Foto: Slawomir Fajer/SHUTTERSTOCK

Brīnumainā sastāvdaļa, kas liek kotletēm izkust mutē, un 4 receptes 4

Kad nesen ciemojos pie radiem Rūjienā, šķita, ka tieku cienāta ar pasaulē garšīgākajām kotletēm!

Reklāma
Reklāma
“Tu padarīji mana desmitgadīgā dēla dienu neaizmirstamu!” Ādažos kāds svešinieks no sirds iepriecinājis zēnu, kurš nupat nopircis makšķeri
“Es nerunāju latviski!” Tūrists no Šveices, kurš apguvis latviešu valodu, sašutis, ka vairākās kafejnīcās nevar veikt pasūtījumu valsts valodā 158
13 noslēpumi, kas franču sievietēm ikdienā ļauj izskatīties tik satriecoši 11
Lasīt citas ziņas

Tas mudināja izvaicāt radinieci, kā viņa šo ēdienu gatavojusi, kas ir tā brīnumainā sastāvdaļa, kas liek kotletēm teju vai izkust mutē.

Lai šī recepte nebūtu vientulīga, izvaicāju vēl vairākus cilvēkus, kā viņi kotletes gatavo savās mājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Recepti iesaka Rojas Jūras zvejniecības muzeja krājuma glabātāja Gundega Balode

Ar kartupeļiem un linsēklām

Foto: D_M/SHUTTERSTOCK

• 1 kg maltas cūkgaļas

• 1 liels sīpols

• 3 kartupeļi

• 1 ēdamkarote skābā krējuma

• 1 tējkarote sodas

• 1 sauja linsēklu

• 1 sauja ķimeņu

• garšvielu maisījums gaļas ēdieniem Anniņa

• malti melnie pipari

• sāls

Kartupeļus un sīpolu sarīvē, pievieno maltajai gaļai kopā ar pārējām sastāvdaļām – skābo krējumu, sodu, linsēklām, ķimenēm un garšvielām. Dūšīgi samīca, veido kotletes un cep eļļā uz lēnas uguns.

Recepti iesaka pilna servisa līzinga uzņēmuma ALD Automotive tehniskais speciālists Andris Ozoliņš

Ilgi mētātas un mīcītas

Foto: Artem Kutsenko/SHUTTERSTOCK

• 500 g maltas cūkgaļas

• 500 g maltas liellopa gaļas

• 100 g rīvmaizes

• 4–5 daiviņas ķiploka

• 2 sīpoli

• 1 ola

• malti melnie pipari

• sāls

Sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas. Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgs, pievieno ķiploku un arī mazliet apcep. Atdzesē un pievieno gaļai, kurā jau iemaisīta ola un garšvielas. Kotlešu masu kārtīgi samīca, tad taisa gaļas bumbiņas. Katru bumbiņu vēl 4–5 reizes pamētā plaukstās, lai kotletītēs iekļūtu vairāk gaisa un izceptās būtu pufīgas. Saveltās bumbiņas kārto uz dēlīša un ļauj 10 minūtes atpūsties. Izceptās liek atpakaļ pannā, pārlej ar ūdeni, uzliek vāku un aptuveni 5 minūtes pasutina.

Recepti iesaka Rūjienas bērnudārza Vārpiņa pirmsskolas izglītības skolotāja Guna Vītiņa

Linsēklu maize, Persilāde un soda

• 1 kg maltas cūkgaļas

• 4–5 Lielezera linsēklu maizes šķēles

• 1 liels vai 2 vidēji sīpoli

• 1 ola

• garšaugu sāls Persilāde

• malti melnie pipari

• šķipsna sodas

Maizes šķēles izmērcē ūdenī. Malto gaļu liek bļodā, pievieno izmērcēto maizi un pielej ūdeni, kurā mirka maize. Tad liek klāt pārējās sastāvdaļas – olu, smalki sagrieztus sīpolus, maltus melnos piparus, garšaugu sāli Persilāde (tās sastāvā dominē jūras sāls, vēl ir kaltēti ķiploki un pētersīļi) un sodu, jo tā kotleti padara čaganāku, saka Guna Vītiņa.

Reklāma
Reklāma

Cepot kotletes, rūjieniete lej uz pannas diezgan daudz eļļas, kā arī kotletes bieži apgroza, jo tas šim ēdienam patīkot. Izceptās kotletes liek katliņā, uzlej uz pannas sakrājušās taukvielas, mazliet ūdens, pieber sāli un visu pasutina aptuveni 5 minūtes. Tas garantē, ka visas kotletes būs nevainojamas – pufīgas, mīkstas un sulīgas. Arī tās, kuras nebija īsti izcepušās vai, gluži pretēji, bija pārceptas, ar cietu garoziņu.

No omītēm un godu saimniecēm aizgūts padoms – jo šķidrāka kotlešu masa, jo kotletes būs sulīgākas.

Recepti iesaka pensionēts kuģu mehāniķis no Rojas Aivars Dālderis un pavāre Dina Čuba

No putna gaļas ar auzu pārslām

Foto: Itakdalee/SHUTTERSTOCK

• 500 g maltas vistas gaļas

• 500 g maltas tītara gaļas

• 2 vidēji lieli sīpoli

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma

• 1 tējkarote sodas

• ½ glāzes auzu pārslu vai mannas

• malti melnie pipari

• muskatrieksts

• sāls

Gaļai pievieno smalki sagrieztus sīpolus, olas, skābo krējumu, sodu, auzu pārslas, maltus melnos piparus, sāli, pierīvē naža galu muskatrieksta un visu kārtīgi mīca ar rokām. Masai ļauj aptuveni 20 minūtes savilkties, tad veido nelielas kotletītes. Cep nelielā eļļas daudzumā, bumbiņas ik pa laikam apmetot uz otriem sāniem.

Garšo arī aukstas kotletes, kas pārlietas ar tomātu mērci. Lai to pagatavotu, uz pannas eļļā apcep sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus, tad pieliek tomātu pastu, sāli un maltus melnos piparus. Nedaudz pakarsē – un mērce gatava!

Sīpolus smalki sagriež. Ja rīvē vai maļ, tie būs rūgti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.