Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
27. jūlijs, 2012
Drukāt

Vasaras zaļā enerģija

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Veselības augu brīvdabas funkcionālās ekspozīcijas izveidotājs Limbažu novada Vidrižu pagasta “Sautlāčos” Jānis Ulmis savā dārzā savācis ap 300 dažādu lapotu, ziedošu, garšai un smarža tīkamu un ne tik tīkamu stādu. Viņš uzskata par savu misiju rādīt un mācīt cilvēkiem, kā tikt pie veselības, izmantojot dabas dotos līdzekļus.

 

Turklāt par katra savas kolekcijas eksemplāra vērtīgajām īpašībām viņš prot ne tikai pastāstīt, bet lielāko daļu, ja ne visus, arī nomēģinājis, gatavojot savus zaļos enerģijas kokteiļus, kurus viņš ikdienā bauda pats un iesaka to darīt ikvienam veselīga dzīvesveida piekritējam.

“Stingras receptes nav, galvenais, lai kokteiļa sastāvs būtu pēc iespējas daudzveidīgāks. Jo vairāk augu vienā salikumā, jo mazākas iespējas kaitēt organismam. Atliek tikai piedāvāt, un organisms pats izvēlēsies sev vajadzīgo. Pamatā vienmēr lieku avokado un banānus, kas ir ne tikai lielisks nepiesātināto taukskābju avots, tas nodrošina kokteilim miltainību. Ņem vērtīgāko no pļavas – ganu plikstiņus, nauduļus, ārstniecības 
matuzāli, virzu, vārpatas sakneņus, pieneņu lapas un pelašķus. Ja kokteilis paredzēts vīriešiem, pieliek dārzeņus – sīpolu, ķiploku, puravu, čili piparus, jūras sāli un pielej ūdeni. Ja kokteili dzers visa ģimene, zaļumiem liek klāt ābolus, bumbierus, dārza un meža ogas, kivi un ķirbi. Tas padara dzērienu garšīgāku. Starp citu, zaļumi nav tikai burkāni vai bietes, bet arī to laksti un lapas. Piemēram, bietes lapā ir deviņas reizes vairāk kalcija nekā pašā bietē, bet rāceņa lapā – 2500 reižu vairāk K vitamīna. Vienmēr pievienoju kokteilim citronu sulu, jo tā rada organsimā bāzisku vidi. Tāpat nevajag baidīties un pievienot gurķus, arbūzus, spinātus. Vienīgais saldinātājs, protams, ir medus. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē,” enerģijas dzēriena pagatavošanas procesu atklāj Jānis Ulmis. Viņš pats dienā izdzer četras 250 ml glāzes sava zaļā kokteiļa. Pa starpu varot ēst, ko vien vēlas, ar laiku organisms pats saprot, ko viņam vajag. Piemēram, gaļu, vajag daudz mazāk. Jānis Ulmis atklāj, ka pēc pirmajām zaļā kokteiļa glāzēm esot atteicies no kafijas lietošanas.

Tomēr nepieradušam cilvēkam dzērienu jāsāk lietot pakāpeniski – ne vairāk par 250 ml dienā. Pēc tam var pāriet uz lielāku devu – līdz trim glāzēm dienā.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+