Publicitātes foto

Nu būs desas! Ilze Jurkāne izzina, kā latviešu dienišķo kārumu pagatavot veselīgi. 4 iedvesmojošas receptes 1

Latvieši bez desām nevar!

Mārupes desu darbnīcā
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 140
9 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 35
16 stundas
Lasīt citas ziņas

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Mārupes desu darbnīca – izcili gaļas izstrādājumi īstiem gardēžiem

Nevaram taču palikt bez desām, vai ne? Tā jau ir. Latvijā desu taisīšanas un ēšanas tradīcijas ir senas un stipras. Tās būtībā nāk no vāciešiem, jo neaizmirsīsim, ka vācieši un vācu muižkungi Latvijā bija septiņus gadsimteņus. Sezonalitāte arī ir spēlējusi savu lomu. Pavasarī un vasarā Latvijas teritorijā dzīvojošie uzturā lietoja piena produktus, dārzeņus un graudaugus, gan vārot putras, gan cepot maizi, bet rudenī ierasto ēdienkarti papildināja gaļas ēdieni. Pēc ražas novākšanas bija svētki un katrā sētā notika “cūku bēres”. Tad tika taisītas desas un gatavota gaļa garajai ziemai. Mūsu izcilais gleznotājs Boriss Bērziņš “cūku bēres” ir atspoguļojis savās gleznās. Izrādās, tāpēc parasti arī kāzas svinēja rudenī, kad galdi pilnīgi lūza no ražas bagātības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr ne jau vācieši vai latvieši izdomāja desas – to vēsture ir vēl senāka. Jau vismaz 500 gadus pirms Kristus dzimšanas desas ir minētas sengrieķu rakstos. Ir loģiski, ka desas tapa ar sāls un garšvielu palīdzību, lai gaļu varētu ilgāk uzglabāt. Tās sastopamas senajā Romā, Spānijā, Portugālē un Francijā. Siltākos klimatiskajos apstākļos bieži mēdza arī vītināt gaļu. Turpretim ziemeļu valstīs ar aukstāku klimatu desas varēja ēst pat svaigas.

Latvijā audzēto cūku gaļa ir īpaša. To bieži saka ārzemnieki, un es tam piekrītu. Lielākā daļa Latvijā ražoto desu ir no cūkgaļas, taču mums ir arī putnu, liellopu un meža dzīvnieku gaļas izstrādājumi.

“Mārupes desu darbnīcas” stāsts

Mārupes desu darbnīcā

Lai redzētu izcilu, samērā jaunu ražotāju, devāmies uz Mārupi, kur apciemojām “Mārupes desu darbnīcu”. Šis ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 1992. gadā. To vada Aija Pikse ar dēlu Māri Piksi, un viņiem palīdz pārdošanas vadītājs Jānis Zemņickis.

Jānis mani ved ekskursijā pa “Mārupes desu darbnīcu”. Pirmā vieta, kuru man parāda, ir gaļas sadales darbnīca. Redzu tik “skaistu” cūkgaļu, ka gribas tūlīt vārīt galertu. To es daru vismaz divas reizes gadā, Ziemassvētkos un Lieldienās, un ar lielu prieku. Iesaku visiem pamēģināt. Protams, jābūt labai gaļai.

Kāda gaļa tiek izmantota jūsu produkcijas ražošanā, un no kurienes tā nāk?
Mēs iepērkam augstas kvalitātes cūkgaļu no pieredzējušiem Latvijas cūku audzētājiem SIA “Ancers”. Viņu cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības “Krimulda” bāzes, bet šobrīd uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi – viens Krimuldas pagastā, kur audzē sivēnmātes, bet otrs – Salaspilī, kur audzē bekonus. Kopumā SIA “Ancers” ir liels ganāmpulks – ap 11 tūkstošiem cūku. Svarīgi arī tas, ka uzņēmumam ir savs barības cehs, kur pēc pašu izstrādātas receptūras tiek gatavota barība cūkām. Tai izmanto miežus, kviešus, rapsi un citus Latvijā audzētus graudaugus. Šis uzņēmums savu produkciju arī eksportē.

