Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
7. janvāris, 2014
Drukāt

Dievišķais auglis – mango

mango

Līdzās citiem dienvidu zemju augļiem lielveikalu plauktos gozējas mango. To mēdz dēvēt arī par Dieva augli, superaugli un tropu ābolu, kas liecina, ka ļaudis to uzskata par īpaši vērtīgu.

 

Mango dzimtene ir Indija. Šajā zemē jau četrus tūkstošus gadu tas ir iemīļots auglis gan turīgu, gan trūcīgu ļaužu galdā. Indijā audzētie mango ir 75 procenti no pasaules tirgū pārdotajiem augļiem. Mango sezona Indijā ilgst no marta līdz jūnijam, Brazīlijā – no septembra līdz janvārim, Meksikā – no marta līdz septembrim.

Pasaulē ir vairāk nekā 2500 mango šķirņu. Tie mēdz būt apaļi, ovāli, sirds un citā neparastā formā. Atkarībā no šķirnes auglis var sasniegt pat 650 gramu svaru. Negatavi mango visi ir zaļi, bet vairāku šķirņu augļi arī nogatavojušies saglabā zaļo krāsu. Citi kļūst zeltaini, oranži vai koši sarkani. Tiem piemīt stiprs un patīkams saldeni sveķains aromāts, bet mīkstuma garša atgādina persiku. Mūžzaļie mango koki dzīvo līdz 300 gadiem, sasniedzot 20 – 30 metru augstumu.

Jau no senseniem laikiem cilvēki ir savā labā izmantojuši mango dziednieciskās īpašības. Mango auglim piemīt augsta enerģētiskā vērtība. Tas satur daudz A, C, E vitamīna, kalciju, dzelzi, magniju un mangānu.

Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, uzlabo vielmaiņu un imūnsistēmu, stiprina sirdi. Pētījumos konstatēts, ka tas kavē arī vēža šūnu veidošanos organismā.

Mango ieteicams ļaudīm, kas cieš no reimatisma un cukura diabēta. Mango sula, sajaukta ar burkānu sulu, jālieto tiem, kas sirgst ar urīnceļu infekcijām un nierakmeņiem. Vērtīgās vielas mango sastāvā mazina stresu, uzlabo matu un ādas stāvokli, veicina smadzeņu darbību.

No mango spiež sulu, gatavo kompotus, saldos ēdienus un kokteiļus. Šā augļa mīkstums labi sader ar dažādi gatavotu gaļu, dārzeņiem, rīsiem un kuskusu. Ēdot svaigu mango, ieteicams uzpilināt tam dažus pilienus eļļas. Tad vērtīgās vielas labāk uzsūksies.

Lai organisms uzņemtu visu vērtīgo, kas ir mango, svarīgi izvēlēties nogatavojušos augli. Tāpēc vispirms rūpīgi jāaplūko miza. Tai jābūt gludai, ar vaska spīdumu, nebojātai. Auglim jābūt stingram, bet, piespiežot stiprāk ar pirkstu, tajā jāpaliek mazām iedobītēm. Ja auglis ir ļoti mīksts, to iegādāties nevajag. Arī tad, ja tam ir pelēcīga nokrāsa vai melni plankumi, šis auglis, visticamāk, izrādīsies bojāts. Gatavam mango ir stipra, bet patīkami saldena smarža. Ja tomēr esat iegādājies līdz galam nenogatavojušos augli, bēda nav liela. Istabas temperatūrā mango auglis būs gatavs pēc pāris dienām. Gatavs mango jāglabā tumšā un vēsā vietā, bet ne ledusskapī, jo tur tas sāks apbrūnēt un pelēt.

 

Vistas un mango salāti: vārītu vistas fileju sagriež strēmelītēs. Mango nomizo, izņem kauliņu un arī sagriež plānās strēmelītēs. Traukā liek pusi mango, vistu un nedaudz rozīņu. Pārkaisa ar apceptiem Indijas vai citiem riekstiem. Pārlej ar mērci, ko gatavo no majonēzes, 1 tējk. karija, 1 tējk. citrona sulas, 1 ēd. k. mango čatnija, sāls un pipariem. Uz šķīvja kārto salātu lapas, virsū liek vistas filejas un mango maisījumu. Rotā ar atlikušajiem mango un riekstiem. Var pasniegt ar vārītiem rīsiem.

 

Mango želejas kūka: 200 g cepumu sasmalcina, samaisa ar 100 g kausēta sviesta, klāj veidnē. Uzbriedina želatīnu. No konservētiem mango (1 kārbiņa) vai viena svaiga augļa pagatavo biezeni, iemaisa 250 g svaigā siera bez piedevām. Pievieno 200 g jogurta un 100 g cukura. Saputo 200 g saldā krējuma un iecilā masā. Uzkarsē 50 g mango sulas, pievieno želatīnu, tievā strūkliņā lej mango krēmā un samaisa. Krēmu lej veidnē un sešas stundas tur ledusskapī. Pēc tam uzkarsē 40 g mango sulas, pievieno 200 g želejas cukura. Atdzesē un lej uz tortes. Vienu stundu tur ledusskapī.

 

Mango kokteilis ar balzamu: 8 ēd. k. mango biezeņa mikserī saputo ar 2 glāzēm citrona sulas, pievieno 300 g plombīra saldējuma. Visu saputo, lej glāzēs. Katrā glāzē vidū ielej nedaudz Rīgas melnā balzama. Bauda ar koteiļa salmiņu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+