Netradicionāli

Kā palīdz vārpatas, gārsas un ehinācijas saknes. Iesaka augu pazinēji0

Vārpata – gan zāle, gan nezāle

Vārpata – ne tikai nezāle, arī zāle. Šo nešpetno nezāli, ložņu vārpatu, katrs pazīst. Sakņu tīklojums tik blīvs, ka pat tīri izravēts lauks drīz vārpato atkal, jo katra atstātā stīdziņa dzen jaunus asnus. Taču vārpatas sakneņiem piemīt pretiekaisuma, urīndzenoša, sviedrējoša, vielmaiņu stimulējoša un ādas tonusu uzlabojoša iedarbība.

Ja to zina, vārpata var kļūt arī par gardēžu prieku, jo dabā viss veselīgais parasti ir arī ēdams.

* Kad tīrums nokultivēts, savāc baltos sakneņus, nomazgā, sažāvē, pulverizē. Pievieno miltiem (1:1). Cep plāceņus vai pankūkas, kas īpaši labas tam, kuru moka gastrīts, kuņģa čūla vai aptaukošanās. Nav bēda, ja ēdot zobos iešņirkstas kāds smilšu graudiņš – zarnu traktam ik pa laikam šrubis vajadzīgs.

Novārītas vārpatas saknes samaļ gaļas mašīnā, pievieno raugu, pienu, olu, nedaudz miltu, sešas stundas raudzē, tad cep veselības plāceņus.

Karotīti sakaltētu un samaltu sakneņu pievieno brokastu kafijai.

Sālsūdenī novārītas saknes apcep sviestā, ēd kā ziedkāpostus vai pupiņas.

Iesaka Ziedonis Kārkliņš no Skultes pagasta


Brokastu draudzene gārsa

Neiznīdējamā nezāle podagras gārsa jau kopš viduslaikiem tautas medicīnā izmantota kā iedarbīgs līdzeklis pret išiasu un podagru. Mūsu žurnāla lappusēs vairākkārt esam to cildinājuši arī kā ļoti svarīgu zaļo veselības salātu sastāvdaļu. Taču izrādās, ka gārsas iedarbīgumam ir vēl kāds aspekts – tā pazemina sliktā holesterīna līmeni asinīs. Kā piedevu ēdienam lieto arī saknes.

* Gārsas saknes izžāvē, samaļ. Ar aprēķinu, lai katram ēdājam tiktu pa tējkarotei šī veselības pulvera, pievieno pankūku mīklai vai pārkaisa brokastu putru.

Iesaka Zeltīte Kaviere no Vaidavas

Ehināceja – vīrusu bieds

Šī gleznā puķe ar pretvīrusu, pretiekaisuma un imūnsistēmu stimulējošu iedarbību gan nav uzskatāma par savvaļnieci, jo nākusi nevis no pļavas, bet iekoptas dobes. Taču dziednieciskās iedarbības dēļ tā pelnījusi vēl plašāku atzīšanu. Saknes rokam, kad laksti kļūst dzelteni. Saudzīgi, lai neizpostītu visu ceru.

* Ehinācejas sakneni kaltēt nevajag – vislabāk pēc nomazgāšanas to sagriezt ripiņās, sapildīt burciņās un pārliet ar medu. Reizēs, kad sakne ļoti sulīga, gabaliņus var atstāt līdz nākamajai dienai, lai apvīst. Tiklīdz mitruma izrādīsies par daudz, medus var sākt rūgt.

Ja apkārt klejo vīrusi, pēc brokastīm iemet mutē pa šķēlītei šī saldā našķa un lēni sakošļā. Ļoti jaudīgs organisma stiprinātājs, tomēr iedarbība ir mazliet citāda nekā pārējiem imūnsistēmas stimulatoriem.

Ehināceju apēdot, imunitāte strauji sasparojas, palecas, pēc tam efekts mazinās. Tāpēc rudenī samieloties ar veselības sakni visai ziemai nav iespējams.

Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem

 

LA.lv
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Vieni gēni un audzināšana: kāpēc identiskiem dvīņiem nav identisks raksturs 1
2. oktobris, 2019
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Eļļas piliens nabā? Alternatīvas idejas veselības uzlabošanai
1. oktobris, 2019
VE
Veselam.lv
Veselam
Sestdien Rīgā varēs redzēt suņu-pavadoņu paraugdemonstrējumus
27. septembris, 2019

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Pašvaldībām 7 gadu laikā attīstībai sola gandrīz divus miljardus eiro
32 minūtes
LE
LETA
Dabā
Pēcpusdienā gaiss iesils līdz +17 grādiem, dažviet līs
1 stunda
IP
Ilze Pētersone
Latvijā
Liela zivs mazā dīķī! Saruna ar Latvijas restorānu karali Mārtiņu Rītiņu
Intervija 1 stunda
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Kultūra
Sicīlijas gepards un Latvija. Sāk demonstrēt Tomazi di Lampedūzas un Stāmerienas baroneses fon Volfas mīlas stāstu
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Bērnu pusdienas Rēzeknē par pusotru miljonu eiro
51 minūtes