Ko jūs ražojat un piedāvājat Latvijas iedzīvotājiem?
Kā jūs redzat, te ir gaļa, visādos “griezumos”, jo mēs ražojam daudz dažādus izstrādājumus.
Šo produktu līniju ražojam ar nosaukumu “Mārupes desu darbnīca”, tāpēc, iespējams, varētu domāt, ka gatavojam tikai desas. Tomēr, lai arī mūsu desas ir izcilas, mums ir arī citi gaļas izstrādājumi, sākot ar kūpinātu karbonādi, kūpinātu cauraugušu cūkgaļas krūtiņu un beidzot ar viegli kūpinātu tītara fileju. Protams, kā jau varētu paredzēt, desu sortiments ir visai plašs: Doktora desa “Ekstra”, piena desa “Ekstra”, Mednieku desiņas, Muižnieku desa, sardeles “Ekstra”, cīsiņi “Bērniem”. Nākotnē plānojam savu piedāvājumu paplašināt ar vēl vairākiem jauniem produktiem.

Tad ejam paskatīties, kā tas viss top!
Ieejam desu darbnīcā. Beidzot man ir iespēja redzēt, kā top desas. Kā pirmo darbnīcā ievēroju milzīgu gaļas maļamo mašīnu. Būtībā tādu, kāda man ir mājās, tikai 100 reizes lielāku. Tajā tiek malta gaļa.

Te var vērot, kā top gan bērnu cīsiņi, gan desas, kas pēc tam tiks kūpinātas. Kad gaļa ir samalta, tā tiek sablenderēta kuterī, pievienojot ledu, garšvielas un citas piedevas. Ledus tiek pielikts, lai gaļu atdzesētu. Protams, tas izkūst maisīšanas procesā. Masa tiek “saputota” un tad ievadīta dabiskā apvalkā – zarnās, izveidojot desas, cīsiņus vai sardeles. Vispirms tiek piepildīta visa garā zarna, bet pēc tam ar veiklām rokas kustībām, griežot uz riņķi, izveido, piemēram, mazos cīsiņus.

Šo procesu arī piedzīvoju, pati pildu cūku zarnas ar desu masu un mēģinu noformēt desas. Nav viegli… Kārtējo reizi varu apliecināt, ka ir tik ļoti daudz darbu un profesiju, kurās patiešām ir “jāpiešaujas”.

Kas ir šīs mazās desiņas, kas tiek veidotas pa pāriem?
Tās ir īpašas desiņas jeb cīsiņi bērniem. Tie, sasieti pa diviem kopā, izveido tādu kā smaidiņu. Bērniem patīk. Cīsiņiem ir dabisks, ēdams apvalks. Šiem cīsiņiem tiek pievienots arī mazāks sāls daudzums nekā tiem, kas ir domāti pieaugušajiem.

Cik procenti no desu izejvielām ir gaļa un cik – citas piedevas?
Esam lepni par to, ka mūsu desām ir labs sastāvs. “Mārupes desu darbnīcas” desās ir līdz 80% gaļas.

No desu darbnīcas ejam tālāk uz kūpināšanas nodaļu. Tur vēroju dažādus produktus, un man atļauj uzlikt etiķetes. Cik jauki redzēt, kā no kūpinātavas iznāk nupat apdūmota, smaržīga gaļiņa.

Ar ko jūsu ražotie produkti ir labāki par citiem?
Mēs izmantojam tikai augstas kvalitātes, dabiskus produktus. Neliekam ne garšas pastiprinātājus, ne krāsvielas, ne soju, kas, kā zināms, visbiežāk ir ģenētiski modificēts produkts.

To nu gan mēs Latvijā nevēlamies. Man ir prieks, ka Latvija ir atteikusies no ģenētiski modificētiem produktiem.

Kādi ir jūsu plāni nākotnei?
Jūs vienā brīdī mūs nosaucāt par “Mārupes desu fabriku”, un tas arī ir mūsu plāns nākotnei – augt plašumā un lielumā, lai no “darbnīcas” kļūtu par “fabriku”. Mūsu zīmols vēl nav pazīstams visā Latvijā, bet mēs strādājam pie tā, lai tas būtu. Plānojam paplašināt sortimentu un iekļaut liellopu gaļas produktus. Bet sāksim mēs ar iekārtu modernizāciju un telpu paplašināšanu. Tas nozīmē, ka būs jāpiesaista investīcijas un jāizmanto Eiropas attīstības fondi.

