Sabrūkot jumtam veikala “Maxima” ēkai Rīgā, Zolitūdē, bojā gāja 54 cilvēki, vēl vairāki desmiti ievainoti.
Sabrūkot jumtam veikala “Maxima” ēkai Rīgā, Zolitūdē, bojā gāja 54 cilvēki, vēl vairāki desmiti ievainoti.
Foto – Timurs Subhankulovs

Paši būvē, pieskata un vērtē 11

Šajās dienās valdībai iesniegtajā ziņojumā par Zolitūdes seku novēršanu cita starpā atzīts, ka vietējo pašvaldību būvinspektori līdz šim bijuši vienīgie, kuri uzrauga būvēšanu, turklāt pat tad, kad pašvaldība būvē pati. Būvniecības gaitu būvinspektori pastāvīgi nepārbauda un pat neierodas būvlaukumā. Par būvinspektoriem bieži strādā ļaudis, kuriem trūkst zināšanu par sabiedriski nozīmīgu jaunceltņu uzraudzību. Par uzraudzības īstenošanu atbild tikai pašvaldība, kas pati izvēlas būvinspektorus, pati dod tiem uzdevumus un pati atbild par pārbaužu rezultātiem. Būtībā, ko paši būvē, to paši uzrauga un paši atzīst par labu, pieņemdami ekspluatācijā.

Reklāma
Reklāma

Cēlonis – sistēma

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kaut arī Latvijas valstiskās neatkarības atjaunotnes divdesmit četros gados visbriesmīgākās traģēdijas cēloņu izmeklēšana nav galā un vainīgās personas nav nosauktas, daži cēloņi, kas to veicināja, sabiedrībā ir sen labi zināmi – būvniecībā iesaistīto dalībnieku nevīžība, bezatbildība un mantkārība. To Ministru kabinetā žurnālistiem rīkotajā preses konferencē atzina arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes docents Juris Biršs atzīst, ka sen bijis visiem labi zināms – uz jumta ēkā, kurā vienlaikus atrodas desmitiem pircēju, nav pieļaujami jebkādi būvdarbi. Tomēr tie notika, izraisot 54 cilvēku bojāeju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Drīz pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas toreizējais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts par cēloņiem atzina – traģēdiju izraisīja sistēma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.