Moduļu tipa nelielā un funkcionālā brīvdienu mājiņa ar terasi, kas paplašina dzīvojamo zonu uz ārtelpu.
Moduļu tipa nelielā un funkcionālā brīvdienu mājiņa ar terasi, kas paplašina dzīvojamo zonu uz ārtelpu.
Foto – Mārcis Baltskars

Mājoklis uz riteņiem 3


Vagoniņi lielākoties jāpasūta no ārzemēm – uz vietas piedāvā jau gatavus, bet lietotus treilerus. Vienkāršākais variants – komplektēts vagoniņš jeb tā sauktā angļu mājiņa ar sanitāro mezglu, mēbelēm, elektroinstalāciju un sadzīves tehniku. Vagoniņu novieto noteiktajā vietā, nofiksējot riteņus. Sarežģītākas (un dārgākas) konstrukcijas ir veidotas kā mājas uz platformām vai pontoniem (var uzstādīt arī virs ūdens). Šajā variantā riteņi paliek nedaudz paceltā pozīcijā, bet māja balstās uz stabilas platformas. Var, piemēram, uz elegantiem skrūvpāļiem pacelt mājiņu 220 cm virs zemes, tad apakšā izveidojas autonoma telpa, kur iekārtot garāžu, pirti, banketa zāli vai noliktavu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Parasti mājiņas ir 8 – 12 m garas, 3 – 4 m platas ar griestu augstumu no 1,95 līdz 2,40 m. Var tikai apbrīnot, cik racionāli un kompakti 25 – 40 kvadrātmetru platībā izplānots un ietilpināts viss nepieciešamais dzīvošanai – virtuve, atpūtas istaba ar kamīnu, divas vai trīs guļamistabas, sanitārais mezgls un duša. Reizēm izdodas iegādāties mājiņu ar tik labām masīva sarkankoka mēbelēm, kādas veikalā ar uguni nesameklēsi.

Vagoniņus apsilda ar elektrību vai gāzi, ventilācijas sistēma regulējama ar aizbīdņiem. Lētākie (no 4000 eiro) moduļi ir paredzēti dzīvošanai vasarā, ziemas mājiņām ir stikla pakešu logi un biezāks siltinājums. Lietotas pārvietojamās mājas piedāvā SIA “Saulainā puse”, SIA “Kordata”, lietuviešu “Caravan”, plašs klāsts atrodams arī sludinājumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Jaunās pārvietojamās mājas pārsvarā ir ar divslīpju jumtu,” stāsta SIA “Saulainā puse” vadītājs Juris Zālītis. “Tās izskatās glītāk, un arī iekštelpās ir omulīgāk, jo griestu augstums palielinās par 15 cm. Ja mājā grib dzīvot ziemā, tad jāiebūvē “Jotulas” tipa krāsniņa un regulāri jākurina ar malku. Efektīva ir siltumsūkņa gaiss–gaiss kombinācija ar čuguna krāsniņu. Ūdens sildīšanai ieteicams izmantot kompaktu elektrisko boileru. Mājas apakšpusei jābūt vēdināmai, tomēr to var siltināt, ievietojot pamatnes režģī 10 cm biezus akmens vates gabalus un piesedzot ar elpojošu plēvi.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.