Foto: Shutterstock

Ļoti garšīgi! 5 mājās gatavotas atspirdzinošas limonādes no rabarberiem 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Rabarberi nu jau aug griezdamies, arī laiks kļūst arvien vasarīgāks un tveicīgāks, tāpēc ir īstais brīdis pagatavot veldzējošu dzērienu.

Rabarberu kvass

LE
LETA
Laukos
Daudzviet sākta apsēto rapšu sējumu iznīcināšana. Zemkopības ministrija komentē situāciju 33
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 153
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Tveice mazināsies. Vai otrdien gaidāms negaiss?
15 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 3 l ūdens

• 1 kg rabarberu

• 300 g cukura

• 15 g rauga

• 3 upeņu lapas

Pagatavošana:

Nomazgātus, nenomizotus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad rabarberi sāk šķīst, pārtrauc vārīt. Ļauj stundu ievilkties, pēc tam nokāš. Šķidrumam pievieno iepriekš sagatavotu cukura sīrupu, izšķīdinātu un atdzīvinātu raugu. Rabarberu novārījumam jābūt nedaudz siltam, pretējā gadījumā rūgšana var apstāties. Patīkamākai garšai var pievienot upeņu lapas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Trauku, kurā rūgst kvass, aptuveni uz 4 stundām atstāj siltā vietā. Pēc tam rūgstošo dzērienu pilda pudelēs un novieto vēsā vietā. Kvasu var baudīt aptuveni pēc divām dienām.

Kvasa garšu var bagātināt ar rozīnēm, piparmētru, citrona vai apelsīna miziņām.

Dzēriens ar laimu un piparmētru

Sastāvdaļas:

• 1 l ūdens

• 4 rabarberu kāti

• 2 laimi

• 80 g cukura

• sauja piparmētru lapiņu

Pagatavošana:

Rabarberu kātus nomizo un sagriež gabaliņos. Laimus sagriež plānās šķēlītēs. Piparmētras sakapā un saberž piestiņā. Visu liek traukā, pārkaisa ar cukuru, samaisa un ļauj diennakti nostāvēties ledusskapī. Tad uzlej ūdeni, samaisa un pasniedz ar ledusgabaliņiem.

Lai ātrāk tiktu pie dzēriena, visas sastāvdaļas vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pēc tam nokāš, atdzesē un veldzējas.

Rabarberu ledustēja

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 l ūdens

• 5 lieli rabarberu kāti

• 150 g cukura

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar cukuru un atstāj uz kādām 3 stundām, lai izdalās sula. Lai masa būtu sulīgāka, saspaida ar stampiņu. Pēc tam uzlej aukstu ūdeni un ievieto ledusskapī, lai ievelkas. Dzēriens vislabāk garšo, ja aukstumā nostāvējis vismaz diennakti.

Lai dzēriens būtu veldzējošāks, pirms pasniegšanas pievieno ledusgabaliņus.

Dzēriens ar medu un krustnagliņām

Sastāvdaļas:

• 1,2 l ūdens

• 250 g rabarberu

• krustnagliņas

• 4 ēdam­karotes medus

• 2 ēdamkarotes apelsīna miziņu

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, liek katlā, uzlej ūdeni un uzvāra. Pievieno krustnagliņas un vāra 4 minūtes. Katlu noceļ no uguns, dzērienam pievieno apelsīna miziņas. Kad dzēriens atdzisis, to izkāš, pievieno medu, samaisa un pasniedz.

Dzēriens ar kardamonu

Sastāvdaļas:

• 3 rabarberu kāti

• 120–150 g cukura

• ⅓ tējkarotes malta kardamona

• ⅓ tējkarotes maltu anīsa sēkliņu

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Uzvāra ūdeni, pievieno nomizotus un plānās šķēlītēs sagrieztus rabarberu kātus, cukuru, maltu kardamonu un anīsu (ja nav pieejams, var iztikt bez). Pavāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti, un atdzesē.

Padomi!

• Rabarberi labi sader ar apelsīnu, citronu un laimu.

