Foto – Uldis Muzikants

Inventāram ir nozīme 3

Iesācējiem biteniece iesaka izvēlēties viena veida standartstropus un aprīkojumu. Tiem ir arī maināmas daļas. Stropam labākas ir metāla kājiņas, un tās var iegādāties jau gatavas. No koka darinātās ātri sapūst, izļogās, un ir grūti nomainīt stropa grīdiņu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Slaidiņš: Pieejamā informācija liecina, ka krievu uzbrukums sācis buksēt, jo ukraiņi sākuši aktīvāk reaģēt
Lasīt citas ziņas

Dravojot saimniece priekšroku dod sintētiskai, vieglai, bet pietiekami blīva auduma jakai, kas viegli tīrāma. Pamēģinājusi populāros baltos kombinezonus, taču strādājot tie drīz kļūst netīri un ir grūti izmazgāt propolisu. Taru un inventāru, kā arī galvassegas biteniece pērk Lietuvā. Gumijas ļauj ērti ievilkt rokas tīkliņā, blīvi piespiežas ķermenim un neļauj iekļūt bitēm. Viegli arī novilkt, pacelt tīkliņu.

Dūmeklis izvēlēts, lai būtu ērti rokai. Vēl vajadzīgi labi lapu koku prauli dūmiem. Tīrais negals, ja gadās kāds bērza gabaliņš – tad uz rāmjiem un bitēm var uzpilēt darva.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Ja saime sevišķi nešpetna, tās nomierināšanai dūmkannā var iemest gabaliņu propolisa.

Pārsiltināšana ir bīstama

Pavasarī, jo īpaši pēc apskates, bišu ligzdu silti sasedz. Sānu pakošanai lieto putuplasta plāksnes, taču biteniece ar pakošanu nesteidzas. Vasaras beigās, gatavojot saimi ziemošanai, siltinājumu liek vienā malā aiz šķirdēļa, bet otru sānu vēl nesiltina. Zem otrās plāksnes novieto skaliņus, lai būtu ventilācija. Ziemas siltinājumu virs saimes uzliek, iestājoties nopietnam salam, reizēm tikai janvārī. Tas pasargā saimi no pāragras perošanas, nodrošina labu ventilāciju. Ne pārāk liela pakošana sevišķi svarīga bija šoziem, kad īsti ziemas apstākļi bija dažas dienas.

! Sandras pieredze liecina, ka bitēm zema temperatūra nav bīstama, ja vien pietiek barības un stropā ir pietiekama ventilācija.

Piebaro ar invertsīrupu

Bišu barībai rudenī Sandra izmanto invertsīrupu, ko jau gadiem ilgi iegādājas uzņēmuma “Vinnis” veikalā Cēsīs, un ar to ir ļoti apmierināta. Vairs nav izdevīgi pašai vārīt cukura sīrupu, turklāt rezultāts var būt atšķirīgs.

Turpat biteniece pērk balto kandiju. Tas arī patlaban uzlikts katrai saimei, lai nepieciešamības gadījumā būtu papildbarība. Kandiju ar ziedputekšņiem viņa neiegādājas, jo bīstas no slimību ievazāšanas dravā. Sandra lēš, ka peru audzēšanai pietiks ar krājumiem, kurus rāmjos atstāj ieziemojot. Pārējo vajadzīgo lai bites pašas vāc no agrajiem pavasara ziedētājiem.

Ja palicis kāds neapēsts magazīnu rāmītis, to der novietot uz ligzdas rāmjiem vai aiz šķirdēļa. Pirms likšanas stropā atvākojumus vieglītēm saskrāpē ar dakšiņu. Ja saglabājies pērnais vai pat aizpērnais medus, var izbarot arī to. Sacukurojies medus patlaban bitēm neskādēs.

! Ierūgušu, pieputējušu barību dot nedrīkst. “Stropā tikai to labāko un tīrāko!” piekodina Sandra.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.