Foto: betija.com

VIDEO. Gaisīga vaniļas musa kūka ar mandeļu biskvītu, karameli un āboliem 0

Konditore Betija Kalēja piedāvā lieliskas kūkas recepti…Viegla, gaisīga, ne pārāk salda…tik garda…

Mandeļu biskvīts/cepums:

Sastāvdaļas:

2 olas baltumi

100g mandeļu miltu

65g cukura

šķipsna sāls

1/4 citrona miza

LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena

1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 ēdamkarote vaniļas cukura (tad no 65g cukura atņem 1 ēdamkaroti cukura)

1/2 tējkarote eļļas vai sviesta formas ietaukošanai

Pagatavošana:

Mandeļu miltus sajauc ar cukuru, sāli. Pievieno 1 olas baltumu, citrona miziņu, vaniļu.

Otru olas baltumu sakuļ, izmantojot mikseri, līdz tas ir trīskāršojies apjomā un pilnīgi balts.

Mandeļu miltu masā iecilā saputoto olas baltumu 2 daļās.

Mīklu lej ietaukotā 20cm diametrā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs, izlīdzina.

Cep 160 grādu sakarsētā krāsnī līdz zeltaini brūns – apmēram 20 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.

Ābolu gabaliņi

Sastāvdaļas:

~4āboli

1 ēdamkarote cukura

1/2 citrona sula

1 kanēļa standziņa vai 1 tējkarote kanēļa

Pagatavošana:

Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā. Aplej ar citrona sulu.

Pievieno cukuru, kanēļa standziņu.

Apmēram 10 minūtes sautē, ik pa brīdim apmaisot, līdz ābolu gabaliņi kļuvuši mīkstāki, bet vēl tur savu formu. Atdzesē.

Vaniļas muss

Sastāvdaļas:

500 ml saldā krējuma (istabas temperatūrā)

60 g cukura

85 g olas dzeltenumu (~6 olu dzeltenumi)

1 vaniļas pāksts (var izmantot vaniļas cukuru parastā cukura vietā)

7g želatīna plāksnītes (es izmantoju “dr. Oetker” firmas želatīnu – 4.5 lapas)

Pagatavošana:

Katliņā liek 250ml saldā krējuma, kam pievieno vaniļas pāksti, no kuras izkasītas sēkliņas. (ja neizmanto vaniļas pāksti, tad izlaid šo soli)

Saldo krējumu uzsilda līz gandrīz vārīšanās temperatūrai, uzliec vāku un atstāj ievilkties uz vismaz 30 minūtēm.

Želatīna lapas liek lielā bļodā, kur ieliets auksts ūdens. Ļauj tām uzbriest vismaz 10 minūtes.

Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, ar mikseri vai putojamo slotiņu kuļ 2-4 minūtes līdz masa kļuvusi gaisīgāka un gaišāka.

Tikmēr saldo krējumu atkal silda, neļaujot tam uzvārīties. Pakāpeniski pievieno olu masai, nepārtraukti maisot, lai olas dzeltenumus nesarautu kunkuļos.

Kad olu masai pievienots viss saldais krējums, to lej atpakaļ katliņā un lēni maisot karsē līdz sasniegta 83 grādu temperatūra.

Katlu noņem no uguns. Želatīna lapas izņem no bļodas, izspiež lieko ūdeni un iemaisa karstajā masā, lai tas izkustu.

Masu izlej caur sietiņu, izņem vaniļas pāksti. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos krēma virsmai. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai – tas aizņems 2-4 stundas.

Kad krēms atdzisis, atlikušo saldo krējumu saputo līdz tas ir stingrs kā putukrējums. Iecilā olu dzeltenumu masā. Nesatraucies – tas būs šķidrs, bet, atdziestot ledusskapī, strauji sastings.

Kārto kūku

Silikona formā vai formā ar noņemamām malām (1.1 L tilpumā, 20cm diametrā) ielej nedaudz musu. Ieliek saldētavā uz ~30min, lai virspuse sastingst.

Virspusē krēmam liek atdzisušos ābolus, atstājot 1 cm maliņu.

Pāri āboliem uzmanīgi lej lielāko daļu musa, izlīdzina.

Virs musa liek mandeļu biskvītu, nedaudz iespiežot. Pārlej ar atlikušo musu, izlīdzina.

