Foto: betija.com

VIDEO. Gaisīga vaniļas musa kūka ar mandeļu biskvītu, karameli un āboliem 0

Konditore Betija Kalēja piedāvā lieliskas kūkas recepti…Viegla, gaisīga, ne pārāk salda…tik garda…

Mandeļu biskvīts/cepums:

Sastāvdaļas:

2 olas baltumi

100g mandeļu miltu

65g cukura

šķipsna sāls

1/4 citrona miza

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 12
10 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 76
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 63
23 stundas
Lasīt citas ziņas

1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 ēdamkarote vaniļas cukura (tad no 65g cukura atņem 1 ēdamkaroti cukura)

1/2 tējkarote eļļas vai sviesta formas ietaukošanai

Pagatavošana:

Mandeļu miltus sajauc ar cukuru, sāli. Pievieno 1 olas baltumu, citrona miziņu, vaniļu.

Otru olas baltumu sakuļ, izmantojot mikseri, līdz tas ir trīskāršojies apjomā un pilnīgi balts.

Mandeļu miltu masā iecilā saputoto olas baltumu 2 daļās.

Mīklu lej ietaukotā 20cm diametrā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs, izlīdzina.

Cep 160 grādu sakarsētā krāsnī līdz zeltaini brūns – apmēram 20 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.

Ābolu gabaliņi

Sastāvdaļas:

~4āboli

1 ēdamkarote cukura

1/2 citrona sula

1 kanēļa standziņa vai 1 tējkarote kanēļa

Pagatavošana:

Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā. Aplej ar citrona sulu.

Pievieno cukuru, kanēļa standziņu.

Apmēram 10 minūtes sautē, ik pa brīdim apmaisot, līdz ābolu gabaliņi kļuvuši mīkstāki, bet vēl tur savu formu. Atdzesē.

Vaniļas muss

Sastāvdaļas:

500 ml saldā krējuma (istabas temperatūrā)

60 g cukura

85 g olas dzeltenumu (~6 olu dzeltenumi)

1 vaniļas pāksts (var izmantot vaniļas cukuru parastā cukura vietā)

7g želatīna plāksnītes (es izmantoju “dr. Oetker” firmas želatīnu – 4.5 lapas)

Pagatavošana:

Katliņā liek 250ml saldā krējuma, kam pievieno vaniļas pāksti, no kuras izkasītas sēkliņas. (ja neizmanto vaniļas pāksti, tad izlaid šo soli)

Saldo krējumu uzsilda līz gandrīz vārīšanās temperatūrai, uzliec vāku un atstāj ievilkties uz vismaz 30 minūtēm.

Želatīna lapas liek lielā bļodā, kur ieliets auksts ūdens. Ļauj tām uzbriest vismaz 10 minūtes.

Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, ar mikseri vai putojamo slotiņu kuļ 2-4 minūtes līdz masa kļuvusi gaisīgāka un gaišāka.

Tikmēr saldo krējumu atkal silda, neļaujot tam uzvārīties. Pakāpeniski pievieno olu masai, nepārtraukti maisot, lai olas dzeltenumus nesarautu kunkuļos.

Kad olu masai pievienots viss saldais krējums, to lej atpakaļ katliņā un lēni maisot karsē līdz sasniegta 83 grādu temperatūra.

Katlu noņem no uguns. Želatīna lapas izņem no bļodas, izspiež lieko ūdeni un iemaisa karstajā masā, lai tas izkustu.

Masu izlej caur sietiņu, izņem vaniļas pāksti. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos krēma virsmai. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai – tas aizņems 2-4 stundas.

Kad krēms atdzisis, atlikušo saldo krējumu saputo līdz tas ir stingrs kā putukrējums. Iecilā olu dzeltenumu masā. Nesatraucies – tas būs šķidrs, bet, atdziestot ledusskapī, strauji sastings.

Kārto kūku

Silikona formā vai formā ar noņemamām malām (1.1 L tilpumā, 20cm diametrā) ielej nedaudz musu. Ieliek saldētavā uz ~30min, lai virspuse sastingst.

Virspusē krēmam liek atdzisušos ābolus, atstājot 1 cm maliņu.

Pāri āboliem uzmanīgi lej lielāko daļu musa, izlīdzina.

