Foto: Shutterstock

Ļoti garšīgi! 5 mājās gatavotas atspirdzinošas limonādes no rabarberiem 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Rabarberi nu jau aug griezdamies, arī laiks kļūst arvien vasarīgāks un tveicīgāks, tāpēc ir īstais brīdis pagatavot veldzējošu dzērienu.

Rabarberu kvass

LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 3 l ūdens

• 1 kg rabarberu

• 300 g cukura

• 15 g rauga

• 3 upeņu lapas

Pagatavošana:

Nomazgātus, nenomizotus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad rabarberi sāk šķīst, pārtrauc vārīt. Ļauj stundu ievilkties, pēc tam nokāš. Šķidrumam pievieno iepriekš sagatavotu cukura sīrupu, izšķīdinātu un atdzīvinātu raugu. Rabarberu novārījumam jābūt nedaudz siltam, pretējā gadījumā rūgšana var apstāties. Patīkamākai garšai var pievienot upeņu lapas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Trauku, kurā rūgst kvass, aptuveni uz 4 stundām atstāj siltā vietā. Pēc tam rūgstošo dzērienu pilda pudelēs un novieto vēsā vietā. Kvasu var baudīt aptuveni pēc divām dienām.

Kvasa garšu var bagātināt ar rozīnēm, piparmētru, citrona vai apelsīna miziņām.

Dzēriens ar laimu un piparmētru

Sastāvdaļas:

• 1 l ūdens

• 4 rabarberu kāti

• 2 laimi

• 80 g cukura

• sauja piparmētru lapiņu

Pagatavošana:

Rabarberu kātus nomizo un sagriež gabaliņos. Laimus sagriež plānās šķēlītēs. Piparmētras sakapā un saberž piestiņā. Visu liek traukā, pārkaisa ar cukuru, samaisa un ļauj diennakti nostāvēties ledusskapī. Tad uzlej ūdeni, samaisa un pasniedz ar ledusgabaliņiem.

Lai ātrāk tiktu pie dzēriena, visas sastāvdaļas vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pēc tam nokāš, atdzesē un veldzējas.

Rabarberu ledustēja

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 l ūdens

• 5 lieli rabarberu kāti

• 150 g cukura

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar cukuru un atstāj uz kādām 3 stundām, lai izdalās sula. Lai masa būtu sulīgāka, saspaida ar stampiņu. Pēc tam uzlej aukstu ūdeni un ievieto ledusskapī, lai ievelkas. Dzēriens vislabāk garšo, ja aukstumā nostāvējis vismaz diennakti.

Lai dzēriens būtu veldzējošāks, pirms pasniegšanas pievieno ledusgabaliņus.

Dzēriens ar medu un krustnagliņām

Sastāvdaļas:

• 1,2 l ūdens

• 250 g rabarberu

• krustnagliņas

• 4 ēdam­karotes medus

• 2 ēdamkarotes apelsīna miziņu

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, liek katlā, uzlej ūdeni un uzvāra. Pievieno krustnagliņas un vāra 4 minūtes. Katlu noceļ no uguns, dzērienam pievieno apelsīna miziņas. Kad dzēriens atdzisis, to izkāš, pievieno medu, samaisa un pasniedz.

Dzēriens ar kardamonu

Sastāvdaļas:

• 3 rabarberu kāti

• 120–150 g cukura

• ⅓ tējkarotes malta kardamona

• ⅓ tējkarotes maltu anīsa sēkliņu

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Uzvāra ūdeni, pievieno nomizotus un plānās šķēlītēs sagrieztus rabarberu kātus, cukuru, maltu kardamonu un anīsu (ja nav pieejams, var iztikt bez). Pavāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti, un atdzesē.

Padomi!

• Rabarberi labi sader ar apelsīnu, citronu un laimu.

• No garšvielām piestāv kanēļa standziņa, kardamons un vaniļa.

• Lai līdzsvarotu rabarberu skābo garšu, var kombinēt ar zemenēm.

• Ja rabarberus sagriež gabaliņos, pārber ar cukuru un atstāj uz nakti suloties, no rīta būs gards sīrups, ko atšķaida ar ūdeni, pieliek piedevas, ledusgabaliņus, un dzēriens gatavs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
2 dienas
IM
Ingūna Mieze
Ziņas
Kūdras izmantošanu dārzkopībā būtu jāizbeidz. Vai atrasts aizstājējs? 37
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 4
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Kā starptautiskajā izstādē “EXPO 2020” Dubaijā aizvadīta Latvijas nacionālā diena 12
10 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
“Briti” sapņo, ka viņu valsti vadītu Putins. Kā anonīmi interneta komentāri kļūst par ziņām vienā no ietekmīgākajiem propagandas medijiem 69
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Naktī valsts lielāko daļu pārklās sniegs, stiprāk snigs Talsu un Tukuma novadā 4
14 stundas
LA
LA
Ziņas
“Mēs kā aitas sekojam un viens otrā redzam tikai ienaidnieku!” Krists un Rēzija Kalniņi pārdomās par mūsdienu sabiedrību 59
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kā sievietei viņai trūkst piepildījuma, kā politiķe nesaprot, ko pārstāv!” Kreitusei skarbi nosoda Petravičas pikanto fotosesiju 130
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tad par bērnu vakcināciju nebūtu jādomā!” Circene uzsver, kāda kļūda Latvijā pieļauta 124
13 stundas
IA
Ieva Alberte
Ziņas
Vācijā skolās mācīs makšķerēt, dzīvnieku aizstāvji nosoda, ka “bērniem māca nogalināt” 71
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Radio Marija” vadītājs: “Kovida laikā reizēm lūgšana ir pēdējais salmiņš” 21
22 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
Rīga – bez atkritumiem? Ko nozīmē galvaspilsētas pievienošanās “Zero Waste City” programmai 14
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pētnieks: Baltkrievija neriskētu attīstīt bruņotu konfliktu ar NATO dalībvalstīm 25
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Romāns Meļņiks: “Ticība interneta saturam ir arvien mazāka” 21
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Kādus soļus valdība spērusi pretī uzņēmējiem, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem? 11
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Dēls, liecinot tiesā: “Man vairs nav ne tikai tēva, bet arī mātes.” Jaunjelgavas lauku sētas traģēdija 42
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 161
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Talsos domes vadībai algu palielina pat par 450%, aizmirstot par darbiniekiem 59
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Šobrīd zaļais sertifikāts ir izgāzts no zinātniskā viedokļa.” Ekonomists Krusts par vakcinācijas ietekmi uz Covid-19 izplatības ierobežošanu 109
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Stāsti
“Mājas Viesis” – uzticams sarunbiedrs arī turpmāk
22:23
LE
LETA
Ziņas
Omicron – jaunais kovida paveids, par ko brīdina PVO un ECDC 124
21:29
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā, Vācijā un Itālijā apstiprināti pirmie inficēšanās gadījumi ar Covid-19 jauno Dienvidāfrikas paveidu 29
21:24