Vēlāk, pie galda, mums pievienojas arī firmas īpašnieki Aija Pikse un viņas dēls Māris. Tāpēc man ir iespēja uzzināt, ka Māris ir iesaistījies ģimenes biznesā un pašreiz studē Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā pārtikas tehnoloģiju un Rīgas Tehniskajā universitātē – vadības zinātni, jo ar laiku būs jāvada uzņēmums. Man ir liels prieks par jauno paaudzi Latvijas uzņēmumos, kura turpinās lielo darbu un tradīcijas. Ir skaidrs, ka Mārupes garša augs un zels. To tad arī novēlu!

“Mārupes desu darbnīcas” garša

Šī bija pirmā reize, kad ciemojāmies pie gaļas ražotāja. Man bija prieks izvēlēties tik ēstgribu rosinošus gaļas izstrādājumus receptēm, kuras biju ieplānojusi jau pirms vairākām nedēļām, kad uzzināju, ka beidzot “Latvijas gardākajos stāstos” būs arī gaļa.

Koba salāti jeb Kalifornijas rasols

Koba salāti

Šis būtībā ir rasols, kura recepte tapa ASV 20. gadu beigās Kalifornijas štata lielākajā pilsētā Losandželosā – spāņu iekarotāju dēvētajā eņģeļu pilsētā, “Brown Derby” restorānā. To izstrādāja restorāna īpašnieks, lai ap pusnakti paēdinātu slavenā Holivudas ķīniešu teātra īpašnieku, izmantojot restorānā pāri palikušus produktus. Tam esot sāpējis zobs, tāpēc visas sastāvdaļas tikušas smalki sakapātas…

Būtu interesanti uzzināt, kā tapa latviešu rasols. Varbūt līdzīgi, no pārpalikušiem produktiem? Jeb kā raksta vecās pavārgrāmatās: “Ja tev mājās nekā nav, aizej uz pagrabu, paņem cepeti…”

Koba salāti ir ļoti garšīgs un sātīgs ēdiens. To parasti pasniedz pusdienās, un ar to pilnīgi pietiek, lai paēstu.

Sastāvdaļas
Salātiem:
200 g kūpinātas vai vārītas tītara gaļas, var izmantot arī cepeti vai vistas gaļu
2 avokado
100 g kubiciņos sagriezta Rokforas siera
150 g apcepta, sasmalcināta bekona
2 tomāti
4 cieti vārītas olas
Liela sauja saplucinātu kraukšķīgu salātu vai 1 paka salātu maisījuma
Saišķītis loku

Mērcei:
200 ml olīveļļas
2 ēd. k. balzametiķa
50 g smalki sadrupināta Rokforas siera
1 izspiesta ķiploku daiviņa
½ tējk. piecu piparu maisījuma, sāls
1 tējk. sinepju
1 tējk. Vusteras mērces

Pagatavošana
Gatavo mērci: bļodiņā sakuļ etiķi, sinepes, ķiplokus, Vusteras mērci, sāli un piparus. Ar dakšiņu saspaida sieru, pievieno bļodiņā. Pakāpeniski pielej eļļu, visu laiku kuļot.

Salāti: visas sastāvdaļas, izņemot salātus, sagriež mazos kubiciņos. Visu rūpīgi samaisa un pārlej ar mērci. Samaisa un servē uz salātu lapām.

Slavenajā restorānā “Brown Derby” visas sastāvdaļas, saliktas uz šķīvja vai paplātes, viesmīlis atved uz ratiņiem pie klienta galda. Salāti tiek samaisīti lielā bļodā viesu acu priekšā un tad teatrāli pasniegti.

Cīsiņi mētelītī

Cīsiņi mētelītī

Šī ir ļoti jauka recepte, ar kuru iepriecināt bērnus dzimšanas dienas vai vārda dienas ballītē, vai tāpat – pagatavot šo ēdienu bērnu prieka dēļ. Viegli un skaisti. Es taisīju arī variantu ar mednieku desiņām, kas garšos mazliet vecākiem “bērniem”, tā kā man!

Sastāvdaļas
“Mārupes desu darbnīcas” cīsiņi “Bērniem”
Kārtainā bezrauga mīkla
Piens vai ola apziešanai

Pagatavošana
Bērnu cīsiņus vai mednieku desiņas ietin kārtainajā bezrauga mīklā (var izmantot saldēto mīklu, to iepriekš atlaidinot). Apziež ar olu vai pienu un cep krāsnī, līdz mīkla ir pufīga un jauki brūna.