Virs musa liek mandeļu biskvītu, nedaudz iespiežot. Pārlej ar atlikušo musu, izlīdzina.

Liek saldētavā pilnībā sastingt uz vismaz 8 stundām – es atstāju uz visu nakti.

Karameles glazūra

Sastāvdaļas:

250 g cukura

250 ml saldā krējuma

10 g želatīna lapu

Pagatavošana:

Nākamajā dienā želatīna lapas liek lielā bļodā ar aukstu ūdeni un uzbriedina vismaz 10 minūtes.

Tikmēr katliņā liek cukuru uz lielas uguns. Ik pa brīdim apmaisa.

Ļauj cukuram karamelizēties un iegūt zeltaini brūnu, piesātinātu krāsu.

Pielej saldo krējumu un izslēdz plīti- masa straujo burbuļos, tāpēc esi uzmanīgs!!!

Kad masa viendabīga, noņem no plīts. Iemaisi uzbriedināto želatīnu, no kura izspiež lieko ūdeni. Samaisa un izlej caur sietiņu.

Karamelei ļauj nedaudz atdzist, lai tā nav karsta, bet vēl ir silta un šķidras konsistences.

Glazēšana

CITI ŠOBRĪD LASA

Kūku izņem no saldētavas un izņem no formas. Ja tā pielipusi, formu var ielikt silta ūdens peldē, lai malas atkūst.

Zem kūkas, ja pieejams, paliek kartona paliktnīti.

Kūku uzliek uz restītes zem kuras ir šķīvis vai bļoda, kur notecēt liekajai karamelei.

Ledus aukstajai kūkai lej pāri glazūru, liekajai ļaujot notecēt. Rīkojies ātri, jo glazūra strauji sastings.

Pēc 5 minūtēm kūku no restes pārceļ uz kūku šķīvja.

Pirms pasniegšanas ļauj atkust istabas temperatūrā ~4h. Uzglabā ledusskapī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 12
10 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 76
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 63
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 29
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Nežēlīgs ieraksts: policisti filmē uz lauka gulošu, cietušu stirnu, smejas un sauc: “Piekodusies!” 121
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pastkastīte – kāda, kur un kā pareizi jānovieto? 2
2 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ko iesākt ar liliju sīpoliem ziemā: selekcionāra padomi
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 triki, kā dzīvojamo platību izmantot ekonomiskāk
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai tirgoties internetā drīkst bez ierobežojuma un nodoklis par to nav jāmaksā? 2
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēkus bez negatīva Covid-19 testa nelaiž lidmašīnās: pastāsta par situāciju “Rīgas” lidostā
51 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā nakts pēdējos gados. Cik zemu temperatūra kritīs? 1
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 29
5 stundas
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
“Dzintars” atgriežas ar jaunu jaudu: jau pavasarī veikalu plauktos nonāks iecienītā zīmola produkcija 4
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 12
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Eiropas čempioni brāļi Šici Pasaules kausa septītajā posmā izcīna bronzu
3 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Mēģinājums salabot pilnā gaitā ripojošu lokomotīvi, kurai atklājas arvien jauni defekti 1
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Viljams atzinies, ka “izgāzies” ar dzimšanas dienas dāvanu mīļotajai Keitai: tā viņai nepatika
1 diena
SK
Skaties.lv
Kokteilis
Izjukušas Sanas Timmas un hokejista Kaspara Saulieša attiecības: “Novēlu atrast to īsto un vienīgo!” 9
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 27
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Cīnās par Burtnieka ezeru vai par krēslu? Zvejnieki uzskata, ka pašvaldība melo un rīkojas beztiesiski 4
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Lidija un Lida
10 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Kura no Maestro Paula melodijām Tev ir vistuvākā? 56
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
1 diena
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Komandantstundas laikā policijai izdevies notver vairākus noziedzniekus
19:56
LE
LETA
Ziņas
Cilvēkus bez negatīva Covid-19 testa nelaiž lidmašīnās: pastāsta par situāciju “Rīgas” lidostā
19:18
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Mēģinājums salabot pilnā gaitā ripojošu lokomotīvi, kurai atklājas arvien jauni defekti 1
18:55