Kafijai ir jābūt gan smaržai, gan garšai, gan krāsai! No kilograma cigoriņu pēc izkaltēšanas paliek pāri tikai 150 grami, no burkāniem vēl mazāk – 70 grami. Gadā Jolanta Kovnacka savā kafijas fabrikā pārstrādā 7 – 9 tonnas cigoriņu.
Kafijai ir jābūt gan smaržai, gan garšai, gan krāsai! No kilograma cigoriņu pēc izkaltēšanas paliek pāri tikai 150 grami, no burkāniem vēl mazāk – 70 grami. Gadā Jolanta Kovnacka savā kafijas fabrikā pārstrādā 7 – 9 tonnas cigoriņu.
Foto – Gundega Skagale

Meklē latviskas garšas 0


Klientu loks gadu gaitā nostabilizējies, tagad viņu interese ir jānotur ar jauniem produktiem un jaunām kafijas garšām. Tieši tāpēc tapusi kaņepju kafija. “Ir labi. Kaņepīte ir stipra un smaržīga. Atgādina manas vecmāmiņas dārza smaržu. Agrākos laikos kaņepes šajā pusē auga teju katrā piemājas dārzā, jo kalpoja putnu piesaistīšanai. Putni ēda sēkliņas un pie reizes arī kaitēkļus dārzā. Kaņepju lapas, tāpat kā nātres, ir bagātīgas ar mikroelementiem. Taču ar kaņepju lapām nevar pārforsēt, jo tā ir rūgta izejviela (tāpēc šai kafijai nav klāt ozolzīļu), rūgtumiņš kafijā ir no kaņepes,” stāsta Jolanta.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Kaņepju kafija nav vienīgais jaunums, kas sagaida cigoriņu kafijas cienītājus. Iespējams, pavisam drīz klientiem varētu tikt piedāvāta arī miežu iesala kafija. Uz Ziemassvētku laiku tiek ražota kafija ar čili pipariem (no mammas iedvesmojies arī Jolantas lielākais dēls, kurš attīsta čili piparu biznesu – pats audzē, pats pārstrādā). Sortimentā ir arī cigoriņu kafija ar piparmētrām.

“Jāpagaida, lai tikai upeņu lapas lielākas paaug, tad pamēģināšu uztaisīt kafiju ar tām. Vēl tikai jāizšķiras, vai šai kafijai pievienot rudzus vai miežus. Kaņepju kafijai izmantoju rudzus, lai tie nenomāc kaņepes garšu. Es meklēju latviskas garšas un smaržas! Man svarīgi, lai kafijas izejvielas būtu manis pašas vai vietējo zemnieku audzētas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmajai cigoriņu kafijai dots vecmāmiņas vārds Alīda, otrai, kur cigoriņiem klāt likti rudzi, meitas Paulīnes vārds. Trešajai kafijai ar kaņepēm ticis Sēlijas vārds. “Gan jau ar laiku būs arī Viesītes kafija, tikai jāizdomā īstā garša.”

Tā nav, ka Jolanta ražo tikai kafiju, viņa meklē iespējas tirgum piedāvāt arī citus produktus. Tāpēc nelielos apjomos tiek ražoti arī žāvēti āboli, cidoniju, rabarberu un ķirbju sukādes, kaltēts baziliks. “Mēģināsim veidot kādu produktu arī no čili pipariem. Mūsu mērķis ir izmantot vietējos produktus. Vecākiem ir zemnieku saimniecība, un ar viņiem izveidojies labs sadarbības modelis – viņi uz savas zemes izaudzē man cigoriņus, es redzu, kā tie aug, un man ir pārliecība, ka raža būs. Savukārt viņiem ir garantēts noiets – gan cigoriņiem, gan miežiem, rudziem un burkāniem.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.