Foto – www.andriskozlovskis.lv

Ēdamais sausserdis – veselīgs našķis vēl pirms zemenēm 5

Kas tas ir: pat pēc četrdesmit septiņu grādu spelgoņas krūms pavasarī tomēr raisa pumpurus, turklāt ziediem nieks pat mīnus septiņu grādu sals? Ēdamais sausserdis! Taču pie mums tas joprojām nav pienācīgi novērtēts, jo no Sibīrijas, Kamčatkas un Altaja ienākušo augu Latvijā plašāk iepazina tikai pirms nepilniem trīsdesmit gadiem.

 

Krimināls
Rogovkas Justīnes slepkavībā aizdomās turamais tēvs, iespējams, izpļāpājies kameras biedriem Rīgas Centrālcietumā, kā meitene gājusi bojā
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kādi laika apstākļi gaidāmi oktobrī un kāda, viņaprāt, būs ziema
Igors Rajevs: “Tā sliktā ziņa ir tāda, ka Krievija ir pārgājusi uz kara laika ekonomiku”
Lasīt citas ziņas

Sausserža sugu ir ļoti daudz, aptuveni 200, tomēr vairākums no tām ir dekoratīvi augi. Latvijā pazīstamākais ir liānveidīgais sausserdis – mīlestības koks jeb saldā mīlestība – un Tatārijas sausserdis, kas priecē ar spilgti rozā ziediem un sarkanām, taču pārtikā nederīgām ogām.

Ēdami ir tikai to sausseržu augļi, kam ogas zilā krāsā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas ir diezgan plašs šķirņu klāsts, kas izveidotas galvenokārt no Kamčatkas sausserža. Agrīnajām, piemēram, Zoluška vai Siņaja ptica – ogas svars nesasniedz gramu, vidējām tās nedaudz lielākas, bet Latvijas zinātnieku izveidotajām vēlīnajām šķirnēm auglis sver pat pusotru gramu.

Agrie sausserži sāk ražot jau maija beigās, priecējot gardēžus pat krietnu brīdi pirms zemenēm. Pamazām pievienojas arī vidējās un vēlīnās šķirnes. Augļi nogatavojas pakāpeniski, bet ir ļoti vārīgi – vācot jāliek plānā kārtiņā un jāsargā no saspiešanas.

Ja augs kārtīgi aprūpēts, pie viena krūma var našķēties aptuveni pusotru nedēļu, ievācot četrus līdz piecus kilogramus ogu. Tās ir gan lielisks pārtikas produkts, gan iedarbīgs veselības profilakses un dziedniecības līdzeklis.

Ja nav vēlēšanās ogas atdot strazdiem, ražas laikā pat nelieli sausserža krūmiņi jānosedz ar tīklu.

 

Vasarā nenokavē

Sausserža krūma ražīgums atkarīgs no tā, cik prasmīgi to aprūpē. Tam jāizvēlas neapēnota vieta, kā arī pareiza mēslošana. Papildmēslojums (slāpeklis, kālijs, fosfors, mikroelementi) jānodrošina tikai trešajā gadā pēc stādīšanas – pirmo reizi maijā, kad sāk augt jaunie dzinumi, bet otrreiz, devu uz pusi samazinot, vasarā – jūlijā, lai veicinātu pēc iespējas bagātīgāku ziedpumpuru veidošanos nākamā gada ražai. Trešo reizi sausserdi baro oktobrī.

Sausserdim ogas veidojas lapu žāklēs uz iepriekšējā gada dzinumiem. Ja dzinums būs tikai pāris centimetru garš, vairāk par četrām ogām uz tā neaizmetīsies. Jārūpējas, lai dzinumiem būtu vismaz 10 līdz 15 centimetru pieaugums gadā.

Sausserža lapas, kas vācamas vasarā, der dziednieciska novilkuma gatavošanai.

* Divas tējkarotes lapu aplej ar glāzi vāroša ūdens, pāris stundas ļauj ievilkties, izkāš un lieto pa ēdamkarotei četrreiz dienā, ja ir caureja, kā arī moka nieru un urīnceļu kaites.

* Līdzīgi gatavo uzlējumu ārīgai lietoša-
nai – apdegumu, brūču, čūlu, kā arī iekaisušas gļotādas skalošanai, apmazgāšanai vai kompresēm. Šim nolūkam tāpat der lapu un ziedu maisījums (1:1).

 

Pārliecinies tūlīt – labs!


Sausserža augļi ir ne tikai gardi, bet tajos ir tikpat C vitamīna, cik vērtīgāko šķirņu upenēs, tāpēc ogas ir gan atzīstams līdzeklis veselības atgūšanai saaukstēšanās gadījumā, gan profilakses gardums, lai organisms ligas nelaistu klāt.

