Foto – Shutterstock

Vardarbības dažādās izpausmes 0


– Tāpat kā mums ir ceļu satiksmes noteikumi, kas jāievēro, lai neapdraudētu sevi un apkārtējos, arī internetā ir savi noteikumi, – uzsver Dace Landmane. – Diemžēl daudzi šos noteikumus nezina un neievēro. Nepilngadīgos internetā apdraud vardarbība, tostarp seksuālā vardarbība. Bērni sapinas šajos tīklos, nobīstas un nevienam par to nestāsta. Tāpēc ir ļoti grūti konstatēt, ka nepilngadīgais cietis. Nav unikālu pazīmju, lai apkārtējie uzreiz saprastu, ka radušās problēmas, ka bērnu pazemo vai kāds pret viņu seksuāli vērsies.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Vardarbība no reālās dzīves nereti pāriet interneta vidē – nepilngadīgais, kurš cieš no klasesbiedru ņirgāšanās vai pazemošanas, to pašu var piedzīvot internetā. Vienīgā atšķirība – pazemošana notiek anonīmi, un neviens nezina, kas slēpjas aiz tā vai cita izdomāta vārda. Reizēm klasesbiedri uzfilmē, kā bērnu skolā pazemo, un video ievieto internetā, kur tas iegūst lielu popularitāti. Cietušajam tas ir vēl sāpīgāk! Arī emocionālajai vardarbībai ir dažādas izpausmes – lamas, dažādi aizskaroši linki (saites) internetā vai video, fotoattēli, kas uzņemti privātos pasākumos vai pusaudžu ballītēs… Varmākas lielākoties ir vienaudži vai bērnam pazīstamas personas.

Seksuālā vardarbība pret nepilngadīgajiem tiek pastrādāta rafinētāk. Pērn, piemēram, apcietināja vīrieti, kurš septiņu gadu garumā 14–20 gadus veciem puišiem bija pieprasījis kailfoto. Noziedznieks izmantoja vienkāršu shēmu – sākumā uzdevās par meiteni, kura vēlas ar puisi iepazīties, un aizsūtīja viņam erotisku fotogrāfiju. Kad puisis pretī atsūtīja savu kailfoto, vīrietis piedraudēja to ievietot internetā, ja neatsūtīs vēl video ar sevi. Šādi viņš bija izmantojis vairāk nekā tūkstoš puišu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesu psiholoģijas eksperti secina, ka vardarbībā cietušajiem ir kauns, vainas apziņa un apjukums. Kad pāridarītājs sāk draudēt, kļūst bail. Pat ja nepilngadīgais uzdrošinās par to runāt ar vecākiem, pieaugušie neprot reaģēt uz teikto.

Arī aicinājums uz seksuālām darbībām ir pārkāpums. Ja bērns, piemēram, nav sasniedzis 14 gadu vecumu, viņam nav jāsaņem sīka informācija par seksu, proti, to var kvalificēt kā kādas personas seksuālu uzmākšanos.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.