Foto-Shutterstock

Dārzeņi gardākai ziemai. 5 receptes, kuras tev noteikti jāizmēģina 5

Marinēti zaļi tomātiņi. Izskatīgi un kraukšķīgi!

Vīrietis loterijā laimē 33 miljonus eiro. Tas, ko viņš izdarīja nākamajā rītā, pārsteidza visus 6
TV24
Ekonomists par Kariņa lidojumiem ar privātajiem avioreisiem: “Šis stāsts ir visskandalozākā daļa no lielākas bildes, kur ir bijusi ļoti liela izšķērdība” 114
Ja Rīga nespēj, tad spēj rīdzinieki. Iedzīvotāji paši ar lāpstām dodas tīrīt krustojumus: “Ja kaut kas nepatīk, ej un izmaini!” 11
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas – 3 kg zaļu tomātu
250 g mazu sīpoliņu
Mārrutka sakne
10 g graudu sinepju
2 lauru lapas
Daži melno piparu graudiņi
Nedaudz diļļu
1,5 l ūdens
1 l 8% etiķa
150 g cukura
50 g sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana.

Mazus, zaļus tomātiņus nomazgā, notīra un liek burkās. Starp tomātiem kārto notīrītus un nomazgātus sīpoliņus, dilles un mārrutkus.

Ūdeni, etiķi, cukuru, sāli, melnos piparus, lauru lapas un sinepju sēklas uzvāra un ar karsto marinādi pārlej tomātus.

Burkas aizvāko un atstāj līdz nākamajai dienai. Nākamajā dienā marinādi nolej, uzkarsē un vēlreiz pārlej tomātiem.

Burkas aiztaisa un novieto aukstā un tumšā telpā uzglabāšanai.

Dārzeņu asorti ziemai

Asorti ziemai. Foto – Anda Krauze

Šajā rudenī vēl var pagūt sagatavot dažādus konservētus gardumus ziemai. Piedāvājam 5 dažādas receptes, kuras tev noteikti jāizmēģina.

Sastāvdaļas (3 l burka) – 1 paprika, 6–7 nelieli gurķi, 6–7 nelieli, stingri sarkanie tomāti, 3 vidēja lieluma sīpoli, 3–4 ķiploka daiviņas, kāposts, dilles.

Marinādei – 1 l ūdens, 2 ēdam­karotes cukura, 1 ēdam­karote sāls, 55 ml 9% etiķa.

Pagatavošana.

Tīrā, izkarsētā burkā kārtām liek dārzeņus: ķiplokus, sīpolus, paprikas šķēlītes, gurķus, tomātus. Kad burka līdz pusei pilna, virspusē ievieto lielās šķēlēs sagrieztu kāpostu un dilles, līdz trauks pilns. Pārlej ar karstu marinādi un karsē ūdens peldē, līdz gurķi maina krāsu. Burkas izceļ no katla, aizvāko un apgāž otrādi.

Sēņu kaviārs

Sēņu kaviārs. Foto – Anda Krauze

Sastāvdaļas – 2 kg vārītu sēņu (bekas, gailenes, čigānenes, bet alksnenes obligāti!), 1 kg sarkanu tomātu, 1 kg sīpolu, 250 g eļļas, 3 ēdamkarotes cukura, 3 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote etiķa esences vai 100 ml 9% etiķa.

Pagatavošana.

Vārītās sēnes, tomātus un sīpolus samaļ vai sasmalcina dārzeņu smalcinātājā. Katlā uzkarsē eļļu, ieber sīpolus un nedaudz apcep. Tad pieliek tomātus un aptuveni piecas minūtes sautē kopā ar sīpoliem. Pēc tam pievieno samaltās sēnes, cukuru, sāli un etiķi. Labi izmaisa un uz nelielas uguns vāra aptuveni stundu. Pilda tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko, traukus apgāž otrādi un atdzesē. Glabā vēsā pagrabā.

! Lai pagatavotu sēņu kaviāru, kurā bez alksnenēm neiztikt, agrāk salasītās sēnes novāra, ievieto ledusskapī un gaida, kamēr varēs mežā salasīt alksnenes.

Garie siltumnīcu gurķi burciņās. Garšīgu konservu recepte

Foto – Shutterstock

Ja siltumnīcu garie gurķi izstiepušies ļoti gari, bet miza ir plāna, ziemai var sagatavot marinētus gabaliņus. Gurķus nomazgā, nosusina un sagriež 5 cm garos gabaliņos. Marinādei uzvāra 1,5 l ūdens, tajā izšķīdina 50 g cukura, 80 g sāls un 15 g citronskābes. Šāda marinādes daudzuma pietiks aptuveni 1,5 kg gurķu. Sagrieztos gabaliņus liek tīrās burkās kopā ar zaļumiem (upeņu un ķiršu lapām, diļļu kātiem un ziediem), katrā burkā ieber dažus smaržīgo un melno piparu graudiņus. Paste­rizē +85 °C trīslitru burkas aptuveni 12–14 minūtes, litra burkas 5–7 minūtes. Tiklīdz gurķi sāk mainīt krāsu, burkas jāizņem un jāaizvāko. Garšo tāpat kā marinēti mazie gurķīši, galvenais – nedrīkst pārkarsēt, jo tad kļūst mīksti, sačokurojas un ir nebaudāmi.

Ķirbju kompots ar cidonijām

Foto-Anda Krauze

Sastāvdaļas – ķirbis, cidonijas, sīrupam: 1 l ūdens, 300 – 400 g cukura.

SAISTĪTIE RAKSTI

Kā gatavot?

Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos, cidonijas sagriež šķēlītēs un liek burkās. Pārlej ar karstu sīrupu un liek sterilizēt. Aizvāko un uzglabā vēsumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Pārmaiņu vējš virmo gaisā, draudot tevi satvert ar saviem spārniem! Horoskopi 3. decembrim
Kokteilis
Valdis Melderis no sirds aizkustināts par sētnieka rīcību: “Tu esi mans varonis!”
Viedoklis
VIDEO. Mihelsons pamāca Duļevskai, Salcevičai un Stībelim, kā visiem izdzīvot Amerikā par 100 dolāriem, un iedzied Lady Gaga “Poker Face”
Meta un Sniedze – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Vīrietis loterijā laimē 33 miljonus eiro. Tas, ko viņš izdarīja nākamajā rītā, pārsteidza visus
TV24
Ekonomists par Kariņa lidojumiem ar privātajiem avioreisiem: “Šis stāsts ir visskandalozākā daļa no lielākas bildes, kur ir bijusi ļoti liela izšķērdība”
Ja Rīga nespēj, tad spēj rīdzinieki. Iedzīvotāji paši ar lāpstām dodas tīrīt krustojumus: “Ja kaut kas nepatīk, ej un izmaini!”
VIDEO. Atceries! Ja trīs dienu laikā nenotīrīsi savu apsnigušo, ielas malā atstāto auto, būs 350 eiro sods
Cilvēkstāsts
“Ir mamma, pie kuras jau gadiem neviens no bērniem nav atbraucis, bet viņa visu laiku gaida” – ikdiena sociālās aprūpes centrā
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
Numeroloģes “tulkojums”! Ko nozīmē, ja regulāri pulkstenī pamanu vienādus skaitļus?
Kokteilis
FOTO. Nostrādāts līdz vissīkākajām detaļām! Ieskaties, kādi ēdieni tiek celti galdā mūsu Michelin zvaigžņotajā restorānā “Max Cekot Kitchen”
Kokteilis
FOTO. “Nekad nedomāju, ka jums kaut ko tādu atklāšu!” Adriana Miglāne ļoti patīkami pārsteidz savus sekotājus
Kokteilis
FOTO. “Nostalģija, mazliet ironijas, bet pāri visam – enerģija!” Pašmāju reperis Ozols izdod jaunu albumu un sola pārsteigumus
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Viņa izskatās sensacionāli un visu laiku turas vīra tuvumā!” Keita un Viljams pēc ilgāka pārtraukuma atkal kopā izgājuši sabiedrībā
Kokteilis
FOTO. Slavenības un kino mīļotāji pulcējas Dž.Dž.Džilindžera pirmās spēlfilmas – erotiskās drāmas “Ekstāze” pirmizrādē
Šodien Pirmā advente. Lai kluss šis Ziemassvētku gaidīšanas laiks!
Cilvēkstāsts
“Ir mamma, pie kuras jau gadiem neviens no bērniem nav atbraucis, bet viņa visu laiku gaida” – ikdiena sociālās aprūpes centrā
Cik autentiski ir Bībeles teksti? Teologs atklāj, kas ir lielākais izaicinājums tulkotājiem
TV24
Jautā rīdziniece: “5.stāvā logus taisa vaļā no karstuma, 1.stāvā – aukstums nāk, lielākais 17 grādi!”
TV24
Kāpēc krievi adoptē Ukrainā nolaupītos bērnus – principa pēc?
Tās nav tikai šausmu filmas. Vaļi-slepkavas mērķtiecīgi un saskaņoti uzbrūk cilvēkiem
Kokteilis
FOTO. Nostrādāts līdz vissīkākajām detaļām! Ieskaties, kādi ēdieni tiek celti galdā mūsu Michelin zvaigžņotajā restorānā “Max Cekot Kitchen”
Kokteilis
Valdis Melderis no sirds aizkustināts par sētnieka rīcību: “Tu esi mans varonis!”
Šī ir ir laba, nē – lieliska, diena pārmaiņām! Horoskopi 2. decembrim
Kokteilis
FOTO. VIDEO. Ir jādzird! Iemīļoto mūziķu apvienība “Tev tuvumā” savas Ziemsvētku sajūtas ietērpusi jaunā dziesmā
Arnolds un Emanuels – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Visatļautība pārsniedz visas saprāta un arī vājprāta robežas!” Daugavpils mēra “nakts izklaides” rada jautājumus
Kokteilis
FOTO. Grupai “Sudden lights” svētki – koncertfilmas pirmizrāde. Lielās intereses dēļ ieplānoti arī papildu seansi
Kokteilis
FOTO. Lieliski jaunumi! Aktieris Jānis Paukštello jauniestudējumā “Čūsku vārdi” atgriežas uz Dailes teātra skatuves
4 zodiaka zīmes, kas vienmēr noskaidro patiesību
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Vienbalsīgs tiesnešu balsojums! Latviešu dejotāja uzvarējusi prestižākajā vogue ballē Parīzē
Kokteilis
VIDEO. Uģis Kuģis atklāj iemeslu, kāpēc savulaik nēsājis higiēniskas paketes
Pirmajā adventē starp mākoņiem brīžiem uzspīdēs saule. Autoceļi sniegoti un apledo
09:35
Ko mēs nezinājām par cūkām? Cūkas palīdzējušas daudzās vēsturiskās kaujās kā dresēti ierindas karavīri
09:09
Dārzs
Sākoties salam, komposta kaudzē procesi apstājas. Vienkārši “triki”, kā pasteidzināt kompostēšanos
09:06