Publicitātes foto

8 gardi olu ēdieni, kad vārītas olas jau apnikušas 0

Skaisti klāts svētku galds, rotāts ar pūpolu zariem un košiem pavasara ziediem un krāsotām olām, ir neiztrūkstoša Lieldienu tradīcijas sastāvdaļa.

“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Poļiem tas nepatiks…Izskatās, ka ukraiņi atraduši asprātīgu risinājumu kravas auto krīzei uz robežas
VIDEO. FOTO. Pirmie pieejamie kadri – caurules un jaudīgi sūkņi. Izraēla gatavojas appludināt “Hamās” tuneļus ar jūras ūdeni 77
Lasīt citas ziņas

Saules atveidā

Mūsu senči galdā cēla ēdienus, kam apaļa forma: plāceņus, raušus, olas, zirņus, pupas. Šo tradīciju varam turpināt arī šodien un Lieldienu ēdieniem mēģināt piešķirt apaļo saules formu (jo ir atgriezusies Saule, diena garāka par nakti!), cepot apaļus pīrāgus, gatavojot apaļas formas uzkodas un salātus pasniedzot apaļās bļodās.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Var izmantot ne vien vistu, bet arī paipalu, zosu un pīļu olas. Tās krāsot (paipalu olas ir dekoratīvas tāpat!), novārīt un pildīt,” pieredzē dalās biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

“Vienmēr šķīvjos var ieripināt apaļās un apetīti rosinošās mocarellas bumbiņas. Šis pusmīkstais siers, kura dzimtene ir Itālija, jau dažus gadus mājvietu atradis Latvijā. AS Smiltenes piens gatavo dažādas Mozzarellas: lielas bumbas, minibumbiņas, kūpinātu un arī kā klaipiņu. Šis siers iederas daudzos ēdienos, piemēram, salātos, brokastu maizītēs, pamatēdienos.”

1. Spinātu kēksiņi

Publicitātes foto

• 200 g kviešu miltu

• 100 g spinātu

• 120 ml piena

• 1 ola

• 50 g cukura

• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera

• pustējkarote sāls

• 60 ml eļļas

• Smiltenes piena svaigais siers Mozzarella

• 1–2 tomāti rotāšanai

Spinātus blanšē, sablendē, izberž caur sietu. Sajauc sausās sastāvdaļas. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno spinātus, eļļu un pienu. Samaisa. Masā lēnām iejauc miltus, pievieno sīki sagrieztu mocarellas bumbu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Mīklu pilda silikona formiņās (2/3 līdz augšējai malai). Cep 20–25 minūtes.

2. Ar bekonu un valriekstiem pildītas olas

Publicitātes foto

• 100 g bekona

• 8 olas

• 70 g Smiltenes piena krēmsiera

• 50 g valriekstu

• 1 tējkarote sinepju

• lociņi

• dilles

• sāls

Cieti vārītas olas pārgriež uz pusēm, dzeltenumus saberž ar sinepēm, sablendētu bekonu, krēmsieru un sāli. Masu pilda olu pusītēs. Pārkaisa ar riekstiem un lociņiem.

3. Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas

• 10 cieti vārītas olas

• 300 g saldētu zaļo zirnīšu

• 100 g Smiltenes piena krēmsiera

• pustējkarote Dižonas sinepju

• sāls

• malti melnie pipari

• zirņu dīgsti

Saldētos zirnīšus vāra aptuveni 10 minūtes, nokāš un sablendē viendabīgā masā. Olas gareniski pārgriež uz pusēm, izņem olu dzeltenumus un sablendē ar zirņu biezeni, krēmsieru, sinepēm, pipariem un sāli, līdz izveidojas viendabīga krēma konsistence. Olu pusītes piepilda ar krēmu, rotā ar zirņu dīgstiem.

4. Lieldienu zaļā zupa

Publicitātes foto

• 1 l vistas buljona

• 270 g zaļo zirnīšu

• 200 g kartupeļu

• 120 g spinātu

• 1–2 tomāti

• 1 sīpols

• čili pipars

• ķiploka daiviņa

• 200 g Smiltenes piena kausētā siera Azaids

• sāls, pipari

Buljonā vāra kartupeļu šķēlītes. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno apceptu sīpolu, ķiploka daiviņu, noblanšētus tomātus, zaļos zirnīšus, spinātus un sautē 7 minūtes. Sablendē, izberž caur sietu, iemaisa kausēto sieru.