• No garšvielām piestāv kanēļa standziņa, kardamons un vaniļa.

• Lai līdzsvarotu rabarberu skābo garšu, var kombinēt ar zemenēm.

• Ja rabarberus sagriež gabaliņos, pārber ar cukuru un atstāj uz nakti suloties, no rīta būs gards sīrups, ko atšķaida ar ūdeni, pieliek piedevas, ledusgabaliņus, un dzēriens gatavs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
21 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kādas nodokļu izmaiņas gaidāmas pašnodarbinātajiem? 11
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Smaržo pasakaini, garšo vēl labāk: mājās gatavota zemeņu kūka ar krēmsieru
18 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi? 3
1 diena
LE
LETA
Laukos
Daudzviet sākta apsēto rapšu sējumu iznīcināšana. Zemkopības ministrija komentē situāciju 33
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 153
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Tveice mazināsies. Vai otrdien gaidāms negaiss?
15 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Koncentrē savu uzmanību uz tām lietām, kuras tu vari ietekmēt! Horoskopi 22.jūnijam
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ja kovida “cipari turpinās kristies”, Pavļuts paziņo, kad sagaidāmi ierobežojumu atvieglojumi 52
13 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Negaidīti novīta ķirsis. Vai labāk būtu ārstēt vai zāģēt nost? 1
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc nosarka krūmmellenes?
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai
3 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ugunskura vieta pašu sētā: kā ierīkot? 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 126
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Persikam lapas čokurā: nav nemaz tik nekaitīgi – augs var aiziet bojā 2
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja atļauj LGBTQ+ praidu, tad nākotnē varbūt tādu taisīs arī nevakcinētie,” minējumus izdara mūziķis Veits 2
35 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Babris: Ādamsons neilgi pirms “Banka Baltija” krimināllietas centās pierādīt, ka Lavents ir godīgākais cilvēks
55 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Vietām iespējams postošs pērkona negaiss. Laika prognoze otrdienai
8 minūtes
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilūkstes un Ozolnieku novadi uzvar tiesā: likumdevējs nav ievērojis reformas mērķi un kritērijus un rīkojies patvaļīgi
23 minūtes
IB
Inta Brikere
Veselam
12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai
45 minūtes
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Var iedzert un braukt? Eksperimentē, kas notiek, kad trīs vīri dažādos vecumos, sēž pie stūres reibumā
25 minūtes
LA
LA.LV
Veselam
Bīstamais karstums: bērni nejūt, kad organismā sākas atūdeņošanās 1
1 stunda
GL
Gunta Lūse
Veselam
Jūnija pirts prieks – skrubis un berzītis! Kādus augus izmantot?
30 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Šlesers lūdz tiesu nodalīt viņa lietu no “digitālās televīzijas lietas” 17
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Politiķis Aldis Gobzems izvirzījis sev jaunu mērķi: “Es gribu nomest vēl kādus četrus, piecus kg un sešpaku!” 24
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja tas viss ir patiesi, tā ir vienkārši traģēdija.” Kariņš par jaunāko informāciju Ādamsona lietā 153
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
21 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Baidens nometās sirmgalves priekšā ceļos un kaut ko viņai iečukstēja ausī… 25
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi? 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Emīls, Egita un Monvīds 1
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Bažas, ka mediķi varētu pieņemt tikai vakcinētus cilvēkus. Slimnīcas vadītājs skaidro, vai tā būs 124
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Ja iedzīvotāji atliks vakcināciju, rudenī tas var beigties ar “lokdaunu” 270
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Vietām iespējams postošs pērkona negaiss. Laika prognoze otrdienai
07:07
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilūkstes un Ozolnieku novadi uzvar tiesā: likumdevējs nav ievērojis reformas mērķi un kritērijus un rīkojies patvaļīgi
06:52
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Ap četriem rītā vācu bumbvedēji uzlidoja Liepājai un Ventspilij! Kā pirms 80 gadiem Vācija uzbrūk PSRS
06:51