Ilgu laiku skolas mājas lapā tika apgalvots, ka Balto raganu skola IKVD ir reģistrēta kā Profesionālā dziedniecības skola. Pēc “LA” inetereses ir veikti labojumi.
Ilgu laiku skolas mājas lapā tika apgalvots, ka Balto raganu skola IKVD ir reģistrēta kā Profesionālā dziedniecības skola. Pēc “LA” inetereses ir veikti labojumi.
Skolas “Rumpempele” vadītāja Anita Povečerovska, tautā pazīstama kā Anita Saulīte. Foto no http://www.rumpumpele.lv/

Maldina klientus 19

Dienestā skaidro, ka, lai uzņemtu audzēkņus un sāktu Izglītības likumā noteikto licencējamo izglītības programmu īstenošanu, izglītības iestāde vispirms jāreģistrē Izglītības iestāžu reģistrā. To raganu skola ir paveikusi. Tomēr ir noteikums, kas paredz, ka reģistrētai izglītības iestādei jālicencē visas izglītības programmas, izņemot interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības pro­grammas. Un, tā kā Profesionālā dziedniecības skola ir reģistrēta kā profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestāde un uzsver, ka piedāvā “profesionālās specializācijas programmu dziedniecībā”, tad licence ir obligāta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

“Viņi, protams, var īstenot interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmas, bet tad tās tā arī jāsauc, nemaldinot savus klientus, ka piedāvā profesionālās specializācijas programmu un izsniedz darbam derīgu valsts atzītu sertifikātu,” uzsver IKVD pārstāve. Jāpiebilst, ka valsts atzītu sertifikātu par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmas apgūšanu neizsniedz vispār. Savukārt, lai varētu izsniegt valsts atzītu izglītības dokumentu par konkrētai izglītības pro­grammai atbilstošas izglītības ieguvi, izglītības pro­grammai ir jābūt akreditētai.

IKVD norāda arī, ka mājaslapā minētais nosaukums “Latvijas Balto raganu skola” un “Balto raganu skola” esot pretrunā Valsts izglītības informācijas sistēmā ierakstītajām ziņām par izglītības iestādes nosaukumu, jo ir maldinošs.

Labo uz burvju mājiena 

CITI ŠOBRĪD LASA

IKVD uzdevis raganu skolas vadītājai veikt izmaiņas, lai skola atbilstu normatīvo aktu prasībām. IKVD sola paturēt raganu skolu savā redzeslokā.

Kad jau kā žurnāliste raganu skolas vadītājai A. Povečerovskai jautāju, kā tas nākas, ka izglītošana notiek bez licences, bet diplomi tiek izsniegti bez akreditācijas, viņa atbild ar pretjautājumu: “Padomājiet, kurš akreditēs Balto raganu skolu?” Pēcāk cenšas dažādi izlocīties, norādot, ka licencēšanas process jau esot uzsākts. Vēl pēc brīža tomēr apgalvo, ka Profesionālajai dziedniecības skolai neesot nekāda sakara ar Balto raganu skolu un ka raganas nesaņemot nekādus diplomus. Vēlāk Anita sola, ka izlabos visu neprecīzo informāciju mājaslapā. Noslēgumā viņa atkal apcērtas: “Nu skaidrs, gribat šobrīd pakasīties. Es jau zinu, ka mēs kādam Latvijā ļoti traucējam. Nu ķengā vesela…”

Īsi pēc sarunas ar “LA” kā uz burvju mājiena skolas mājaslapā parādās vairāki labojumi – tiek dzēsts teikums, ka Balto raganu skola IKVD ir reģistrēta kā Profesionālā dziedniecības skola, pazūd teksti par darbam derīgiem sertifikātiem, taču aizvien palikusi norāde, ka skola piedāvā profesionālās specializācijas programmu dziedniecībā, kā arī solījums, beidzot skolu, iegūt diplomu par Profesionālās dziedniecības skolas beigšanu.

Tikai atsevišķi gadījumi

Balto raganu skola nav vienīgā šī virziena izglītības iestāde, kas savā vietnē izvieto maldinošu un nepatiesu informāciju. Jau 2005. gadā reģistrēts kosmozofijas izglītības centrs “Saskarsme”, kam izsniegta licence profesionālās pilnveides programmas “Astropsiholoģijas mācība” un profesionālās pilnveides programmas “Dziedniecība” īstenošanai. Taču šīs programmas nav akreditētas, tādēļ arī šis centrs nav tiesīgs izsniegt valsts atzītu dokumentu par izglītības programmu apguvi. Bet izglītības iestādes tīmekļa vietnē apgalvots pretējais: “Pabeidzot mācības, apmācāmais saņem valstī atzītu profesionālai darbībai atbilstošu apliecību: sertifikātu un izglītības centra diplomu.”

Reklāma
Reklāma

IKVD ar līdzīgiem gadījumiem, kad izglītības ie­stādes tīmekļa vietnē norāda neprecīzu, maldinošu informāciju, saskaras ne īpaši bieži, gada laikā tie ir vien atsevišķi gadījumi.

Topošo “raganu” viedoklis: licence nešķiet svarīga

Pirms raganu mācību nodarbības sastaptās skolas audzēknes man stāsta, ka izvēlējušās programmu, jo viņas interesējot lietas, kas saistītas ar maģiju, zīlēšanu, dziedniecību utt. Cita nākot vienkārši pavadīt brīvo laiku, cita cerot ar iegūtajām zināšanām palīdzēt sev un tuviniekiem. Vairums pauž šaubas, vai izvēlētos strādāt jomā, kas saistīta ar Balto raganu skolā iegūtajām zināšanām, diplomam un izglītības programmas licencei nepiegriežot lielu vērību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.