Gada dzīvnieks 3

Mednieku piebarota, zemnieku sunīta

Latvijas Dabas muzejs šodien paziņos 2015. gada dzīvnieku. Spītējot Āfrikas cūku mērim, tā ir mežacūka. Gada dzīvnieks ir īpašs ar to, ka pirmo reizi nominācijas vēsturē tas nav aizsargājamo sugu sarak­stos, tomēr tā apdraudētība pēdējo gadu laikā ir ievērojami augusi.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

No šā gada Latvijā vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu bija noteikta daudzviet Latgalē un Vidzemē. Pret lipīgo un cūkām nāvējošo Āfrikas cūku mēri nav izgudrotas vakcīnas, tāpēc vienīgais līdzeklis ir mežacūku izšaušana. Lai gan aicinājumi izšaut pilnīgi visu mežacūku populāciju nav guvuši atbalstu, kopš medību sezonas sākuma Āfrikas cūku mēra riska zonā nomedīti jau vairāk nekā 14 tūkstoši mežacūku. Arī šogad mēris nav saudzējis meža rukšķes – jaunā gada pirmajā nedēļā konstatētas divas slimas mežacūkas Ļaudonā un Ērģemē.

Līdz šim Latvijā mežacūkas bija savairojušās pārāk daudz un apdraudēja ne tikai zemnieku laukus un tīrumus, bet arī citus dzīvniekus un uz zemes ligzdojošos putnus. Mežacūka ir visēdājs un plēsējs, tāpēc nesmādē ne tikai kāpurus un sliekas, bet arī putnu olas un citu dzīvnieku mazuļus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mežacūkas ir sabiedriski dzīvnieki un dzīvo baros. Vienā metienā vidēji pieci mazuļi. Mātes, aizstāvot mazus sivēnus, un ievainoti pieauguši īpatņi ir bīstami arī cilvēkiem. Ilkņi ir ļoti asi un ir galvenais cīņas ierocis.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.