Pasniedz ar garšaugu eļļu, grauzdētas maizes kraukšķiem un minimocarellām.

5. Lieldienu rīta salāti

Publicitātes foto

• 200 g vārītas vistas gaļas

• 200 g vārītu pupiņu

• 100 g ķirštomātiņu

• 1 sarkanais sīpols

• 1 sarkanā paprika

• 10 Smiltenes piena Mozzarella Mini bumbiņu

• saišķītis pētersīļu

Mērcei:

• 100 g vistas buljona

• 4 ēdamkarotes olīveļļas

• 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa

• 1 ēdamkarote aso sinepju

• sāls, melnie pipari

• vārītas paipalu oliņas dekorēšanai

Gaļu sagriež strēmelēs un apcep. Sīpolus sagriež gredzenos, papriku strēmelēs, ķirštomātiņus – četrās daļās. Pētersīļus sakapā. Sagatavotos produktus, arī minimocarellas kārto stikla bļodā. Pārlej mērci, kurā rūpīgi samaisītas visas sastāvdaļas. Rotā ar paipalu oliņu pusītēm.

Visu, izņemot mērci, sagatavo iepriekšējā vakarā, pārsedz ar vāku un ieliek ledusskapī. Divas stundas pirms pasniegšanas salātus pārlej ar mērci.

6. Lieldienu olu vainags

Publicitātes foto

• 600 g kviešu miltu

• 200 g mandeļu miltu

• 400 ml piena

• 120 g sviesta

• puspaciņa rauga

• 6 ēdamkarotes cukura

• 3/4 tējkarotes sāls

• 10 g vaniļas cukura

• 100 g žāvētu dzērveņu

• 2 olas pārziešanai

• 5 krāsotas Lieldienu olas

Uzsilda pienu. Raugu atdzīvina. Sajauc izsijātus kviešu un mandeļu miltus, dērvenes, cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Izveido bedrīti, ielej atdzīvināto raugu, pienu, izkausēto sviestu, samaisa un samīca viendabīgu, gludu mīklu. Pārklāj ar dvielīti un siltā vietā uzraudzē.

Pēc stundas mīklu sadala 5 daļās. Savij vienāda izmēra 5 vainadziņus. Liek uz pannas cieši citu pie cita. Vainaga virsu pārsmērē ar sakultu olu. Katra mazā vainadziņa vidū liek pa krāsotai, bet jēlai Lieldienu olai (izdur galos caurumiņus, lai olas neplīstu). Pannu liek krāsnī un cep vainagu 200 °C aptuveni 30 minūtes, līdz tas skaisti zeltains.

7. Biezpiena groziņi olām

• 150 g biezpiena

• 150 g margarīna

• 150 g miltu

• 50 g cukura

• 10 g vanilīna

• 5 g cepamā pulvera

• sāls

Miltus ar margarīnu sakapā, pievieno izberztu biezpienu, šķipsniņu sāls, cukuru pēc garšas un cepamo pulveri. Iegūto mīklu uz 20–30 minūtēm noliek vēsumā, tad izveltnē un ar kulinārijas gredzenu izspiež aplīšus. Katram aplītim no tievām mīklas sloksnītēm savij pīnītes un piestiprina pie pamatnes, kas pārziesta ar sakultu olu. Izveidoto groziņu vēlreiz pārklāj ar sakulto olu un izcep gatavu. Groziņos liek vārītas olas vai pildījumu masas.

