
Dārzeņi gardākai ziemai. 5 receptes, kuras tev noteikti jāizmēģina 5
Marinēti zaļi tomātiņi. Izskatīgi un kraukšķīgi!

Sastāvdaļas – 3 kg zaļu tomātu
250 g mazu sīpoliņu
Mārrutka sakne
10 g graudu sinepju
2 lauru lapas
Daži melno piparu graudiņi
Nedaudz diļļu
1,5 l ūdens
1 l 8% etiķa
150 g cukura
50 g sāls
Pagatavošana.
Mazus, zaļus tomātiņus nomazgā, notīra un liek burkās. Starp tomātiem kārto notīrītus un nomazgātus sīpoliņus, dilles un mārrutkus.
Ūdeni, etiķi, cukuru, sāli, melnos piparus, lauru lapas un sinepju sēklas uzvāra un ar karsto marinādi pārlej tomātus.
Burkas aizvāko un atstāj līdz nākamajai dienai. Nākamajā dienā marinādi nolej, uzkarsē un vēlreiz pārlej tomātiem.
Burkas aiztaisa un novieto aukstā un tumšā telpā uzglabāšanai.
Dārzeņu asorti ziemai

Šajā rudenī vēl var pagūt sagatavot dažādus konservētus gardumus ziemai. Piedāvājam 5 dažādas receptes, kuras tev noteikti jāizmēģina.
Sastāvdaļas (3 l burka) – 1 paprika, 6–7 nelieli gurķi, 6–7 nelieli, stingri sarkanie tomāti, 3 vidēja lieluma sīpoli, 3–4 ķiploka daiviņas, kāposts, dilles.
Marinādei – 1 l ūdens, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls, 55 ml 9% etiķa.
Pagatavošana.
Tīrā, izkarsētā burkā kārtām liek dārzeņus: ķiplokus, sīpolus, paprikas šķēlītes, gurķus, tomātus. Kad burka līdz pusei pilna, virspusē ievieto lielās šķēlēs sagrieztu kāpostu un dilles, līdz trauks pilns. Pārlej ar karstu marinādi un karsē ūdens peldē, līdz gurķi maina krāsu. Burkas izceļ no katla, aizvāko un apgāž otrādi.
Sēņu kaviārs

Sastāvdaļas – 2 kg vārītu sēņu (bekas, gailenes, čigānenes, bet alksnenes obligāti!), 1 kg sarkanu tomātu, 1 kg sīpolu, 250 g eļļas, 3 ēdamkarotes cukura, 3 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote etiķa esences vai 100 ml 9% etiķa.
Pagatavošana.
Vārītās sēnes, tomātus un sīpolus samaļ vai sasmalcina dārzeņu smalcinātājā. Katlā uzkarsē eļļu, ieber sīpolus un nedaudz apcep. Tad pieliek tomātus un aptuveni piecas minūtes sautē kopā ar sīpoliem. Pēc tam pievieno samaltās sēnes, cukuru, sāli un etiķi. Labi izmaisa un uz nelielas uguns vāra aptuveni stundu. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko, traukus apgāž otrādi un atdzesē. Glabā vēsā pagrabā.
! Lai pagatavotu sēņu kaviāru, kurā bez alksnenēm neiztikt, agrāk salasītās sēnes novāra, ievieto ledusskapī un gaida, kamēr varēs mežā salasīt alksnenes.
Garie siltumnīcu gurķi burciņās. Garšīgu konservu recepte

Ja siltumnīcu garie gurķi izstiepušies ļoti gari, bet miza ir plāna, ziemai var sagatavot marinētus gabaliņus. Gurķus nomazgā, nosusina un sagriež 5 cm garos gabaliņos. Marinādei uzvāra 1,5 l ūdens, tajā izšķīdina 50 g cukura, 80 g sāls un 15 g citronskābes. Šāda marinādes daudzuma pietiks aptuveni 1,5 kg gurķu. Sagrieztos gabaliņus liek tīrās burkās kopā ar zaļumiem (upeņu un ķiršu lapām, diļļu kātiem un ziediem), katrā burkā ieber dažus smaržīgo un melno piparu graudiņus. Pasterizē +85 °C trīslitru burkas aptuveni 12–14 minūtes, litra burkas 5–7 minūtes. Tiklīdz gurķi sāk mainīt krāsu, burkas jāizņem un jāaizvāko. Garšo tāpat kā marinēti mazie gurķīši, galvenais – nedrīkst pārkarsēt, jo tad kļūst mīksti, sačokurojas un ir nebaudāmi.
Ķirbju kompots ar cidonijām

Sastāvdaļas – ķirbis, cidonijas, sīrupam: 1 l ūdens, 300 – 400 g cukura.
Kā gatavot?
Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, cidonijas sagriež šķēlītēs un liek burkās. Pārlej ar karstu sīrupu un liek sterilizēt. Aizvāko un uzglabā vēsumā.