Foto – no Kristapa Liepiņa personiskā albuma

Praktiskās pieturzīmes 1

Ko ģērbt mugurā un ko ņemt līdzi krastojot? Viss atkarīgs no upes īpatnībām. Diemžēl reti ir atrodama informācija par kādas upes krastu ceļošanas nolūkiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

* Ja būs džungļi, diez vai būtu prātīgi ierasties peldkostīmā vai šortos, pat ja ārā ir pamatīgs karstums.

* Kājās vislabāk aut vieglas un labi žūstošas krosenes, lai var brist pa ūdeni un akmeņainu gultni. Var nākties kaut kur iepeldēt, tādēļ nederēs apavi, kas piesūcas ar ūdeni un kļūst smagi, velk uz grunti. Ir nopērkami speciāli ūdensapavi, tādas kā sporta kurpes, kas ātri žūst.

CITI ŠOBRĪD LASA

Basām kājām brist nav vēlams, jo upes gravā mēdz būt pat stikli, ne tikai asi akmeņi vai gliemežvāki.* Vēlams izpētīt, kas atrodas iecerētā upes posma tuvumā. Labi, ja līdzi ir karte un pēc upes līkumiem var sekot līdzi, kur atrodaties. Nesen karšu izdevniecībā Jāņa Sēta iznācis karšu komplekts Ar karti dabā, laminētām lapām un ērtā spirāliesējumā.

* Ir visai grūti saplānot, cik kilometru dienā var nostaigāt. Viss atkarīgs no šķēršļiem ceļā. Piemēram, krastojot gar Amatu, gandrīz katrā otrajā līkumā ir iezis, kas vai nu jāapiet pa augšu, vai jābrien pa upi, vai jādodas uz pretējo, lēzeno krastu. Paiet daudz ilgāks laiks, jo visu laiku jāskraida augšā lejā, šurpu turpu.

* Maza upīte nereti nav pārlieku silta, jo tajā ietek avoti. Ja ieplānots garš posms ar brišanu pa ūdeni vai peldēšanu, noder hidrotērps.

* Kompānija var ņemt līdzi virvi. Šķērsojot upi pa baļķi, nostiepj virves margu, pie kuras pieturēties. Noder arī lukturītis – upju krastos mēdz būt nelielas alas, līst tajās ir bīstami, bet iespīdināt un palūrēt iekšā gan var būt interesanti.

* Nereti izmanto arī trekinga nūjas. Ir vērts ņemt līdzi, ja zināms, ka nebūs jāpeld vai nepārtraukti jārāpjas pa koku sagāzumiem. Citādi nūjas kļūs par apgrūtinājumu.

* Mugursomā der ielikt ūdensdrošu iepakojumu ar pirmās palīdzības aptieciņu. Ejot var paslīdēt uz glumiem akmeņiem vai koku stumbriem, gūt citādu traumu.

* Maza upīte parasti atrodas ēnainā gravā, kur netrūkst odu. Noder kāds līdzeklis lidojošo mošķu aizbaidīšanai.

* Ceļotāja ētika vēsta – aiz sevis neko neatstāj, un lai vieta paliek labāka, nekā bija. Veco PET pudeli, ko ierauga pakrastē, izskalo, sarullē un iebāž mugursomas kabatā vai aiz lences. Gan kaut kur pie tilta būs atkritumu urna.

Reklāma
Reklāma
“Ir gadījies pie upes atrast dažādu drazu, ieskaitot autoriepas un vecu veļasmašīnu. Turpat augšā uz krants ir māja, kuras iedzīvotāji sagāzuši gravā visu, kas kļuvis lieks. Reizēm uznesam krāmus augšā un noliekam pagalmā – esiet tik mīļi un aizvediet uz izgāztuvi!”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.