Lai no sulu ražošanas uzņēmumiem saņemtos upeņu mizu sasaldētos klučus pārpakotu birstošos upeņu izejvielu maisos pa 25 kg, vīriem nākas nodarboties ar skaldīšanu un talkā ņemt pat triecienurbi. Foto – Ivars Bušmanis

Jo gatavākas, jo vērtīgākas 0


Meža ogas un dažādi netradicionāli farmācijai paredzēti produkti – tā ir galvenā uzņēmuma specializācija. Ogas Ķīnas partneriem tiek piegādātas ar kuģi sasaldētā veidā konteineros pa 25 tonnām. Salīdzinājumā ar citu valstu meža veltēm Latvijas ogas ir vērtīgākas ar ilgāku nogatavošanās periodu. Jo vairāk uz dienvidiem, jo mazāk derīgas farmācijai. Piemēram, salīdzinot pat ar kaimiņvalstīm, Latvijas ogās ir 0,71% antocianīna, bet Baltkrievijas – vairs tikai 0,42%.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

“Tā ir melnā krāsa, kas ir ogās. Vairāk antocianīna ir gatavajās ogās, sezonas sākumā tās nav tik vērtīgas. Ar speciālām iekārtām ogas attīra un “izvelk” antocianīnu. Tad no tā ražo ekstraktus, un tos pārdod farmācijas kompānijām un kosmētikas ražotājiem,” stāsta Silvija Grigorjeva.

Uzņēmumam ir sava laboratorija, kurā nosaka šī antioksidanta sastāvu. No tā ir atkarīga cena par ogām – jo rādītājs augstāks, jo cena lielāka. “Jo oga ir gatavāka, jo labāk,” piebilst Grigorjeva. Pagājušais gads bijis ļoti labs atšķirībā no iepriekšējā gada, kad melleņu raža bija maza – pērn izdevās iepirkt 570 t ogu, kas ir vairāk nekā iepriekš. Kopumā ogu lasītājiem pagājušajā gadā uzņēmums samaksājis 810 tūkstošus eiro, vidēji 1,60 eiro/kg.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.