foto: LETA

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka 2016.gada 8.novembrī atklātajās izsolēs biržā “Nasdaq Riga” tika pārdotas visas valstij piederošās un PA turējumā esošās “Grindeks” akcijas. “Grindeks” akcijas cena izsolē bija 3,85 eiro, tādējādi valsts tai piederošos 2,29% “Grindeks” akciju pārdeva par 846 153 eiro. Kopumā izsolē investori iesniedza pieteikumus par 285 290 “Grindeks” akciju iegādi, bet valsts piedāvāja iegādāties 219 780 “Grindeks” akciju. Tādējādi pieprasījums pēc “Grindeks” akcijām par 29,8% pārsniedza piedāvājumu. 2

Tāpat ziņots, ka FKTK 2014.gada novembrī konstatēja, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans rīkojas saskaņoti attiecībā uz “Grindeks” akcijām un nav izpildījuši Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības. Kirovam Lipmanam un viņa sievai Annai Lipmanei, kuru saskaņotu rīcību FKTK pierādīja 2003.gadā, kopā piederēja 49,98% “Grindeks” akciju, bet Filipam Lipmanam piederēja 0,04% “Grindeks” akciju, tādējādi Lipmanu ģimenei kopā piederēja 50,02% no kopējā “Grindeks” balsstiesīgo akciju skaita.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Par minēto likuma pārkāpumu Kirovam Lipmanam tika piemērota soda nauda 14 200 eiro apmērā, bet Filipam Lipmanam 10 650 eiro apmērā, un abiem akcionāriem tika noteikts pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu citiem akcionāriem.

Taču Lipmani 2014.gada 18.decembrī Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja FKTK lēmumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienlaikus Administratīvā apgabaltiesa ar Lipmanu pieteikumu noraidīja. Tiesa secināja, ka Kirovs Lipmans un Filips Lipmans ir personas, kas rīkojas saskaņoti. Par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu tika iesniegta kasācijas sūdzība. Tiesvedība šajā lietā noslēdzās 2016.gada septembrī, kad Augstākā tiesa nolēma Administratīvās apgabaltiesas spriedumu atstāt negrozītu un kasācijas sūdzība tika noraidīta. Tādējādi FKTK 2014.gada lēmums stājās spēkā.
Taču, neskatoties uz attiecīgo Augstākās tiesas spriedumu Lipmanu strīdā ar FKTK, Lipmanu ģimenei nebija jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums citiem “Grindeks” akcionāriem, jo kopš 2015.gada maija beigām vairs nepastāvēja apstākļi, kas uzlika par pienākumu Lipmaniem izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu citiem akcionāriem.
“Grindeks” pamatkapitāls ir 9 585 000 akciju 1,4 eiro nominālvērtībā, un visas kompānijas emitētās akcijas ir publiskā apgrozībā. “Grindeks” galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. “Grindeks” koncernu veido “Grindeks” un piecas tā meitassabiedrības – Igaunijas “Tallinas Farmācijas rūpnīca”, Latvijas “Kalceks” un “Namu apsaimniekošanas projekti”, kā arī Krievijas “Grindeks Rus” un Slovākijas “HBM Pharma”. “Grindeks” akcijas kotē “Nasdaq Riga” oficiālajā sarakstā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.