Smaržīgā kalīzija
Smaržīgā kalīzija
Foto – Zane Purne, Uldis Muzikants

Iedvesmai milzu spēks 4

Alkohols (to uzlej zelta stīgai) nelielās devās reizēm var būt arī ārstniecības līdzeklis, spriež gan Zane Purne, gan farmācijas doktore Vija Eniņa. Lietojot gan iekšķīgi, gan ārīgi, tas veicina asinsriti, līdz ar to var mazināt sāpes, uzlabot omu.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Lasīt citas ziņas

– Katrā augā ir kaut kas labs, – atzīst Vija Eniņa, taču, viņasprāt, lietot tikai zelta stīgu un cerēt uz dziedināšanos nebūtu prātīgi. Diemžēl arī viņa nav atradusi nevienu zinātniski pierādītu klīnisku pētījumu par šo augu, un nav zināms tā sastāvs. Zelta stīgu izmanto tikai tautas medicīnā. Pirmos aprakstus par tās lietošanu izdevies atrast Krievijā sen izdotās grāmatās, kur vienīgais pierādījums ir līdzīgs pasakai, ka reiz kādā krievu ciemā kāds šo zelta stīgu lietojis, turklāt kombinācijā ar citiem augiem un aplietu ar stipru alkoholu. Vija Eniņa spriež, ka daudzi mēdz aizrauties ar dažādiem brīnumlīdzekļiem. Tos kā pēdējos salmiņus meklē arī cilvēki ar smagām saslimšanām, kuriem nekas cits nepalīdz. Patlaban zelta stīgas bums mazliet noplacis, taču pirms gadiem desmit Vijai Eniņai katrā lekcijā vajadzējis atbildēt uz jautājumiem par šo augu.

Ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško pret zelta stīgu izturas atturīgi un savā praksē nelieto. – Zinu, ka daudzi cilvēki gatavo, ir slavinošas publikācijas un grāmatas, bet nav izdevies atrast informāciju, ka kāds būtu izpētījis bioķīmisko sastāvu. Man, mācītam ārstam, būtu neomulīgi ieteikt lietot cilvēkiem kaut ko nepārbaudītu, par ko neesmu drošs. – Tādēļ fitoterapeits dod padomu šo telpaugu izmantot piesardzīgi. Arī pilnībā noliegt auga labās īpašības nevar, spriež ārsts, jo ne velti tik ilgus gadus un tik plaši to audzē un lieto. Starp citu, zelta stīgu patīk grauzt suņiem, bet dzīvnieki intuitīvi jūt, kas derīgs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.