Liek saldētavā pilnībā sastingt uz vismaz 8 stundām – es atstāju uz visu nakti.

Karameles glazūra

Sastāvdaļas:

250 g cukura

250 ml saldā krējuma

10 g želatīna lapu

Pagatavošana:

Nākamajā dienā želatīna lapas liek lielā bļodā ar aukstu ūdeni un uzbriedina vismaz 10 minūtes.

Tikmēr katliņā liek cukuru uz lielas uguns. Ik pa brīdim apmaisa.

Ļauj cukuram karamelizēties un iegūt zeltaini brūnu, piesātinātu krāsu.

Pielej saldo krējumu un izslēdz plīti- masa straujo burbuļos, tāpēc esi uzmanīgs!!!

Kad masa viendabīga, noņem no plīts. Iemaisi uzbriedināto želatīnu, no kura izspiež lieko ūdeni. Samaisa un izlej caur sietiņu.

Karamelei ļauj nedaudz atdzist, lai tā nav karsta, bet vēl ir silta un šķidras konsistences.

Glazēšana

Saistītie raksti

Kūku izņem no saldētavas un izņem no formas. Ja tā pielipusi, formu var ielikt silta ūdens peldē, lai malas atkūst.

Zem kūkas, ja pieejams, paliek kartona paliktnīti.

Kūku uzliek uz restītes zem kuras ir šķīvis vai bļoda, kur notecēt liekajai karamelei.

Ledus aukstajai kūkai lej pāri glazūru, liekajai ļaujot notecēt. Rīkojies ātri, jo glazūra strauji sastings.

Pēc 5 minūtēm kūku no restes pārceļ uz kūku šķīvja.

Pirms pasniegšanas ļauj atkust istabas temperatūrā ~4h. Uzglabā ledusskapī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga, tumīga, aromātiska: meksikāņu zupa ar frikadelēm 1
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Suns, kas nav tikai suns: Pepija gaida pandēmijas beigas, lai varētu sākt strādāt
19 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
19 stundas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Epidemiologs skaidro, kāpēc bija jāaizliedz brīvdienās tirgot alkoholu 13
11 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
10 ēdienu receptes ar sieru: no zupām līdz saldēdieniem 1
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Praktiski
Alga no 650 līdz 1000 eiro mēnesī. Kā var veidoties tik liela algas atšķirība vienā amatā? 2
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
10 senatnīgi tautas ticējumi: būs vai nebūs īsta ziema?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Lai vasarā atkal priecētu, kokveida peonijām laiks doties ziemas guļā: kā tās “iepakot”
2 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai vecmāmiņa var būt oficiāla auklīte un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu? 14
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ēdienu blogera Kaspara Virsnīša recepte: perfektie vistu šķiņķīši 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 sasniedzis arī vienīgo līdz šim Latvijā šīs slimības saudzēto novadu
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Parakstījušies jau vairāk nekā 10 000: Vecāki sašutuši par prasību bērniem skolās lietot sejas maskas 17
9 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 2
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāgatavojas drošības pasākumus ievērot vismaz līdz vasaras vidum, brīdina premjers 20
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Epidemiologs skaidro, kāpēc bija jāaizliedz brīvdienās tirgot alkoholu 13
11 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
7 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilze Aizsilniece: Bažas raisa iecere noteikt kriminālatbildību par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu 9
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
ML
Māra Libeka
Stāsti
Ja statistiku par mirušo skaitu sāktu detalizēti analizēt, aina nebūtu tik dramatiska. Saruna ar infektoloģi Ludmilu Vīksnu 28
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Skaistas, drosmīgas un neatvairāmas: kādas bija Džeimsa Bonda meitenes filmās no 1962. līdz 2021.gadam 1
19 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Vakcīnas pret Covid-19. Ko mēs zinām par šo vakcīnu drošību? 39
1 diena
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Ģitārists Kaspars Ansons dēlam devis vārdu Kastanis: man patīk lietas izdomāt, negribu visu “pēc saraksta” 11
18 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Piecgadīgā princese Šarlote nebeidz pārsteigt ar savu uzstājību: pati izlēmusi aprunāties ar karalieni Elizabeti II 10
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 2
22:48
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
22:16
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
22:03