Par godīgu konkurenci 1

PVN likmes samazināšanu pārtikai atbalsta Latvijas lauksaimnieki, kas pauduši cerību, ka šis solis viņiem palīdzētu efektīvāk konkurēt ar importa produkciju. “Ja pārtika būtu lētāka, cilvēki vairāk ēstu vietējos produktus,” atzīst Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka. Pašlaik galvenais kritērijs pārtikas izvēlē ir cena, tādēļ pircēji bieži izvēlas lētākos ārzemju produktus. SKDS veiktā aptauja rāda, ka 61% respondentu ir svarīgi, vai produkts ir ražots Latvijā. Tas ir zemākais rādītājs, kas šādās aptaujās iegūts kopš 1999. gada.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Ingūna Gulbe norāda, ka nodokļa samazināšana arī veicinātu godīgāku konkurenci, jo ražotājiem būtu mazāks stimuls krāpties un izvairīties no PVN maksāšanas. “Tas ievērojami palielinātu legālo pārtikas tirgus daļu, tāpēc valsts budžeta ieņēmumi nemaz tik ļoti nesamazinātos,” uzskata Gulbe. Viņai piekrīt arī Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, norādot, ka sevišķi pozitīvu efektu sniegtu PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem. “Šajā nozarē ir vislielākā nelegālā tirgus daļa. PVN samazināšana ierobežotu ēnu ekonomiku; vietējiem zemniekiem nebūtu jākonkurē ar negodīgi ievestiem importa augļiem un dārzeņiem. Turklāt pircējiem būtu iespēja lētāk iegādāties veselīgus produktus.” Lauksaimnieki ierosina aplikt augļus un dārzeņus ar 5% nodokļa likmi.

Brīnumlīdzekļu nebūs

Saeimas deputāte Laimdota Straujuma gan raizējas, ka lielākais ieguvums no samazinātās PVN likmes būtu nevis ražotājiem un patērētājiem, bet gan tirgotājiem, kas varētu cerēt uz lielāku peļņu. Ekonomisti norāda, ka cenu kāpums ne vienmēr ir slikta zīme: ja palielinās cenas, tas nozīmē, ka vairāk naudas būs pārtikas ražotājiem un tirgotājiem, attiecīgi varētu augt šajās nozarēs strādājošo algas. Svarīgi, lai cilvēku ienākumi neatpaliktu no cenu pieauguma tempa. Šajā ziņā problēmas rodas cilvēkiem ar fiksētiem ienākumiem, piemēram, pensionāriem, kuru pensijas nepalielinās tik strauji kā cenas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā spriež biedrības “Latvijas Senioru alianses” priekšsēdētājs Jāzeps Janiševs, arī PVN likmes samazināšana pārtikai diez vai būs brīnumlīdzeklis, kas atrisinās pensionāru problēmas. “Ja kaut ko samazinās, citā jomā noteikti pieliks klāt. Mēs jau to pieredzējām ar pensiju indeksāciju: vairākumam pensionāru pielika pie pensijas kādus divus vai trīs eiro, bet tikmēr par elektrību, gāzi, nekustamā īpašuma nodokli jāmaksā vismaz 10 eiro vairāk. Tagad tuvojas vēlēšanas un katra partija vēlas paspīdēt ar kādu vēlētājiem tīkamu priekšlikumu, bet pēc vēlēšanām viņiem tāpat būs jādomā, kur ņemt naudu.”

Ekonomikas profesors Mortens Hansens uzsver, ka nodokļu jomā nepieciešama stabilitāte, nevis raustīšanās. “Ja pārtikas cenas atkal kritīsies, vai tad cilvēki, kas pašlaik iestājas par PVN samazināšanu, būs gatavi atbalstīt nodokļa palielināšanu?”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.