Spageti “karbonara”

Spageti karboranara

Šis skaitās itāļu ēdiens. Tomēr, kad pārcēlos dzīvot Latvijā 1991. gada pavasarī, sakopoju sarakstu ar interesantiem ēdieniem, kurus varēšu gatavot ar Latvijā pieejamiem produktiem. Šis bija topā, jo kas varētu būt latviskāks par ēdienu ar sīpoliem, žāvētu gaļu un saldo krējumu? Pašus spageti atvedu koferī no ASV un vēl pirku dolāru veikalā! Tagad par to vairs nav jāraizējas. Veikalos ir pieejami gan mūsu pašu ražoti spageti, kas ir labā kvalitātē, gan importēti no Itālijas. Savā grāmatā “Dzīves garša” šo recepti ieliku latviešu ēdienu nodaļā. Lai itāļi man piedod…

Sastāvdaļas
500 g spageti vai cita pastas veida
200 g “Mārupes desu darbnīcas” dūmotās cūkgaļas krūtiņas
1 liels sakapāts sīpols
3 olas
250 g smalki sarīvēta cietā siera
200 ml saldā krējuma
Sāls
1 tējk. piecu piparu maisījuma

Pagatavošana
Spageti izvāra sālītā ūdenī. Kamēr pasta vārās, lielā pannā cep gaļu. Kad tauki sāk iztecēt, pievieno sīpolus. Sautē uz mazas liesmas 10 minūtes. Spageti nokāš, pataupot 50 ml vārītā ūdens, un kopā ar ūdeni pievieno gaļai un sīpoliem. Rūpīgi maisot, pakarsē vēl dažas minūtes. Bļodiņā sakuļ olas, krējumu, sieru un piparus. Pārlej spageti, kārtīgi samaisa un pakarsē vēl kādu minūti, līdz ola ir nedaudz sarecējusi. Servē nekavējoties.

Olas Benedikta gaumē

Olas Benedikta gaumē

Šo karalisko brokastu vai “brunch” ēdienu parasti gatavoju kādam īpašam gadījumam. Tas ir kalorijām bagāts un ne tik viegli uztaisāms, jo sastāvdaļas ir mazliet piņķerīgi gatavojamas. Holandes mērces gatavošanai ir savi knifi. Dažos lielveikalos mērci var nopirkt pulvera formā, un tad tikai jāpievieno ūdens. Ir pat nopērkama jau pilnīgi gatava. Atliek tikai uzsildīt. Olas vāra ūdens peldē. Ir speciāli trauciņi, kurus var izmantot, bet bez trauciņiem tās var vārīt etiķūdenī.

4 personām

Sastāvdaļas
Holandes mērcei:
4 olu dzeltenumi
2 ēd. k. citrona sulas
2 šķipsniņas sāls
300 g kausēta sviesta
Baltie pipari

Olām:
8 šķēles labas baltmaizes vai 4 angļu mafini
8 olas
4 melnās olīvas

SAISTĪTIE RAKSTI

Mērces pagatavošana:
Mazā katliņā sakuļ olu dzeltenumus ar 1 ēd. k. citrona sulas. Pievieno sāli un saputo līdz krēmveida konsistencei. Katliņu liek uz ļoti mazas uguns un turpina maisīt, līdz mērce sabiezē. Noņem no liesmas un, visu laiku kuļot, tievā strūkliņā iemaisa sviestu. Pievieno piparus un vēl citrona sulu pēc garšas. Kamēr gatavo olas, ieliek mērci ūdens peldē.

