Foto: žurnāls “Atpūta”

1932. gada 27. jūnijā. Jaguāru mednieks no Latvijas 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja: “No Amerikas iebraukusi Liepājā līdz ar Amerikas latviešu ekskursantiem drošsirdīgā, izveicīgā plēsīgo zvēru mednieka Aleksandra Ziemeļa māsīca Vera Zilberts jaunkundze ar savu māti.

Viņas iebraukušas Liepājā sagaidīt slaveno tīģeru mednieku un vairāku zinātnisko ekspedīciju vadoni A. Ziemeli. Latvijā viņš domā noturēt priekšlasījumus par saviem piedzīvojumiem un medībām Brazīlijas mūža mežos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmos priekšlasījumus Ziemels grib noturēt savā dzimtspilsētā – Liepājā, no kuras aizbēdzis no saviem vecākiem kā 14 gadus vecs zēns. Pēc tam Rīgā un citās pilsētās. Ziemels tagad ir 43 gadus vecs, piemirsis savu mātes valodu.”

Runa bija par pagājušā gadsimta 30.–40. gados ASV populāro dēkaini, mednieku, džungļu gidu, vēlāk arī filmu aktieri un publicistu, Rīgā (ne Liepājā) dzimušo Aleksandru Ziemeli (1890–1970), kurš 1907. gadā bija emigrējis uz ASV, bet tad pārcēlies uz Argentīnu un Brazīliju, kur aizrāvās ar dzīvi džungļos un jagu­āru medībām.

Ziemelis, kura latvietība bija visai nosacīta un kuru ASV labāk pazina kā Sašu Zīmelu, kļuva slavens ar savu drosmi, jo bīstamā plēsēja nomedīšanai izmantoja šķēpu. Tā lietošanu bija ierādījuši vietējie.

Apgalvoja, ka Ziemelis bijis pirmais baltais, kas jaguāru nogalinājis ar šķēpu, ne šaujamieroci. Savā mūžā viņš nomedīja ap 300 šo dzīvnieku.

30. gadu Latvijā prese cītīgi sekoja viņa gaitām un vairākkārt apgalvoja, ka slavenais tautietis, par kādu viņu, neskatoties uz visu, konsekventi uzskatīja, vai nu plāno apmeklēt dzimto zemi ar priekšlasījumiem, vai to tūlīt, tūlīt darīs, vai ir jau ceļā. Tomēr tas nekad nenotika.

SAISTĪTIE RAKSTI