportā iekāpj grūtniece vai sieviete ar mazu bērnu un neviens viņai nedod vietu. Viens otrs vīrietis pat ieurbjas savā mobilajā telefonā, lai tikai netiktu izcelts no savas siltās sēdvietas. Tās, kas biežāk pieceļas, ir vecāka gadagājuma kundzes. Tiklīdz daudzbērnu ģimene Latvijā ienāk kādā muzejā, sarosās visas sardzes, jo domā, ka bērni noteikti tūlīt skries, raus, plēsīs… Ārzemēs attieksme ir citāda. Tur bērni netraucē arī tad, ja skaļi uzvedas. Un ļaudis priecājas par to, ka kādam ir mazi bērni, – uzsver demogrāfs un piecu bērnu tēvs Ilmārs Mežs.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Pozitīvs aspekts – jau tuvākajā laikā Latvijā paredzēts ieviest tā dēvēto ģimenes goda karti – atlaižu karti, ko izsniegs ģimenēm, kurās aug vismaz trīs bērni. Daudzi uzņēmumi labprāt atbalsta šādas ģimenes, piemēram, “Statoil” ir solījis piešķirt atlaides degvielas iegādei.

Arī “Latvenergo” un citu valsts un pašvaldības uzņēmumu goda lieta būtu daudzbērnu ģimenēm piešķirt papildu atlaides, bet pagaidām šie uzņēmumi klusē. Arī sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēji, ieskaitot “Pasažieru vilcienu” un starppilsētu autobusus, varētu nākt pretī. Nesen visa mana kuplā ģimene viesojās pie draugiem Budapeštā. Mani pārsteidza tas, ka mūsu ģimenei ar pieciem bērniem transporta biļete šajā pilsētā izmaksāja tikai mazliet dārgāk nekā vienam cilvēkam. Labi, ka vismaz Rīgā skolēni sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas. Labu laikam ir gribējis arī Rīgas zooloģiskais dārzs, ieviešot tā dēvēto ģimenes biļeti. Bet diemžēl zoodārzs piedāvā ģimenes biļeti diviem pieaugušajiem un diviem bērniem vai vienam no vecākiem ar trim bērniem. Biļetes ar atlaidēm kuplākām ģimenēm nav paredzētas. Pārējiem bērniem tās jāiegādājas par pilnu cenu. Paldies Dabas muzejam, kas daudzbērnu ģimenes laiž iekšā par brīvu, – teic I. Mežs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāturpina risināt arī citi jautājumi, lai sekmētu ģimeņu vēlmi radīt pēcnācējus, piemēram, PVN atlaides pārtikai, atbalsts mājoklim u.tml.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.