Publicitātes foto

8 gardi olu ēdieni, kad vārītas olas jau “apnikušas” 0

Skaisti klāts svētku galds, rotāts ar pūpolu zariem un košiem pavasara ziediem un krāsotām olām, ir neiztrūkstoša Lieldienu tradīcijas sastāvdaļa.

Saules atveidā

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 61
6 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 74
18 stundas
Lasīt citas ziņas

Mūsu senči galdā cēla ēdienus, kam apaļa forma: plāceņus, raušus, olas, zirņus, pupas. Šo tradīciju varam turpināt arī šodien un Lieldienu ēdieniem mēģināt piešķirt apaļo saules formu (jo ir atgriezusies Saule, diena garāka par nakti!), cepot apaļus pīrāgus, gatavojot apaļas formas uzkodas un salātus pasniedzot apaļās bļodās. “Var izmantot ne vien vistu, bet arī paipalu, zosu un pīļu olas. Tās krāsot (paipalu olas ir dekoratīvas tāpat!), novārīt un pildīt,” pieredzē dalās biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. “Vienmēr šķīvjos var ieripināt apaļās un apetīti rosinošās mocarellas bumbiņas. Šis pusmīkstais siers, kura dzimtene ir Itālija, jau dažus gadus mājvietu atradis Latvijā. AS Smiltenes piens gatavo dažādas Mozzarellas: lielas bumbas, minibumbiņas, kūpinātu un arī kā klaipiņu. Šis siers iederas daudzos ēdienos, piemēram, salātos, brokastu maizītēs, pamatēdienos.”

 

1. Spinātu kēksiņi

Publicitātes foto

• 200 g kviešu miltu

• 100 g spinātu

• 120 ml piena

• 1 ola

• 50 g cukura

• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera

• pustējkarote sāls

• 60 ml eļļas

• Smiltenes piena svaigais siers Mozzarella

• 1–2 tomāti rotāšanai

CITI ŠOBRĪD LASA

Spinātus blanšē, sablendē, izberž caur sietu. Sajauc sausās sastāvdaļas. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno spinātus, eļļu un pienu. Samaisa. Masā lēnām iejauc miltus, pievieno sīki sagrieztu mocarellas bumbu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Mīklu pilda silikona formiņās (2/3 līdz augšējai malai). Cep 20–25 minūtes.

2. Ar bekonu un valriekstiem pildītas olas

Publicitātes foto

• 100 g bekona

• 8 olas

• 70 g Smiltenes piena krēmsiera

• 50 g valriekstu

• 1 tējkarote sinepju

• lociņi

• dilles

• sāls

Cieti vārītas olas pārgriež uz pusēm, dzeltenumus saberž ar sinepēm, sablendētu bekonu, krēmsieru un sāli. Masu pilda olu pusītēs. Pārkaisa ar riekstiem un lociņiem.

3. Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas

• 10 cieti vārītas olas

• 300 g saldētu zaļo zirnīšu

• 100 g Smiltenes piena krēmsiera

• pustējkarote Dižonas sinepju

• sāls

• malti melnie pipari

• zirņu dīgsti

Saldētos zirnīšus vāra aptuveni 10 minūtes, nokāš un sablendē viendabīgā masā. Olas gareniski pārgriež uz pusēm, izņem olu dzeltenumus un sablendē ar zirņu biezeni, krēmsieru, sinepēm, pipariem un sāli, līdz izveidojas viendabīga krēma konsistence. Olu pusītes piepilda ar krēmu, rotā ar zirņu dīgstiem.

4. Lieldienu zaļā zupa

Publicitātes foto

• 1 l vistas buljona

• 270 g zaļo zirnīšu

• 200 g kartupeļu

• 120 g spinātu

• 1–2 tomāti

• 1 sīpols

• čili pipars

• ķiploka daiviņa

• 200 g Smiltenes piena kausētā siera Azaids

• sāls, pipari

Buljonā vāra kartupeļu šķēlītes. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno apceptu sīpolu, ķiploka daiviņu, noblanšētus tomātus, zaļos zirnīšus, spinātus un sautē 7 minūtes. Sablendē, izberž caur sietu, iemaisa kausēto sieru.

Pasniedz ar garšaugu eļļu, grauzdētas maizes kraukšķiem un minimocarellām.

5. Lieldienu rīta salāti

Publicitātes foto

• 200 g vārītas vistas gaļas

• 200 g vārītu pupiņu

• 100 g ķirštomātiņu

• 1 sarkanais sīpols

• 1 sarkanā paprika

• 10 Smiltenes piena Mozzarella Mini bumbiņu

• saišķītis pētersīļu

Mērcei:

• 100 g vistas buljona

• 4 ēdamkarotes olīveļļas

• 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa

• 1 ēdamkarote aso sinepju

• sāls, melnie pipari

• vārītas paipalu oliņas dekorēšanai

Gaļu sagriež strēmelēs un apcep. Sīpolus sagriež gredzenos, papriku strēmelēs, ķirštomātiņus – četrās daļās. Pētersīļus sakapā. Sagatavotos produktus, arī minimocarellas kārto stikla bļodā. Pārlej mērci, kurā rūpīgi samaisītas visas sastāvdaļas. Rotā ar paipalu oliņu pusītēm.

Visu, izņemot mērci, sagatavo iepriekšējā vakarā, pārsedz ar vāku un ieliek ledusskapī. Divas stundas pirms pasniegšanas salātus pārlej ar mērci.

