Foto – Ieva Čīka/LETA

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Jānis Dombrava atgādināja, ka 2011. gadā Latvija parakstījusi brīvās tirdzniecības līgumu ar Dienvidkoreju un tas ļāvis mūsu eksportam uz šo Āzijas valsti četrkāršoties. Viņš arī “Saskaņas” iebildumus saistīja ar Kremļa interešu lobēšanu. “Krievijas ļaunākais murgs ir kļūt par mazu, nomaļu un ekonomiskajā ziņā nebūtisku valstiņu. Jo visa galvenā tirdzniecība un attīstība notiks tieši šajā Eiropas un Ziemeļamerikas reģionā,” sprieda Dombrava. Savukārt Lolita Čigāne (“Vienotība”) vainoja Jūliju Stepaņenko “alternatīvu faktu” izplatīšanā un aicināja kolēģus nebaidīties no tā, “ka lielā, attīstītā Kanāda iebruks mūsu valstī ar saviem produktiem un sabradās”. 5

Tomēr ne vien līguma oponenti, bet arī vairāki tā atbalstītāji sūkstījās, ka trūkstot precīzākas informācijas par to, kādus labumus Latvijas uzņēmēji un iedzīvotāji gūs no šīs vienošanās. Tādēļ pirms likumprojekta skatīšanas otrajā lasījumā tikšot lūgta papildu informācija no Ārlietu ministrijas. Likumprojektu atbalstīja 71 deputāts, pret bija astoņi, bet Inga Bite (LRA) balsojumā atturējās. Vēl četri parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

CETA ir tirdzniecības nolīgums, un līdz ar tā ratificēšanu tiks atcelti 99,5 procenti muitas nodokļu, kā arī nodrošināta piekļuve Kanādas tirgum gan federālajā, gan provinču līmenī, tostarp tādās jomās kā finanses, telekomunikācijas, jūras transports un vides pakalpojumi. Pēc nolīguma stāšanās spēkā ES uzņēmumi varēs piedalīties Kanādas publiskā iepirkuma konkursos. Tāpat paredzēta vienkāršota profesionālo kvalifikāciju savstarpējās atzīšanas sistēma un uzlaboti investīciju aizsardzības noteikumi.

Nolīgumā paredzētas arī atrunas ES un tās dalībvalstu interešu aizsardzībai. Latvijas gadījumā noteiktas atrunas attiecībā uz lauksaimniecības zemes iegādi, plašsaziņas līdzekļu izdošanu, kā arī veterināro, apsardzes, farmaceitu, juridisko, pasažieru un kravu autopārvadājumu pakalpojumu sniegšanu. Par ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu Eiropas Parlamentā paredzēts balsot 15. februārī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijas un Kanādas ekonomiskā sadarbība

• Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Kanādu: 59,9 milj. eiro (Kanāda ieņem 41. vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru 
starpā).

• Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Kanādu: 34,8 milj. eiro (0,2% no Latvijas kopējā eksporta).

• Tirdzniecības bilance ar Kanādu: pozitīva (9,7 milj. eiro).

• Kanādas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā: 15,5 milj. eiro.

• Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Kanādā: 0,2 milj. eiro.

• Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Kanāda ierindojas 31. vietā ar kopējo investīciju apjomu 12,3 milj. eiro un 104 aktīviem uzņēmumiem.

Avots: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, 2015. gada dati (dati par 2016. gadu vēl nav pilnībā apkopoti)

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.