Kviešu graudi
Kviešu graudi
Foto – Aija Geida

Agrākam pavasarim – diedzējumi 0

Vai gan atrodama kāda māja, kur ziemā uz palodzes kaut reizi nebūtu audzēts sīpols, lai iegūtu zaļus lociņus? Daudzi, gaidot pavasari, vitamīnus sarūpē, diedzējot sinepju, rukolas, saulespuķu, redīsu, lucernas vai citas sēklas. Tiesa, jāzina gan, cik ilgi katra auga sēklas jāmērcē, cik dienas tās dīgst un cik gari dīgsti jādiedzē. Kā ceļvedis šajās zinībās ir “LA” izdevniecības februāra tematiskais izdevums “Dārziņš uz palodzes”. Tā autore ir Ilze Lipska, kura kopā ar vīru Juri saimnieko Krimuldas novadā un ziemā dārzniecību pārceļ telpās, kur sēj, laista, kopj dīgstus, zaļumus, otrai sezonai modina dārzeņu lapas. “Vienlaikus iemērcot un diedzējot dažādas sēklas, jāpievērš uzmanība, kad tās sadīgušas un gatavas lietošanai. Ja visas reizē, varat nepaspēt tik daudz apēst! Lieku diedzēt tā, lai vienas jau varētu ēst, bet citām vēl pāris dienu būtu jādīgst,” iesaka Ilze Lipska. Izvēli viņa izdara pēc lietojuma veida, lai daļa būtu ēdama salātos, uz maizītēm, daļu varētu izmantot kā piedevu putrai vai zaļumu kokteilim. Dažādas sēklas var jaukt kopā un diedzēt visas vienā traukā. Taču kvinoju un griķus gan nevajadzētu jaukt ar citām sēklām, jo tie ātri dīgst un ir grūtāk skalojami. Kvinoja, starp citu, noderēs pie putras vai kādā saldā augļu kokteilī. Savukārt lucernu un sierāboliņu var izmantot salātos, kopā ar biezpienu, uz maizītēm, arī sinepes varēs šādi lietot, turklāt tās būs laba piedeva ceptiem dārzeņiem un zupām. Piemēram, garšīgs cienasts ir ceptas ķirbja šķēles ar sinepju dīgstiem. Spēcīgu možuma dzirksti var saņemt no glāzes kefīra un sinepju zaļā kokteiļa. Izdevumā par savu pieredzi un dīgstu lietošanu stāsta arī vairākas entuziastes – par viņu vērojumiem, priekiem, bēdām un sasniegumiem, kā arī bagātīgu recepšu klāstu, lai padarītu ikdienas maltīti veselīgāku ar diedzējumiem, vairāk lasiet tematiskajā avīzē “Dārziņš uz palodzes”.

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.