LETA

3000 uzņēmēju lūdz neizsludināt likumu par “mikronodokļa” celšanu 0

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iesniegusi Valsts prezidentam gandrīz 3000 uzņēmēju parakstītu vēstuli, kurā lūgts neizsludināt Saeimas deputātes Elīnas Siliņas virzītos un parlamenta apstiprinātos grozījumus par mikrouzņēmumu nodokļa pakāpenisku paaugstināšanu, portālu “LA.lv” informēja LTRK vadītājs Jānis Endziņš.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

“Nodokļu likmes pieaugums sīkbiznesam negatīvi ietekmēs tautsaimniecību. Pirmkārt, strauji samazināsies jaunu biznesa ideju izmēģināšana un jaunu uzņēmumu veidošana, tostarp ražojošu uzņēmumu, kuri mūsu valstij tik ļoti nepieciešami! Otrkārt, šis solis negatīvi ietekmēs kopš ekonomikas krīzes uzlabojušos nodarbinātības rādītājus. Treškārt, šobrīd sarūkošie “ēnu” ekonomikas cipari atkal augs, pelēkajā zonā nonākot visiem, kam 15% likme nebūs pa spēkam. Saruks arī valsts budžeta ieņēmumi no nodokļos samaksātā, kurpretim pieprasījums pēc visdažādākajiem pabalstiem pieaugs,” norāda LTRK vadītājs, vēršot uzmanību uz to, ka mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugums var rezultēties arīdzan emigrācijas pieaugumā.

“Arī pats lēmuma pieņemšanas process – par mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugumu vienoties slēgtā, nevalstiskajam sektoram nepieejamā kopienā, proti, koalīcijas padomē, un steigā virzīt lēmumu apstiprināšanai Saeimā – ir pretrunā Eiropas valstu labākajai praksei, ir uzņēmējiem nepieņemams!” uzsver Endziņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzņēmēji piedāvā tautsaimniecībai draudzīgākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa likmē, veicinot mikrouzņēmumu izveidi un izaugsmi, ko pirms aptuveni gada rosināja arī Saeimas deputāts Romāns Naudiņš.

“Paaugstinoties uzņēmumu apgrozījumam, palielinot mikrouzņēmumos atļauto darbinieku skaitu no pieciem līdz deviņiem un to atalgojuma slieksni, kā tas ir citviet Eiropas Savienībā, iespējams pakāpeniski celt arī mikrouzņēmumu nodokļa likmi, lai “apgriezienus” uzņēmis sīkbiznesa pārstāvis, pārejot uz vispārējo darbaspēka nodokļu likmi, ir veselīgs un dzīvotspējīgs, nevis saņem ledusaukstu dušu!” norāda Endziņš.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%.

Mikrouzņēmumam, kura apgrozījums gadā nepārsniedz 7000 eiro (4920 latus), likme būs 9%. Ja apgrozījums pārsniegs minēto summu, likme 2015.gadā būs 11%, 2016.gadā – 13% un sākot ar 2017.gadu – 15%.

Pašlaik mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.