6. Lieldienu olu vainags

Publicitātes foto

• 600 g kviešu miltu

• 200 g mandeļu miltu

• 400 ml piena

• 120 g sviesta

• puspaciņa rauga

• 6 ēdamkarotes cukura

• 3/4 tējkarotes sāls

• 10 g vaniļas cukura

• 100 g žāvētu dzērveņu

• 2 olas pārziešanai

• 5 krāsotas Lieldienu olas

Uzsilda pienu. Raugu atdzīvina. Sajauc izsijātus kviešu un mandeļu miltus, dērvenes, cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Izveido bedrīti, ielej atdzīvināto raugu, pienu, izkausēto sviestu, samaisa un samīca viendabīgu, gludu mīklu. Pārklāj ar dvielīti un siltā vietā uzraudzē.

Pēc stundas mīklu sadala 5 daļās. Savij vienāda izmēra 5 vainadziņus. Liek uz pannas cieši citu pie cita. Vainaga virsu pārsmērē ar sakultu olu. Katra mazā vainadziņa vidū liek pa krāsotai, bet jēlai Lieldienu olai (izdur galos caurumiņus, lai olas neplīstu). Pannu liek krāsnī un cep vainagu 200 °C aptuveni 30 minūtes, līdz tas skaisti zeltains.

7. Biezpiena groziņi olām

• 150 g biezpiena

• 150 g margarīna

• 150 g miltu

• 50 g cukura

• 10 g vanilīna

• 5 g cepamā pulvera

• sāls

Miltus ar margarīnu sakapā, pievieno izberztu biezpienu, šķipsniņu sāls, cukuru pēc garšas un cepamo pulveri. Iegūto mīklu uz 20–30 minūtēm noliek vēsumā, tad izveltnē un ar kulinārijas gredzenu izspiež aplīšus. Katram aplītim no tievām mīklas sloksnītēm savij pīnītes un piestiprina pie pamatnes, kas pārziesta ar sakultu olu. Izveidoto groziņu vēlreiz pārklāj ar sakulto olu un izcep gatavu. Groziņos liek vārītas olas vai pildījumu masas.

8. Lieldienu omlete

SAISTĪTIE RAKSTI
Publicitātes foto

• 1 zoss ola

• 2 pīļu olas

• 100 g Holandes siera

• 150 ml saldā krējuma

• puse sarkanās paprikas

• puse dzeltenās paprikas

• 6 brokoļa rozetes

• 6 saulē kaltēti tomāti

• 10 g sakapātu lociņu

• ⅓ tējkarotes jūras sāls

• svaigi malti melnie pipari

• sviests pannas ieziešanai

• dīgsti

Brokoļa rozetes 5 minūtes apvāra sālsūdenī. Traukā iesit zoss un pīļu olas, pieliek sāli, piparus, sakuļ, pievieno pienu vai saldo krējumu, lociņus, sarīvētu sieru, dārzeņus. Samaisa. Lej uz pannas, cep līdz gatavībai. Pirms pasniegšanas pārkaisa dīgstus. Rotā ar minimocarellām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls
13 stundas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 74
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 61
5 stundas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Gaidāma diezgan nemierīga nedēļa. Horoskopi no 18. līdz 24. oktobrim
14 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs”
Intervija 9 stundas
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kas jāizdara rudenī: kā sakopt tuvinieku atdusas vietas 2
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsnī cepts siera – lociņu pīrāgs 5
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Selekcionāra padoms: kā ieziemot īrisu dobi
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīgām, vieglām vakariņām: salātlapu salāti ar ceptiem ķiršu tomātiņiem un ķiploku mērcīti
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 18
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties 61
5 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs”
Intervija 9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 30
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ir tiešām cilvēki, kas profesionāli pelna ar to naudu”: kā tiek “ražota” dezinformācija par Covid-19 155
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Covid-19 dati uzrāda attīstības tendences, kuras ir sliktākas nekā tika prognozēts”: Kariņš pirmdien sasaucis steidzamu sēdi 74
7 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pāvels Širovs: “Pēc neoficiālām ziņām, Krievijas armijā pastāvīgā gatavībā ir vairāk nekā 130 bataljona taktisko kaujas grupu”
4 stundas
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nelietoja respiratorus, drūzmējās: policija sāk izvērtēt “Mesa” koncertā notikušos iespējamos pārkāpumus 46
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!”: Olga Kambala TV šovā paziņo, ka aktieris Lauris Dzelzītis “nepiestāv” viņas draudzenei 100
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 183
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Katru gadu aptuveni 1200 sievietēm Latvijā diagnosticē krūts vēzi, bet skrīningu veic tikai katra trešā paciente
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Gaitis, Gaits un Karīna 1
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Domāju, ka Žannai patika taisīt šovu!”: stiliste Dubska restorānā aizrijas ar asaku un sarīko tur pamatīgu drāmu 27
1 diena
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Mairis Briedis trešajā raundā “nokautē” vācieti Arturu Mannu un gūst uzvaru 25
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Gaidāma diezgan nemierīga nedēļa. Horoskopi no 18. līdz 24. oktobrim
14 stundas
GK
Guna Kārkliņa
Kokteilis
Pamazām kļūs vieglāk? Astroloģe prognozē, kas mūs sagaida no 15. oktobra līdz 10.decembrim 12
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Speciālists skaidro, kāpēc šobrīd tik strauji pieaug gāzes un elektrības cenas. Cik ļoti tās vēl kāps? 18
22:14
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Gatis Apsītis-Ozoliņš: “Kāpēc baļķiem cenas kāpušas?”
21:22
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pāvels Širovs: “Pēc neoficiālām ziņām, Krievijas armijā pastāvīgā gatavībā ir vairāk nekā 130 bataljona taktisko kaujas grupu”
21:12