Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
20. janvāris, 2012
Drukāt

Jauna tematiskā avīze “Garšvielas galdā”

ta_garsvielas3

Nākusi klajā šāgada pirmā LA Tematiskā avīze – “Garšvielas galdā”.

 

Tas ir izdevums gan zinātkārajiem, gan mājsaimniecēm. Pirmajiem te ir interesanta uzziņa par daudzu dažādu garšaugu un garšvielu vēsturiskajiem un ģeogrāfiskajiem ceļiem, kā arī īpatnību apraksti, bet otrajiem (-jām) laikam ticis galvenais – garšvielu lietošanas padomi, ieteikumi, piemērotība ēdieniem un… gadalaikiem. Jā, tā ir viena no jaunā izdevuma atšķirības zīmēm – par pamatu ņemot ājurvēdiskās zinības un mācības, garšvielu un to maisījumu grupas ir sadalītas pa gadalaikiem. Protams, tas nenozīmē, ka pavasara garšvielas nebūtu lietojamas rudenī, tomēr zināmas likumsakarības un atbilstības, saistības ar veselīgu dzīvesveidu te iezīmējas un var lieti noderēt.

Tā, piemēram, ziemai tiek ieteikti sildoši, stiprāki ēdieni ar vircotām piedevām, ko palīdzēs sasniegt ķiploki, pipari, krustnagliņas, anīss, kanēlis, laurs, kadiķogas.

Pavasarī par labu nāks vieglas un saulainas maltītes, tomēr ar asiem un sīviem produktiem, nevis saldiem, skābiem un sāļiem, – te labi derēs sīpolloki, karijs, paprika, kurkuma, ingvers.

 

Ziemai tiek ieteikti sildoši, stiprāki ēdieni ar vircotām piedevām, ko palīdzēs sasniegt ķiploki, pipari, krustnagliņas, anīss, kanēlis, laurs, kadiķogas.

 

Vasarā prasīsies pēc atvēsinoša, veldzējoša uztura, kura piedevas varētu būt dilles, pētersīļi, selerijas, baziliks, lupstājs, piparmētra, raudene, kā arī pesto mērce.

Rudenī visdraudzīgākie būs ne vairs tik daudz svaigie, cik sautētie dārzeņi, tomēr tas nav arī gavēņu laiks, jāēd silti, eļļaini produkti, ko var bagātināt ar fenheli, koriandru, ķimenēm, muskatriekstiem, rozmarīnu, vaniļu, kā arī ar garšvielu maisījumu – čatniju.

Garšaugi un garšvielas turklāt lielākoties ir arī veselības vielas: – Ar aromāta starpniecību iespējams notvert auga dziedinošo dabu, lai dziedētu miesu un dvēseli, it visā ienesot līdzsvaru. Garšvielas spēj daudz vairāk, nekā tikai piešķirt maltītei garšu, – raksta izdevuma autore, žurnāliste Līgija Ciekure, kura savulaik lasītāju vērtēšanai jau nodevusi Tematiskās avīzes “Kokteilis – skaistumam un baudai” un “Dāvanu saiņošana”.

Vai arī: – Garšvielas, līdzīgi retām un fantastiski skaistām puķēm, iemieso krietnu eksotikas, noslēpumainības un romantikas devu, kas paceļ tās pāri lakstaugu, ogu, dārzeņu kārtai…

Lai labi garšo!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+