8. Lieldienu omlete

Publicitātes foto

• 1 zoss ola

• 2 pīļu olas

• 100 g Holandes siera

• 150 ml saldā krējuma

• puse sarkanās paprikas

• puse dzeltenās paprikas

• 6 brokoļa rozetes

• 6 saulē kaltēti tomāti

• 10 g sakapātu lociņu

• ⅓ tējkarotes jūras sāls

• svaigi malti melnie pipari

• sviests pannas ieziešanai

SAISTĪTIE RAKSTI

• dīgsti

Brokoļa rozetes 5 minūtes apvāra sālsūdenī. Traukā iesit zoss un pīļu olas, pieliek sāli, piparus, sakuļ, pievieno pienu vai saldo krējumu, lociņus, sarīvētu sieru, dārzeņus. Samaisa. Lej uz pannas, cep līdz gatavībai. Pirms pasniegšanas pārkaisa dīgstus. Rotā ar minimocarellām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
FOTO. “Daži var teikt, ka par agru, bet…” Miks Dukurs dalījies ar pikantiem attēliem, kuros redzams ar jauno sirdsdāmu
Kokteilis
FOTO. Kamēr dzīvesbiedrene auklē Imanta Parādnieka jaundzimušo, erotiskās drāmas pirmizrādi viņš bauda ar oficiālo sievu
Kokteilis
“Es esmu Antiņš, bet Pajoliņš točno ne!” Aktieris Andris Bērziņš tieši un atklāti pastāsta par attiecībām ar meitu Mariju Bērziņu
Kokteilis
“Par jaunu sākumu!” Ieraksti sociālajos tīklos ļauj noprast, ka mūziķa Mika Dukura laulība oficiāli šķirta
“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Poļiem tas nepatiks…Izskatās, ka ukraiņi atraduši asprātīgu risinājumu kravas auto krīzei uz robežas
VIDEO. FOTO. Pirmie pieejamie kadri – caurules un jaudīgi sūkņi. Izraēla gatavojas appludināt “Hamās” tuneļus ar jūras ūdeni
“Vakar vakarā bija pirmā reize, kad Rūdiņš neatnāca vakariņās” – skumjš stāsts par kāda ielas kaķēna dzīvi
Krievijā atrodas liels un spēcīgs anticiklons, tas ietekmē laikapstākļus Latvijā. Laika prognoze piektdienai
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
VIDEO. “Lūpas – labāk nepiepumpētas.” Kāda ir jaunā mūziķa Chris Noah sapņu sieviete?
4 zodiaka zīmju pāri, kas ātri izšķiras
Darinām sveci ar Ziemassvētku smaržu. Soli pa solim
Miers un saprāts – divas lietas, kas tev nepieciešamas! Horoskopi 8. decembrim
Gunārs, Gunis un Vladimirs – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Ļoti īpaša dzimšanas dienas dāvana!” Roberto Meloni jubilejā saņēmis aizkustinošu apsveikumu no pašmāju mūziķiem
VIDEO. Saeimas sēdē, diskutējot par PVN likmēm, deputāti nespēj valdīt emocijas un izceļas pamatīga vētra: “Jūs to izdarījāt! JŪS!”
Uz Ventspils šosejas, pie Tukuma notikusi avārija, kurā iesaistīta kravas automašīna un pasažieru autobuss “Ecolines”
TV24
Vai patiešām Zalužnijs ar Gerasimovu slepenībā gatavo miera sarunas?
“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Palaikam snigs un kļūs siltāks. Laika prognoze nākamajai nedēļai
Krievijas uzbrukums Ukrainai: notriektas teju visas okupantu šorīt raidītās spārnotās raķetes
Kokteilis
FOTO. Kamēr dzīvesbiedrene auklē Imanta Parādnieka jaundzimušo, erotiskās drāmas pirmizrādi viņš bauda ar oficiālo sievu
Dievs, sargi Ameriku! ASV apdraud neievainojamu, inteliģentu Kanādas supercūku iebrukums
Kokteilis
FOTO. UNESCO Pasaules mantojuma pērle Kuldīga pārvērtusies par mirdzošu un omulīgu ziemas brīnumzemi
TV24
VIDEO. Pateicoties ledlauzim “Varma”, Rīgā tiek veidots starptautisks projekts – “Smillas sniega sajūta” filmēšana
Kokteilis
FOTO. Viņš nejūtas drošībā! Princis Harijs tiesā apstrīd netaisnīgu attieksmi pret viņa drošību
Antonija, Anta un Dzirkstīte – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Krišjānis lido!” Satīriska dziesma par bijušā premjera lidojumiem guvusi plašu popularitāti
Ne tu būsi tas, kurš pakļausies dabas likumiem! Horoskopi 7. decembrim
VIDEO. Daugavpils mērs izceļas Ziemassvētku pasākumā un saņem administratīvo protokolu
Kokteilis
VIDEO. “Tu esi mana mīļākā vīra bijusī sieva!” Elīnu Maliginu un Džilindžera pašreizējo sievu saista kas īpašs
Kokteilis
Kas noticis ar dziedātājas Bejonses ādas toni? Fani neizpratnē
Zemkopības ministrs Armands Krauze Briselē atkārtoti aicinās ES aizliegt Krievijas graudu importu
12:20
VIDEO. Pie Jaunolaines stacijas vilciens aizķēris kupenā iestigušu sievieti
12:10
Kokteilis
FOTO. “Daži var teikt, ka par agru, bet…” Miks Dukurs dalījies ar pikantiem attēliem, kuros redzams ar jauno sirdsdāmu
11:50