Foto-Valdis Semjonovs

Kā pasargāt no salnām 0

Lai pasteidzinātu ražu uz lauka, lielražotājs stādījumus nosedz ar 20 g/m2 biezu agrotīklu, zem kura augi iztur līdz -4 °C. Segmateriālu klāj jau ziemā, kolīdz sola vismaz -15 °C kailsalu. Agrotīklu noņem pavasarī, atsākoties veģetācijai; stādījumus apkopj un liek segumu atpakaļ, lai samazinātu salnu risku. Pavasarī, kad gaisa temperatūra dienā paaugstinās līdz +23…+25 °C, tas obligāti jānoņem, jo zem segmateriāla temperatūra sasniedz jau +40 °C. Ja to neizdarīs, zemenes ziedot neapputeksnēsies, veidosies daudz kroplu ogu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

– Jaunie audzētāji nereti stāda tikai jaunās zemeņu šķirnes, taču vienmēr jābūt arī plānam B, respektīvi, papildus jāaudzē vietējos ap­stākļos pārbaudītas šķirnes. Aizvadītajā ziemā daudzviet Latvijā kailsalā cieta raža ārzemniecēm – ‘Rumba’, ‘Malwina’, ‘Sonata’, ‘Clery’, ‘Darselect’, līdz ar to audzētājiem bija lieli zaudējumi. Ja vēlas eksperimentēt ar jaunajām šķirnēm, stādījumi kailsalā noteikti jāpiesedz ar agrotīklu vai salmiem, – pamāca Ilmārs. – Steidzinātajām zemenēm ražas sākums stipri atkarīgs no reģiona. Kurzemē un arī Bauskas pusē uz lauka audzētās vienmēr ienāksies par 1–2 nedēļām ātrāk, t.i., maija beigās, kamēr citur Latvijā sāks sārtoties tikai jūnija sākumā.

Kad un ar ko mēslot

Lai zemenes bagātīgi ražotu, rūpīgi jāsagatavo augsne. Saimniecībā augsni atstāj papuvē un nemitīgi kustina – sezonas laikā intensīvi frēzē ik pēc divām nedēļām (līdz vēlam rudenim), tādējādi arī daļēji iznīcinot maijvaboļu kāpurus. Nākamajā pavasarī sēj eļļas rutkus, ko vēlāk rūpīgi iestrādā zaļmēslojumam. Ja augsnes virspusē krustziežiem paliks lakstu gali, tie uzziedēs, izbirdinās sēklas, un sāksies mārrutku efekts (eļļas rutks kļūs par grūti iznīdējamu nezāli). Visas zemeņu šķirnes uz plēves mulčas stāda rudenī aptuveni pēdas attālumā citu no citas un zigzagā, lai ceri nebūtu viens otram pretī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Veģetācijas periodā saimnieks zemenes mēslo vairākas reizes. Agri pavasarī jau laikus dod kompleksos minerālmēslus, jo tie iedarbojas tikai pēc 3–4 nedēļām, kad jau iestājas silts laiks un zemenes sāk intensīvi ēst. Kalcija nitrātu dod, kad zemenēm sāk augt trešā lapiņa. Šis mēslojums nepieciešams, lai straujāk veidotos zaļā masa (zemenes uzņems kalciju līdz brīdim, kad sāks ziedēt un parādīsies pirmās ogas). Ja augiem pietrūkst kālija, to augsnē jāpagūst iestrādāt, pirms ogas sāk krāsoties.

– Bieži audzētājiem neizdodas izaudzēt šķirnes ‘Malwina’ kvalitatīvas ogas. Tās izaug sīkas, kroplas ne jau tāpēc, ka ziedi slikti apputeksnējas, bet gan bora trūkuma dēļ. Lai to novērstu, zemenes divreiz ziedēšanas laikā jāapsmidzina ar 11–12% bora šķīdumu, patērējot 250 l ūdens uz hektāru, – skaidro profesionālais zemeņu audzētājs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.