Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
24. septembris, 2015
Drukāt

Saules puikas no izmeklētām sēklām. Ciemos “Kliblapsās”, kur audzē 40 šķirņu ķirbjus

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Ķirbji ir īstens saules iemiesojums! Apaļi un dzelteni, un tik priecīgi, ka, uz tiem raugoties, arī pats topi tāds kā omulīgāks un tāds kā smaidīgāks. Un šķirņu ir tik daudz! Saimniecībā “Kliblapsas” vien izaugot vairāk nekā 40 šķirņu ķirbji. Todien nolēmām parādīt, cik dažādi var gatavot ķirbjus. Un aizrāvos tik ļoti, ka pārspēju pati sevi – uztaisīju pat sešus ķirbju ēdienus.

Esmu uzaugusi Amerikā, tādēļ man ir īpašas attiecības ar ķirbjiem. Tur tā ir svarīga dzīves daļa. Jau septembra beigās cilvēki pērk ķirbjus, lai dekorētu gan mājas ārpusi, gan iekšpusi. Ķirbjus var iegādāties veikalā, taču lielāku baudu var sagādāt brauciens uz ķirbju lauku, kur ikviens pats var izvēlēties savu ķirbi. Tas ir vesels piedzīvojums!

Tad 31. oktobrī nāk Helovīna svētki. Vairākas nedēļas pirms tam mājas un piemāju dārzi tiek dekorēti ar ķirbjiem, spokiem, skeletiem un zirnekļu tīkliem. Svētku dienā ģimene izgrebj ķirbjus un bērni iet “ķekatās”, ģērbušies kā raganas, princeses, šausmoņi, supermeni un diedelē konfektes. Pat birojos, bankās un veikalu skatlogos ir ķirbji un citas Helovīna dekorācijas.

Novembra beigās ir Pateicības diena, kur kopā ar tītaru galdā tiek celts tradicionālais ķirbju pīrāgs. Galda un mājas dekorā vienmēr ir mazie dekoratīvie ķirbīši. Un arī gatavotie ķirbju ēdieni ir daudz un dažādi.

Šo atmiņu dēļ man bija liels prieks braukt ciemos uz Pūri, lai pati savām acīm redzētu lielo dažādību, kas tiek audzēta saimniecībā “Kliblapsas”. Vēlāk skaistajā Kukšu muižā pagatavoju veselus sešus ķirbju ēdienus!

Ierodos “Kliblapsu” lielajā ķirbju audzētavā, un mani sagaida vārda māsa Ilze Venterzute. Viņa ir smaidīga, un, skatoties uz skaistajām oranžajām saules ogām, pašai jāsmaida.

Pievienot komentāru

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr (8)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Pasaulē
Vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku. Vietējam maksā minimālo, viesim – vidējo algu! (22)Jau šobrīd vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku – šoferu, IT speciālistu, pārdevēju, pavāru
Draugiem Facebook Twitter Google+