Dziesmu dienas lielkoncertā Viņģa parka estrādē pulcējas ap 15 tūkstošiem dziedātāju un arī apmēram tikpat klausītāju.
Dziesmu dienas lielkoncertā Viņģa parka estrādē pulcējas ap 15 tūkstošiem dziedātāju un arī apmēram tikpat klausītāju.
Publicitātes (www.lithuaniantravel.lv) foto

Atšķiras no Tallinas 1

Nesen, arī klusā nedēļas vidus dienā, apmeklēju Tallinas estrādi. Tajā bija dzīva rosība, un pati estrādes ēka bija labā darba kārtībā. Arī lietuviešu Viņģa parkā pagājušajā nedēļā sastapu vairākus skrējējus un jaunas māmiņas ar mazuļiem. Taču pie estrādes ēkas rosību nejuta, un ilgi meklēju ieejas durvis. Vienas veda uz slēgtu kafejnīcu, uzraksts uz nākamajām vēstīja, ka te vajadzētu būt skrituļslidu nomai. Arī pati ēka būtu pelnījusi jaunu krāsojumu. Par citiem remontdarbiem nemāku spriest, taču liekas, ka Viņģa parka estrādes dzelzsbetona konstrukcijas ir gatavas kalpot vēl ilgi. Kā “KZ” jau vēstīja, pirmo šī paša projekta estrādi 1960. gadā uzcēla Tallinā, pēc tam drīz sekoja Viļņas estrādes celtniecība. Jāatzīmē gan, ka Tallinas estrādes ģeogrāfiskais novietojums ir ievērojami labāks – tur skatītājiem ir iespējams sēdēt vai stāvēt pakalnā, Viļņā skatītāju zona atrodas pavisam līdzenā vietā. Tomēr Lietuvā savukārt ir vieglāk dziedātājiem – skatuves daļa ir novietota pret rietumiem un praktiski nekad neuzkarst.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Lietuvā dziedāšanas tradīcijas ir tikpat senas kā abās pārējās Baltijas valstīs, tomēr pats pirmais lietuviešu kora koncerts notika 1895. gadā un pirmie dziesmu svētki (Dainų šventė) tika rīkoti tikai 1924. gada augustā toreizējā galvaspilsētā Kauņā. Svētkos piedalījās 86 kori ar trīs tūkstošiem dziedātāju. Kopš tā laika Lietuvā Dziesmu svētkus rīkoja ik ceturto gadu Kauņā (Lietuvas galvaspilsētā starp abiem pasaules kariem) un pēc kara gan Viļņā, gan Klaipēdā, gan Šauļos. Kopš valsts neatkarības atjaunošanas svētki ir nosaukti par Vispasaules lietuviešu dziesmu svētkiem, un tajos Viļņā piedalās lietuvieši no piecpadsmit valstīm.

“KZ” satiktie lietuvieši par Mindauga dienas skaistāko brīdi uzskata nevis Dziesmu dienas koncertu, bet kopējo Lietuvas himnas dziedāšanu visā pasaulē, kas notiek pulksten 21 vakarā. Pavisam pasaulē saskaitīti trīs miljoni 663 tūkstoši lietuviešu, no kuriem 619 tūkstoši jeb gandrīz 17 procenti dzīvo ārpus etniskās dzimtenes. 6. jūlija vakarā pār visu pasauli pārskan Lietuvas valsts himna – gluži tāpat kā Latvijas himna skan visai pasaulei pāri 18. novembrī. Viņģa parka kopkora koncertā himna izskanot daudz klusāk.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.