Olu pagatavošana:
Apgrauzdē maizi vai angļu mafinus, pārgrieztus uz pusi. Uzkarsē šķiņķi. Ūdens peldē izvāra 8 olas. Verdošam ūdenim piepilina etiķi. Olu pārsit, ieliek šķīvītī vai lielā karotē un ieslidina ūdenī, kuru ātri apmaisa, lai izveidotos virpulis. Ola ātri sarecēs, un to vāra 1 minūti, lai baltums būtu samērā stingrs un dzeltenums mīksts. Uz četriem sakarsētiem šķīvjiem uzliek mafinus vai maizi. Uz maizes liek šķiņķa šķēli, tai pa virsu olu. Pārlej ar mērci un izrotā ar uz pusēm pārgrieztu melno olīvu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 140
8 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 35
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Gobzems izstāsta par protesta akciju “Rododendrs” un ir pārliecināts, ka tā pulcēs tūkstošiem cilvēku 212
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pie Straupes, auto iebraucot upē, no noslīkšanas izglābusies četru cilvēku ģimene, tostarp divi bērni 21
5 stundas
Lasīt citas ziņas
LE
LETA
Ziņas
Vai tiešām jaunais Covid-19 variants jau nonācis līdz Latvijai? Pēta pirmos aizdomīgos paraugus 27
2 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Amerikāņu kalniņi piena tirgū: piena iepirkuma cena kāpj, bet aug arī pašizmaksa un nenoteiktība 8
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pie Straupes, auto iebraucot upē, no noslīkšanas izglābusies četru cilvēku ģimene, tostarp divi bērni 21
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Noskaidrots, kāpēc noticis iegruvums Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas tunelī 23
5 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Lēmums sievietēm ieviest tādu pašu lielo turnīru kvalifikācijas sistēmu kā vīriešiem pamatīgi smako 1
22:31
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvija varētu būt aktīvāka.” Dace Melbārde strostē Latvijas mediju organizācijas par kūtrumu 5
21:27
LE
LETA
Ziņas
Vai tiešām jaunais Covid-19 variants jau nonācis līdz Latvijai? Pēta pirmos aizdomīgos paraugus 27
21:23
LA
LA.LV
Ziņas
“Man bija saruna ar vienu pedagoģi, nu šausmīga saruna.” Šadurskis par pedagogu izglītotību 140
8 stundas
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
“Tautumeitas” grib teju visi! Saruna ar etnogrupas tautumeitām Asnati un Aurēliju Rancānēm 22
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvija varētu būt aktīvāka.” Dace Melbārde strostē Latvijas mediju organizācijas par kūtrumu 5
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Rīgas pasažieru stacijā kafejnīcā iegruvuši griesti; 100 cilvēki evakuēti 39
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
ES apstiprina piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju 15
4 stundas
VK
Vita Krauja
Ziņas
“Tas ne mans, Dieva nopelns.” Mūžībā aizgājušā Mārtiņa Brauna piemiņai
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Zāles pret Covid-19 neaizstās vakcināciju.” Pētnieks Kloviņš par medikamentiem un to riskiem 74
7 stundas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Acālijai čokuras un kalst lapas: kas augam nepatīk un kā to izglābt?
10 stundas
UN
Uldis Neiburgs
Stāsti
Ebreju masu slepkavība Rumbulā: upuriem lika nogulties ar seju uz leju virsū uz jau nogalinātajiem un mirstošajiem 69
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Piektdien Latvijā snigs, daudzviet snigs spēcīgi, vietām arī puteņos
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Gribam termiņus!”, “Kā tādam melīgam ministram lai uzticas?” – soctīklotāji par to, ka sertifikātam varētu būt termiņš 76
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“NATO ļoti labi saprot, ka Krievija netaisās karot.” Deputāts par NATO un Krievijas saspīlējumu 97
11 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 35
16 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Kāpēc godīgi cilvēki melo un maldina? 15
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Interneta publiku sajūsmina haskijs, kas nepacietīgs lēkā, gaidot startu sniegotam skrējienam suņu pajūgā 9
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Gobzems izstāsta par protesta akciju “Rododendrs” un ir pārliecināts, ka tā pulcēs tūkstošiem cilvēku 212
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts skaidro, kas būs nepieciešams, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu 191
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
FOTO: Viņš nokļuva pasaules mediju uzmanības centrā, “izvēloties īsto brīdi”. Kas ir NATO rudais kaķis? 28
1 diena
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Atis Klimovičs: Liela uzbrukuma gadījumā Kremlis var neizturēt milzīgo zārku skaitu 89
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi?
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktieris Alekss Boldvins izplūst asarās un paziņo: viņš neesot izšāvis no ieroča filmēšanas laukumā, kas nogalināja operatori 7
11 stundas
DB
Dace Baltruma
Ziņas
Lasītāja: Plaisa starp “mēs” un “viņi” plešas platumā. Vai kāds parēķinājis, cik nonākuši kapu kalniņā tikai tādēļ, ka laikus netika pie ārsta? 64
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam diezgan slima populācija!” Zavadska skaidro, kāpēc Latvijā tik liels mirušo skaits no Covid-19 200
1 diena
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Runāšana – sudrabs, klusēšana – zelts. Šo principu ievēro šajā laikā! Horoskopi no 2. līdz 15. decembrim
13 stundas