Pārdevēji mokās 14

“Svētkos lielveikaliem noteikti jābūt ciet. Pati esmu strādājusi dažādos lielveikalos un zinu, ka tieši pirmssvētku laiks ir pats piepildītākais. Bet pašos svētkos – tā ir pārdevēju mocīšana. Cilvēku nav, un tā ir liela nīkšana. Runājot par svētdienām, uzskatu, ka pilnībā slēgt ciet šajās dienās lielveikalus nevajadzētu. Ir situācijas, kad tā ir vienīga diena nedēļā, lai iepirktos. Latvijā arī nav tik izteiktas reliģiskās tradīcijas un pārdevējam ir iespēja izkārtot darba maiņas tā, lai svētdienas rītā varētu doties uz baznīcu. Tomēr saīsināt darba laiku varētu gan, jo līdz plkst. 22.00 strādāt svētdienas vakarā nav nepieciešams,” stāsta Ivanda, kura tirdzniecības centrā “Alfa” iepērk Ziemassvētku dāvanas. Aptaujāto pircēju viedokļi atšķiras. Vladislavs, kurš lielveikalu plāno apmeklēt arī 25. decembrī, uzskata, ka Latvijai nevajadzētu sekot Polijas piemēram. Savukārt Artūrs teic, ka tikai cilvēcīgi būtu, ja svētdienās un svētku dienās darbiniekiem sniegtu iespēju atpūsties.

Reklāma
Reklāma

Pircēji būtu neapmierināti

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

“Latvijas tirgus nav gatavs šādiem radikāliem lēmumiem. Raugoties no biznesa perspektīvas, lielveikalu slēgšana brīvdienās un svētku dienās noteikti ļoti ietekmētu to apgrozījumus, kā arī veidotos negodīga konkurence. Nevar viennozīmīgi definēt, kas pie mums ir un kas nav lielveikals. Iespējamas dažādas interpretācijas. Svarīgs faktors ir arī pircēju intereses, kuras lielā mērā ir pakārtotas ikdienas ritmam – cilvēki ir ļoti aizņemti darba dienās, savukārt brīvdienās viņiem ir vairāk brīva laika. Līdz ar to abpusēji izdevīgi ir pieturēties pie šābrīža iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem un veikalu darbalaika. Lai mainītu šāda veida paradumus un likumu kārtību, noteikti būtu nepieciešams lēmumus pieņemt nozares iekšienē, kopīgi vienojoties visiem tirgus dalībniekiem par konkrētām izmaiņām. Šāda veida lēmumu pieņemšanas sistēma sekmētu brīvāku izvēli un apmierinātību no tirgus spēlētāju puses, nevis uzspiestas izmaiņas no valsts vai pašvaldību iestāžu puses,” pret veikalu slēgšanu svētdienās un svētkos ir t/c “Domina Shopping” direktore Dina Bunce.

“Lai darbinieki varētu pavadīt laiku ar savām ģimenēm, jau vairākus gadus “Maxima Latvija” svētku laikā saīsina veikalu darbalaiku. To kopumā nosaka pircējs, un mums kā mazumtirgotājam jābūt spējīgiem pielāgoties pircēju paradumiem un atbildēt uz viņu pieprasījumu un iespējām,” norāda “Maxima Latvija” komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Latvija nav vienīgā

CITI ŠOBRĪD LASA

Citur Eiropā ir dažādi veikalu darbalaika risinājumi. Piemēram, Bulgārijā veikalu darbalaiku regulē vispārpieņemta prakse, nevis oficiāls nolikums. Daži hipermārketi ir atvērti 24 stundas diennaktī. Horvātijā tirdzniecības likums nosaka, ka veikalu darbalaiks nav ierobežots, ja vien tiek ievērotas darbinieku darba tiesības. Vispārpieņemtā prakse šajā valstī nosaka, ka veikali ir slēgti Jaungada dienā, Lieldienu svētdienā un Ziemassvētku dienā. Savukārt Dānijā visi veikali var būt atvērti svētdienās, taču oficiālajās brīvdienās veikali jābūt slēgtiem, bet Vecgada vakarā jāver ciet ne vēlāk par plkst. 15.00.

Francijā pastāv darbinieku svētdienas atpūtas princips. Veikali, ko vada paši veikalu īpašnieki, var būt atvērti, ievērojot attiecīgu darba un atpūtas līdzsvaru. Šajā valstī pastāv stingri ierobežojumi un pārsvarā veikali un pat bāri brīvdienās ir ciet. Vācijā svētdienās un svētku dienās veikali tiek slēgti, bet dažos apgabalos tie var būt atvērti, ja tas ir iedzīvotāju interesēs vai īpašos gadījumos. Grieķijā veikali tiek slēgti, bet tiek atvērti divas svētdienas pirms Ziemassvētkiem, katras izpārdošanas sezonas pirmajā svētdienā un svētdienā pirms Lieldienām. Arī Ungārijā Adventes svētdienās pirms Ziemassvētkiem veikali drīkst būt atvērti, ja īpašnieki to vēlas. Īrijā nav ierobežojumu, tomēr svētdienās, Pirmajos Ziemassvētkos un Lielajā Piektdienā aizliegts tirgot alkoholu. Arī Igaunijā, Itālijā, Latvijā, Somijā un Lietuvā pastāv atsevišķi ierobežojumi attiecībā uz alkohola tirgošanu vēlajās nakts stundās. Nīderlandē vietējās pašvaldības var izsniegt atļauju veikaliem būt atvērtiem svētdienās, bet Lielajā Piektdienā, 24. decembrī un 4. maijā veikali nedrīkst būt atvērti pēc 19.00. Darba likums Anglijā un Velsā aizsargā veikalu darbinieku tiesības, ja tie nevēlas strādāt svētdienā un saņemt samaksu vai papildu brīvo laiku par virsstundām, ja jāstrādā oficiālajās brīvdienās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.