Ilustratīvs foto

1929. gada 7. septembrī. Traģiskākā kuģa katastrofa Somijā 0

Pirms 90 gadiem Somija piedzīvoja savā vēsturē traģiskāko kuģa katastrofu – spēcīgas vētras laikā Nesijervi ezerā netālu no Tamperes apgāzās un nogrima pasažieru kuģis “Kuru”, kas uzturēja iekšējo satiksmi vairāku ezeru sistēmā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Lasīt citas ziņas

Nelaimes brīdī uz borta atradās 12 komandas locekļi un 150 pasažieri. Katastrofā gāja bojā 136, bet pēc citām ziņām – 138 cilvēki.

Nepilnus 29 metrus garais tvaikonis 1915. gadā bija būvēts turpat Tamperē, taču pēc Pirmā pasaules kara pārbūvēts par pasažieru kuģi. Pārbūves laikā 1927. gadā, īpaši neņemot vērā līdzsvara un stabilitātes faktorus, “Kuru” izveidoja trešo klāju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kuģa smaguma centrs tagad atradās bīstami augstu, turklāt palielinājās arī iegrime. Negaidītās vētras un lielās viļņošanās apstākļos tas izrādījās liktenīgi, jo viļņi vēlās pār zemajiem bortiem.

Tomēr pēc traģēdijas tvaikoni tajā pašā gadā izcēla un pārbūvēja vēlreiz, jo korpuss tikpat kā nebija cietis. Šoreiz līdzsvara principus ievēroja daudz rūpīgāk. Kuģis nokalpoja vēl desmit gadus līdz 1939. gadam.

Faktori, kas noveda pie “Kuru” katastrofas, lielā mērā atgādina pasažieru kuģa “Majakovskij” apgāšanos 1950. gada 13. augustā Rīgā Daugavas krasta piestātnē. “Majakovskij” bojāeja prasīja vismaz 147 dzīvības, un tā ir traģiskākā tāda veida nelaime Latvijas vēsturē.

Tiesa, Rīgas gadījumā kuģis bija nesamērīgi pārslogots ar pasažieriem, taču arī “Majakovskij” bija bezatbildīgi pārbūvēts vecs tvaikonis, kam lielākas ietilpības vārdā izveidoja trešo klāju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.