Mazie kāļi – saldāki + pavāra Mārtiņa Sirmā idejas receptēm 2

“Šogad labi izauguši kāļi. Ko garšīgu no tiem var pagatavot?”  
Ilga Justamente Smiltenes novadā

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Kāļi ir cieti dārzeņi, tādēļ labi uzglabājas visu ziemu. Saknei piemīt saldena garša, lietošana uzturā ir īpaši ieteicama, jo dārzenis satur daudz vērtīgu uzturvielu.

Termiskas apstrādes laikā kāļi iegūst īpatnēju aromātu, tāpēc maigai zupai pietiek ar nelielu daudzumu. Tradicionāli kāļus vāra sālsūdenī – viena tējkarote sāls uz vienu litru ūdens. Tomēr pirms gatavošanas dārzenis noteikti jāpagaršo, jo var pagadīties sīvs, tādēļ vispirms to vēlams apliet ar karstu ūdeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielveikalu tīkla “Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova iesaka pēc vārīšanas kāļus neuzglabāt ilgāk par trīs stundām, jo vēlāk ļoti strauji sāk noārdīties tajos esošais C vit­amīns.

Kāļi ēdami sautēti, vārīti, cepti, biezenī un pildīti. Sasmalcinātus var skābēt gluži tāpat kā kāpostus. Der arī svaigi kāļu laksti, jo bagātīgi satur antioksidantus.

Pavārs Mārtiņš Sirmais iesaka svaigus kāļus izmantot uzkodai vai kā piedevu pamatēdienam. Sarīvē plānās šķēlēs, pievieno tāpat sarīvētu pētersīļa sakni, burkānus, un pārlej ar marinādi, ko gatavo no svaigi spiestas citrona un laima sulas, balzametiķa, olīveļļas un melnajiem pipariem. Samaisa un atstāj kādu laiciņu iemarinēties. Ja paredzēts pasniegt tūliņ, dārzeņus vairākas minūtes ar rokām rūpīgi spaida.

Pašas labākās kāļu saknes ir vidēja izmēra, smagas un pēc izskata sulīgas. Jāpatur prātā, ka mazie vienmēr ir saldāki un maigāki, bet lielie – ar šķiedrainu struktūru un sīvāku garšu.

Kāļa bļodiņas ar biezpienu


1 liels vai 2 nelieli kāļi (pavisam ap 300 g),

140 g biezpiena,

1 ēdamkarote mannas putraimu,

1 ola,

1 ēdamkarote cukura,

1 tējkarote sviesta,

pēc garšas: skābs krējums un kanēlis.

Nomizotus kāļus izvāra, pārgriež uz pusēm. Katrā pusītē ar karoti izveido iedobumu kā bļodiņu. Biezpienu sajauc ar cukuru, olu, mannu un sīki sasmalcinātiem izgrebtajiem kāļiem. Labi samaisītu masu pilda bļodiņās, uzliek pa sviesta piciņai un cep cepeškrāsnī, līdz gatavs. Pasniedz ar skābu krējumu un kanēli.

Cepti kāļi ar sieru


400 g kāļu,

2 ēdamkarotes sviesta,

2 olas,

100 g skāba krējuma,

50 g sarīvēta siera,

pēc garšas: diļļu vai pētersīļu zaļumi.

Nomizotus kāļus sagriež nelielās šķēlītēs, sautē vai cep sviestā mīkstus. Gatavas šķēlītes pārliek cepešpannā vienmērīgā kārtā, pārlej ar olām, kas labi sakultas ar skābo krējumu un sarīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī, kamēr gatavs. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.