* Ogas lietojot, aktivizējas vielmai
ņa – organisms straujāk atbrīvojas no visa liekā. Uzlabojas asinsvadu sieniņu caurlaidība – asinis tiek bagātīgāk apgādātas ar skābekli, bet tas rada možumu un labvēlīgi ietekmē atmiņu. Augļi satur pektīnvielas, cukurus, organiskās skābes, vitamīnus, minerālvielas, miecvielas antociānus, flavonoīdus; daudzas no šīm vielām ir iedarbīgi antioksidanti, kas palīdz no organisma izvadīt brīvos radikāļus, tāpēc noder vēža profilaksē.

* Ja ogu tik daudz, ka svaigā veidā nav notiesājamas, tās var žāvēt un saldēt, izmantot ievārījumam, želejai, kompotam, spiest sulā. Antociānu klātbūtne dara sulu tik piesātinātu, ka to var izmantot gan bālāku sulu paspilgtināšanai, gan dziju krāsošanai.

Sibīrijas un Altaja tautu medicīnā veselības stiprināšanai jau izsenis lietojot arī sausserža ziedus, lapas, kā arī jauno dzinumu mizu, taču Latvijas speciālisti uz to nemudina.

Gan tālab, ka visu auga sastāvdaļu iedarbība mūsu reģionā vēl nav medicīniski pārbaudīta, gan tāpēc, ka vajadzīgo izejvielu iegūšana visbiežāk nodarītu pāri krūmam un mazinātu gaidāmo ražu.

Protams, ja ir vēlēšanās pavasarī pirms ogu nogaršošanas pārliecināties arī par ziedu iedarbību, to var darīt; tas pats attiecināms uz pārējām šī auga sastāvdaļām.

* Tējkaroti kaltētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, lieto ādas un gļotādas iekaisumu apmazgāšanai vai kompresēm.

 

Rudenī nenokavē

Ja mazdārziņā joprojām sausserža nav, vērts apdomāt tā ieviešanu. Jāstāda vismaz divas ēdamā sausserža šķirnes, lai notiktu svešappute. Protams, stādīšanu var veikt arī agrā pavasarī.

Kultūra ir ilggadīga – pieauguši skaitās tikai septiņgadīgi krūmi, bet intensīvas ražošanas periods ilgst līdz 15 gadiem. Tad ceri sāk vecot, tāpēc tie jāatjauno – gan retinot, gan izgriežot augstos skeletzarus, lai to vietā veidotos spēcīgi sānžuburi. Pēc atjaunošanas krūms bagātīgi ražo līdz 30 gadu vecumam.

Retināšanas laikā izgrieztajiem zariem vērts nošņāpt galotnītes un mēģināt tās nomizot vai sagriezt gabaliņos un sažāvēt (to var veikt arī pavasarī); tradicionālais mizas iegūšanas veids neder, jo resnākos zarus klāj apvalks, kas atgādina sausas lēkšķes.

* Tējkaroti kaltētas mizas aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes pavāra, ļauj stundu ievilkties, nokāš, papildina ar vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam un lieto pa ēdamkarotei pirms ēdienreizēm, ja moka tūska.

 

Ziemā nenokavē

Ja uzmācas spēku izsīkums un jaušams vitamīnu trūkums, ja par sevi atgādina asinsvadu kaites un zudis kustēšanās prieks, īstā reize ziest uz pankūkām sausserža ogu želeju vai ievārījumu, pusdienās pamieloties ar atspirdzinošu kompotu vai novārījumu: vienu ēdamkaroti kaltētu sausserža augļu aplej ar glāzi vāroša ūdens, 4 stundas nostādina, izkāš, papildina ar ūdeni, līdz trauks atkal pilns, un dienas gaitā pamazām izmalko.

