Foto: TDA “Daiļrade”

TDA “Daiļrade” uzstāsies prestižā Pekinas koncertzālē 0

Deju ansamblis “Daiļrade” 4. aprīlī uzstāsies vienā no prestižākajām pasaules koncertzālēm – par “Lielo olu” dēvētajā Pekinas Nacionālajā skatuves mākslu centrā -, aģentūru LETA informēja deju ansambļa “Daiļrade” pārstāve Raita Celma.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Latviju Pekinas Nacionālajā skatuves mākslu centrā līdz šim pārstāvējusi Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Nacionālais balets un vairāki solisti.

Deju ansamblis “Daiļrade” uz Ķīnu vedīs īpaši gatavotu deju uzvedumu, kurā iekļautas gan latviešu tautas dejas lielmeistaru horeogrāfijas – Ulda Žagatas “Senais dancis”, Viļa Ozola “Spriguļu sišana”, Jāņa Purviņa “Sasala jūrīna” un Jāņa Ērgļa “Klipu, klapu danci vedu” -, gan arī pēdējos gados radīti jaundarbi, tostarp Agra Daņiļeviča folkbaleta stila priekšnesums “Jāņu nakti lietiņš lija” un “Aiz Daugavas vara dārzs”, kura pirmizrādi Rīgā varēja vērot pagājušajā vasarā Pasaules koru olimpiādes atklāšanas ceremonijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Deju uzvedumā skatītājiem būs iespēja iepazīt Latviju un tās novadu daudzveidīgos tautas tērpus, darba un svētku svinēšanas tradīcijas, kā arī ļauties vasaras saulgriežu burvībai. To papildinās īpaši gatavots stāstījums par Latviju, tās dabu, Dziesmu un deju svētkiem un priekšnesuma veidošanā iesaistītajiem cilvēkiem.

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” deju ansamblis “Daiļrade” nākamajā sezonā svinēs savu 25.jubileju, un pašlaik tajā aktīvi darbojas vairāk nekā 60 dejotāju. Ansambļa mākslinieciskā vadītāja ir Iveta Pētersone-Lazdāne, kura ir arī Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku virsvadītāja un Rīgas Franču liceja deju kolektīva “Auseklītis” mākslinieciskā vadītāja. Ansamblis savā pastāvēšanas laikā vienmēr ir bijis Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku dalībnieks. Tas bijis vairāku fināla konkursu laureāts un piedalījies daudzos nozīmīgos valsts un starptautiska mēroga pasākumos, tostarp pagājušās vasaras Pasaules koru olimpiādes atklāšanas ceremonijā, “Rīga 2014” deju lieluzvedumā “Lec, saulīte!” un šogad pasaulē lielākajā pārtikas izstādē “International Green Week” Berlīnē.

2007. gadā atklātais Pekinas Nacionālais skatuves mākslu centrs ir salīdzinoši jauna koncertzāle ar savdabīgu dizainu, ko radījis franču arhitekts Pols Andrē. “Lielā ola” jeb “Pērle uz ūdens” atrodas pašā Pekinas sirdī – netālu no Tjaņaņmeņa laukuma, Aizliegtās pilsētas un Lielā Ķīnas mūra. Pekinas iedzīvotāji un viesi šeit var baudīt gan klasisko mūziku, gan operas, baleta un teātra uzvedumus, gan arī tautas mūzikas un dejas ritmus no dažādām pasaules valstīm. Ēkā regulāri tiek rīkotas arī dažādas mākslas izstādes.

Koncerts ir iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā. Tās mērķis ir atklāt Latviju kā augstas profesionalitātes un kultūras sasniegumu izcelsmes un iedvesmas centru, kultūras tūrisma galamērķi un uzticamu sadarbības partneri. Prezidentūras kultūras programmu veido apmēram 200 pasākumu visā pasaulē, un tā ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.