Apbrīnojama enerģija cienījamā vecumā! Visu mūžu nostrādājusi par feldšeri jeb ārsta palīdzi, Emma arī tagad rosās augām dienām: gatavo galertu, pastēti un ruleti un arī tirgo produkciju.
Apbrīnojama enerģija cienījamā vecumā! Visu mūžu nostrādājusi par feldšeri jeb ārsta palīdzi, Emma arī tagad rosās augām dienām: gatavo galertu, pastēti un ruleti un arī tirgo produkciju.
Foto – Anda Krauze

Gads līdz receptei 2


Kad cenšos izdibināt, cik daudz garšvielu izmanto gaļas sālīšanai, ko pievieno desām, kā gatavo marinādi vistām, Rauls smej, ka šīs zināšanas pielīdzināmas gluži vai ģimenes relikvijai, tāpēc negrib ar vieglu roku dalīties ar tām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
VIDEO. “Viss grāvis šūpojas!” Medniece fiksējusi interesantu novērojumu – sākumā šķitis, ka tas ir bebrs… 8
Lasīt citas ziņas

– Pagāja gads, kamēr atradu īsto sālījuma versiju. Lasīju senas un ne tik senas pavārgrāmatas, arī izstudēju, kas par šo tēmu atrodams internetā. Pie apmierinoša rezultāta nonācu, gaļu liekot mazliet atšķirīgā sālījumā un testējot, kāds kuru reizi sanāk kūpinājums. Mums jau nav pārtikas tehnologa, pašiem jātiek galā, – nelielu ieskatu mājražotāja darba specifikā sniedz Rauls.

Sākumā kūpinātās vistas bijušas diezgan bezgaršīgas. Sapratuši, ka marinādei vajag pievienot vairāk etiķa (tagad izmanto etiķa esenci), neskopoties ar garš­vielām un ar sāli. Atteikušies no karstās marinādes, jo labāk iemarinējas, ja vistai uzlej atdzesētu marinādi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kūpināmo gaļu, ap 300 kg cūku pusliemeņu nedēļā, pērk no SIA “Miesnieks” Ventavā un no pašu pagasta zemniekiem, savukārt četras kastes vistu ik nedēļu atved no “Rīgas miesnieka”. No galvaspilsētas piegādā arī zarnas un garšvielas, kas ceļo no SIA “Asante” un SIA “Sanitex”. Iepriekš garšvielas pirkuši dažādos veikalos, bet tas nav bijis ērti.

Trīs kūpinātavas Rauls uztaisījis pats, ceturto – metāla – nopircis no kūpinātavu ražotājiem. – Kādā grāmatā bija apraksts un zīmējumi, kā mūsu senči tās taisījuši. Pēc šā parauga uzmūrēju pirmo kūpinātavu ar akmens krāvumu virs kurtuves. Kalpoja labi, līdz koka jumtā ieskrēja uguns. Uzskatu, ka koks tāpēc neder kūpinātavai, arī metāls ne, jo veidojas kondensāts, ir arī pamatīgi jāizdedzina. Nu, tā nav kūpināšana! Manuprāt, vislabākais materiāls kūpinātavai ir ķieģelis vai betons, – spriež Rauls.

Kūpināšanai izmantojot tikai alkšņa malku. Nobeigumā pievienojot kādu ābeles pagali, kas kūpinājumam piešķir zeltainu toni un saldenu garšu, vai nātres (vasarā), kas arī gaļu iekrāso zeltainu un, kā zina teikt saimniece, pasargā kūpinājumu no mušām. Lai pārbaudītu temperatūru, kūpinātava aprīkota ar termometru, speciālu termometru iesprauž arī gaļas gabalā un desas luņķī. Produkts ir nobriedis, ja gaļas vai desas iekšpusē ir +73 °C. Ja ir augstāka temperatūra, desās sadalās tauki.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.