Praktiski
Receptes

Majorāns – lieliska piedeva gaļas ēdieniem un zaļajiem salātiem. Puncītim patiks! 16

Foto-Aija Geida

Majorāns ir iecienīts garšaugs Vidusjūras valstīs, bet tas aug arī mūsu dārzos, turklāt tiek dēvēts par desu zāli, jo tiek pievienots šim produktam.

Majorāna garšā var just piparmētru un melnos piparus, aromāts ir patīkami piesātināts, saldens, dažiem atgādina kamparu. Majorānu var izmantot ēdienos, kuru receptēs minēts oregano, un otrādi, jo majorānam ir mazliet neitrālāka garša. Tas labi sader ar svaigām pētersīļu lapiņām, turklāt ir atrodams populārajā Provansas garšaugu maisījumā.

Lai majorāns nezaudētu garšas un smaržas īpašības, svaigā veidā to pievieno jau gatavam ēdienam, jo vārīta garšviela maltīti padarīs rūgtu. Kaltētam majorānam ir izteiktāka garša, to var likt klāt pāris minūšu pirms gatavošanas beigām.

Majorānu izmanto maltās gaļas ēdieniem, pastētēm, aknu desām un asinsdesām, arī zivju ēdieniem, dārzeņiem, skābētiem kāpostiem. Svaigs majorāns piešķir patīkamu garšu zaļajiem salātiem. Neliels daudzums garšvielas uzlabo gremošanu, palīdz pārstrādāt treknus ēdienus.

Mazliet majorāna var pievienot gandrīz visiem ēdieniem, izņemot desertus.

UZZIŅA

Ja majorāns nav nektāraugs vai krāšņs akcents puķu dobē, bet tiek audzēts kulinārijas vajadzībām, tam neļauj izziedēt. Regulāri noplūcot galotnītes, tas sakuplos. Ja garšaugs tomēr pārkoksnējies un kļuvis ciets, to nogriež, atstājot vien 5–8 cm virs zemes, cītīgi laista, un drīz vien atkal izaugs jauni, sulīgi dzinumi.

LA.lv