Praktiski
Receptes

Īpašas pankūku receptes: sāļas, saldas, pikantas. Rideļu saimnieces Ingūnas padomi 16


Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.
Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.
Foto – Valdis Semjonovs

Plānas, zeltainas pankūciņas, biezpiens, tomāti, zaļumi, kūpinātas zivis, vitamīniem bagāti dīgsti, žāvēti augļi, ogas, saldējums – tas viss lieliski iederas svētku maltītē. Turklāt tās gatavošanā var iesaistīties gan lieli, gan mazi, šo notikumu padarot radošu un ģimenisku.

Pārdesmit gadu ilga pieredze pankūku cepšanā ir Ingūnai, kura kopā ar vīru Oskaru Kambalu saimnieko Rideļu dzirnavās meža ielokā netālu no gleznainā Rideļu ezera Engures novadā.

– Kad deviņdesmitajos gados vīratēvs atguva dzimtas īpašumu, te pavērās postaža. Bija jāiegulda liels darbs un līdzekļi, lai dzirnavas atkal sāktu darboties, – atceras Ingūna un piebilst, ka pēc atjaunošanas dzirnavas malušas dienu un nakti, diennaktī pārstrādājot 3,5 tonnas graudu. Bīdelējuši miltus un ražojuši mannu, gatavojuši putraimus un grūbas. – Maltuvē strādāja puiši no tuvējās apkaimes – Rindzeles, Dzirciema un citām vietām. Tolaik daudziem bija naturālā saimniecība, tāpēc puiši maltītei līdzi ņēma pienu, olas un citus produktus. Tā kā miltu netrūka, viņi bieži cepa pankūkas, ar kurām cienāja arī mūs ar Oskaru. Tad mums dzima doma, ka pankūkas varētu piedāvāt Rideļu dzirnavu apmeklētājiem. Bet viss izvērtās nopietnāk – atvērām kafejnīcu.

Tagad dzirnavās graudus lielā daudzumā vairs nemaļ, tikai interesentiem stāsta, kā no tiem iegūst dažādus malumus. Pankūkas gan cep joprojām.

Ingūna saka – tas ir universāls ēdiens, jo sader gan ar sāļu, gan saldu pildījumu un piedevām. Var tikai apbrīnot enerģiskās sievietes bagāto izdomu. Pankūkas ar ceptu baraviku pildījumu, ar maltu, kopā ar sīpoliem apceptu cūkgaļu un vārītu olu, pikantās pankūkas ar sieru, marinētu gurķi, sīpolu, adžiku un tomātu mērci… Saldais variants skan vēl garšīgāk – pankūkas ar biezpienu, medu un kanēli vai ar biezpienu, putukrējumu un ievārījumu, ar saldējumu un ievārījumu vai ar saldējumu un zemeņu mērci, ar augļiem un putukrējumu, ar āboliem un kanēli, ar banāniem, saldējumu un šokolādi, ar ievārījumu (aveņu, ķiršu, ābolu, brūkleņu) un visbeidzot Rideļu baronu pankūkas, kurām vienā galā pildīts siers, šķiņķis un tomāti, bet otrā galā likti augļi ar putukrējumu.

Galerijas nosaukums

Receptes

Rideļu dzirnavu saimnieces Ingūnas Jātnieces pankūku mīklas recepte ir vienkārša: 10 olas, 2 litri piena, 1 kilograms kviešu miltu, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls un 100 mililitru eļļas. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno sāli, eļļu, iesijā miltus un maisa, līdz izveidojas bieza masa. Pienu lej pakāpeniski un nepārtraukti maisot, lai nebūtu kunkuļu. Pēc tam masā iecilā saputotus olu baltumus. Pirms cepšanas mīklai aptuveni 15 minūtes jānobriest.

Pankūku sāļais pildījums: svaigā siera un biezpiena masa ar sviestā un ķiplokos apceptiem spinātiem, skābenēm, redīsu dīgsti, kūpināts un mazsālīts lasis, sviesta zivs, skābenes, ķirštomāti un vārītas paipalu olas.

Saldais pildījums: žāvētas aprikozes, ananasu šķēlītes, rozīnes bez kauliņiem un sukādes.

Rideļu dzirnavu saimnieka Oskara Kambalas iecienīts brokastu ēdiens ir pankūkā iecepta ola ar zaļumiem. Ļauj, lai pankūku uz pannas viegli aprauj no abām pusēm, tad uzsit olu, uzber sāli, piparus un aizloka malas. Cep, līdz olas baltums izcepies, bet dzeltenums – mīksts. Uzbārsta timiānu, redīsu dīgstus un kaltētas kliņģerīšu ziedlapiņas (vasarā ļoti skaisti izskatās, ja dekorē ar svaigiem, pļavā plūktiem ziediem). Pasniedz ar krējuma, majonēzes un marinētu gurķu mērci.

Saistītie raksti

Pankūkas ar svaigā siera masas pildījumu un mērci. Spinātus un skābenes sagriež un apcep sviestā, pievienojot ķiplokus, sāli un piparus. Tad zaļumus sajauc ar svaigā siera un biezpiena masu, pilda pankūkās, tās satin un sagriež ripiņās. Pasniedz ar mērci, kas gatavota no skābā krējuma, majonēzes, graudu sinepēm, sarīvētiem marinētiem gurķiem un pipariem. Rotā ar svaigām skābeņu lapiņām un vārītām paipalu olām.

Pikanta uzkoda. Mazās pankūciņās ietin mazsālītu lasi, kūpinātu lasi vai sviesta zivi. Var arī izmantot ķilaviņu un vārītu olu, krabja nūjiņu vai ko citu no zivju klāsta.

Ligzdiņa no pankūku kraukšķiem. Lai pie tiem tiktu, izceptās pankūkas sagriež ripiņās un mazliet pavāra eļļā. Kraukšķi labi garšo ar buljonu, vai arī tiem var uzbārstīt pūdercukuru un pasniegt ar saldējumu un svaigu zemeņu mērci.

LA.lv