Visu kopj ar iejūtību 0


Jo vecāki stādījumi, jo tie mazāk jākopj, secina saimnieki. Lielā ravēšana ir pārsvarā aprīlī, bet kopjot galvenais ir vasarā apgriezt vecos ziedus, un šo pienākumu uzņēmusies Sanitas mamma, kuru abi jaunie dēvē – mūsu zelts!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Pavasarī, aprīlī, visam dārzam dod ilgstošas iedarbības mēslojumu. Jūnijā vēlreiz uzlej papildbarību hortenzijām, lai labāk ziedētu. Visas hortenzijas saimnieki pamatīgi apgriež, jo tad ir spēcīgi dzinumi un lielas ziedkopas. Pēc noziedēšanas vajag apgriezt arī izopu, lai zied vēlreiz. Pavasarī to un lavandu atjauno, zemu nogriežot.

Puķu lakstus Reinbergi nogriež tikai pavasarī. – Nevienam nepatīk gulēt plikam, bez sedziņas, arī augiem ne, – salīdzina Sanita. Dabā ir gudri izdomāts, ka koks rudenī saknes noklāj ar lapām, puķes ar lakstiem. Tas pasargā, pat ja nav sniega. Dabisks klājums ir labs arī agrā pavasarī, kad pumpuri un dzinumi sāk mosties. Ziemcietēm rudeņos tikai mazliet piefrizē galus, lai dārzs neizskatās nekopts. Tiem, kas ir pedantisku dārzu piekritēji un nokaltušos lakstus rudenī necieš, atkailinātā sakņu daļa noteikti jāmulčē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augsni dobēs pirms stādīšanas pamatīgi ielabo. Pēc īpašas receptes gatavo arī substrātu, kurā podiņos stāda augus. Augsnē iestrādā gan ilgstošas iedarbības mēslojumu, gan slieku humusu. Tas ir koncentrēts, tāpēc jālieto stiprā atšķaidījumā, bet rezultāts ir izcils. Kad augus podiņos apravē, nezāles kopā ar visu augsni met melnajos maisos un gadu notur. Pēc tam sadalījušos substrātu ber uz dobēm dārzā.

Raivis secina, ka šogad laika apstākļi bija sevišķi labvēlīgi dažādu slimību attīstībai. Talsu pusē bija karsts un mitrs. Stiprs vējš, aukstas naktis. Jūlijā dienā bija +27 °C, bet naktī tikai +4 °C! Augiem ir ko turēt, secina Sanita. Reiz atbraukuši draugi no Dobeles un brīnījušies, ka lietu nav redzējuši, bet “Puķu laukos” pamatīgs slapjums – izrādās, profilaksei pret miltrasu saimnieki puķes divreiz smidzinājuši ar līdzekli Topāzs.

Pedantiskās dobju malas viņi atdur ar mazu, ieapaļu lāpstiņu. Puķēs rosās arī kurmis. Neko darīt, nākas samierināties un izgāztos augus dēstīt atpakaļ.

Reinbergu dārzu apciemo visdažādākie kukaiņi. Piesaulē dobēs zum bites. Saimnieki joko, ka apkārtnes biteniekiem vajadzētu nākt ar medus burciņām, jo liela daļa vākta viņu vienmēr ziedošajā dārzā.

– Es katru vakaru savam dārzam pasaku paldies, – atzīstas Sanita, un dārzs cenšas, ko spēj, lai nopelnītu šo saimnieces paldies.

Padoms

Nav jāveido atsevišķa dobe ārstniecības augiem, jo tie labi iederas starp ziemcietēm un sīpolpuķēm. Ja vajag vannai, tējai, pirtiņai, norauj pa dzinumam. Ceri sakuplo no jauna.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.