Foto – Fotolia

Nākamais rādītājs – tauki. Visvairāk to bija “Elvi” veikalā pirktajai karbonādei – 10,9 grami 100 gramos produkta. Vismazāk – “Maxima” pirktajai karbonādei – 1,7 grami. J. Liepiņš atzīst – tauku daudzums karbonādē ir strīdīgs jautājums tāpēc, ka taukus var nogriezt vai kārtiņu atstāt. Pircēju attieksme pret tauku daudzumu karbonādē ir atšķirīga – tie, kas vēlas sulīgāku gaļu, noteikti pret tauku kārtiņu neiebildīs. 8


Olbaltumvielu daudzums visos paraugos ir ļoti līdzīgs – no 20,3 līdz 23 gramiem. Pastāv sakarība – jo vecāks dzīvnieks, jo vairāk olbaltumvielu. Arī saistaudu no vecāka dzīvnieka iegūtajā gaļā ir vairāk nekā jauna rukša gaļā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Enerģētiskās vērtības rādītājs – kilokalorijas – parāda saistību ar tauku daudzumu – rādītājs ir lielāks, ja to ir vairāk.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece teic, ka cūku selekcija pēdējos gadu desmitos bijusi vērsta divos virzienos – lai gaļā būtu vairāk starpmuskuļu taukaudu – tad tā ir sulīgāka, eksperti lieto terminu – gaļa ir marmorizēta; otrs virziens – ātraudzība. Pirms 20 – 30 gadiem cūku nobaroja 8 – 9 mēnešos, patlaban 5,5 – 6 mēnešos. Selekcijas rezultātā cūkgaļā gan vairāk ir arī ūdens un mazāk sausnas. Salīdzinājumam – 1983. gadā izdotajā Cūkkopja rokasgrāmatā lasāms, ka cūkgaļā ūdens daudzums ir 60 – 62%. Profesors Aleksandrs Jemeļjanovs pirms vairākiem gadiem veica visaptverošu pētījumu, kura rezultāti iekļauti grāmatā “Latvijas iedzīvotāju pārtikā lietojamās gaļas raksturojumi”. Viņš uzsver – Latvijā audzētajai cūkgaļai ir augsta kvalitāte.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbildēt uz jautājumu, kurš no pirktajiem paraugiem bija vislabākais, nav iespējams, teic Liepiņa kungs. “Katram cilvēkam ir sava gaume. Gaļas garšu ietekmē arī cūkas šķirne, barība, ar kuru baroti dzīvnieki, tās glabāšanas apstākļi un, protams, pagatavošana,” teic eksperts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.