* Tā kā sausserža ogas ir pirmais sezonas gardums, pareizāk tās notiesāt svaigas, nevis pūlēties ar gatavošanu uzglabāšanai.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Krimināls
Rogovkas Justīnes slepkavībā aizdomās turamais tēvs, iespējams, izpļāpājies kameras biedriem Rīgas Centrālcietumā, kā meitene gājusi bojā
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kādi laika apstākļi gaidāmi oktobrī un kāda, viņaprāt, būs ziema
Igors Rajevs: “Tā sliktā ziņa ir tāda, ka Krievija ir pārgājusi uz kara laika ekonomiku”
Atklāts Prigožina miljonu, īpašumu un privātās armijas “Vagner” vienīgais mantinieks
Kokteilis
VIDEO. Mūziķis Guntis Veits Rīgas centra restorānā piedzīvo traģikomisku situāciju: viņam piedāvā vērsties tiesā
Lasīt citas ziņas
Lingebērziņš par tūristu piesaisti Latvijai: “Mums ir mīkla, mēs sataisām pat pīrādziņus, bet krāsnī viņus neieliekam!”
Putina kauna traips: Drīz pēc tikšanās ar diktatoru “Krievijas varonis” noslepkavo meiteni
Krimināls
Rogovkas Justīnes slepkavībā aizdomās turamais tēvs, iespējams, izpļāpājies kameras biedriem Rīgas Centrālcietumā, kā meitene gājusi bojā
Mājas
FOTO. “Kas tā būtu par garlaicīgu dzīvi bez kaķa vai diviem!” Latvijas kaķu smieklīgākie nedarbi
Viedoklis
Krists Kalniņš: Vai valsts budžetu kādreiz veidos arī finansisti? Atkal kāpjam uz tiem pašiem grābekļiem…
15:10
Ceturtdien Latvijā gaidāms lietains laiks un saglabāsies brāzmains vējš
15:10
Mājas
FOTO. “Kas tā būtu par garlaicīgu dzīvi bez kaķa vai diviem!” Latvijas kaķu smieklīgākie nedarbi
15:02
Rīdziniek, ieskaties kartē un uzzini, vai ir jēga uz tava mājokļa jumta uzstādīt saules paneļus?
Kokteilis
FOTO. Keita Midltone, tiekoties ar skolniekiem, sasmīdina bērnus ar joku par savu vecāko dēlu princi Džordžu. Ko viņa pateica?
Apokaliptiska aina! Autobusa avārijā netālu no Venēcijas dzīvību zaudējis vismaz 21 cilvēks, tostarp tūristi
Kokteilis
VIDEO. Mūziķis Guntis Veits Rīgas centra restorānā piedzīvo traģikomisku situāciju: viņam piedāvā vērsties tiesā
VIDEO. Leģendārajam krievu politiskās satīras seriālam “Puppets” igauņi iedveš jaunu elpu
Kokteilis
FOTO. Kino ļaudis un sabiedrībā pazīstami cilvēki Rīgas centrā svin komēdijseriāla pirmizrādi
Viedoklis
Romāns Meļņiks: “Jaunā Vienotība” – uz skuju takas vai ceļā uz kārtējo politisko kūleni?
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kādi laika apstākļi gaidāmi oktobrī un kāda, viņaprāt, būs ziema
Kokteilis
FOTO. Negaidīti! TV personība Žaklīna Cinovska tomēr pamet Latviju
Ukrainas armijai ir panākumi frontē Robotines, Kļiščijivkas un Andrijivkas rajonos
Pēc divu nedēļu kavēšanās VSAA atsāks izmaksāt Krievijas pensijas
Kokteilis
FOTO. Laimīgs jubilārs un mīlestības pilna sagaidīšana – Nacionālajā teātrī skaisti nosvinēta Ulda Dumpja 80 gadu jubileja
Franciju apsēdušas gultas blaktis – tās rāpo gan kinoteātros, gan lidostā un Parīzes metro
Spānijas sikspārņu alā atrasti vecākie zināmie apavi Eiropā – no zāles pītas sandales
Kokteilis
VIDEO. Latviešu komiķis Jānis Skutelis asprātīgi iztulko latviski populārus lamuvārdus no angļu valodas
“Trieciennieki ir tikai gaļa…” Krievi “Štorm Z” vienības Ukrainā izmanto kā soda bataljonus
Igors Rajevs: “Tā sliktā ziņa ir tāda, ka Krievija ir pārgājusi uz kara laika ekonomiku”
“Zemūdens munīcija izdala toksīnus.” Baltijas jūras dzelmē nogremdētas 300 000 tonnas kara laika ieroču, kas kaitē jūras ekosistēmām
“Esmu atteicis izrādi Milānā”. Saruna ar austriešu basu Ginteru Groisbeku
Uzmanību, autobraucēj! Uz Jelgavas, Liepājas un Ventspils šosejas sāk darboties vidējā ātruma kontroles iekārtas
Receptes
Ābolu strūdele no kārtainās mīklas. Klasika!
Šnore: Krievu valodas nepārtraukta uzspiešana bērniem ir cūciska! Kāpēc izdabājam okupācijas kopienai?
Spēcīgais vējš būtiskus postījumus nav nodarījis: VUGD saņemti vairāk nekā 10 izsaukumi par nokritušiem kokiem uz brauktuves
“Būtiska nozīme ir sievietei un mīlestībai.” Izsludināts “Ziedonis un Mīlestība” papildkoncerts