Grila panna – labs risinājums tiem, kam garšo grilēts ēdiens. Kuru pannu izvēlētos tu? 0

Beidzoties siltajai sezonai, aizvien retāk ir iespēja baudīt uz grila pagatavotu ēdienu, īpaši tiem, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājās. Tomēr gardēžiem nav jāpaliek gluži bešā – pēdējā laikā veikalu plauktos parādījies jauns risinājums: panna – grils jeb grila panna.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Galvenais, kas atšķir šādu pannu no parastas, ir tās rievotais dibens. Produkti uz tā tiek cepti līdzīgi kā uz restēm, tikai bez atklātas uguns. Iegūtais ēdiens ir garšīgs un veselīgs, jo produkta sulas un tauki nepiecepas, bet notek starp rievām un izgaro. Gaļa, zivs, dārzeņi izdodas sulīgi, bet ne trekni. Taukvielas cepšanai gandrīz nav nepieciešamas – cepamo produktu var nedaudz apsmidzināt ar eļļu no pulverizatora vai nedaudz ieziest pannas rievas, izmantojot eļļā samērcētu silikona otiņu.

Kam vajag pievērst uzmanību, iegādājoties grila pannu? Arī formai ir nozīme, piemēram, kvadrātveida panna būs ietilpīgāka nekā apaļa, toties tā uzsilst vienmērīgāk. Ovāla vai taisnstūrveida panna ir vairāk piemērota zivīm. Bet pavisam seklas pannas – paplātes piemērotas daudzām porcijām, tad pannu liek uz vairākiem plītsriņķiem vienlaikus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādām pannām maliņu augstums ir no 1 līdz 7 cm. Pannā ar augstākām malām ēdiens labāk izsūt, un tā ir arī ērtāka – aizsargā no šļakatām, kad produkti jāpārgroza. Grila pannai vēlami divi rokturi – viens iepretim otram. Tā vieglāk darboties ar smagu pannu. Turklāt rokturiem jābūt nesakarstošiem, tie var būt no nesasilstošas plastmasas, pārklāti ar silikonu, no koka.

Arī materiāli pannām mēdz būt dažādi. Visbiežāk tās izgatavotas no lietā alumīnija ar biezām sieniņām un dibenu, kas vienmērīgi sadala siltumu pa visu pannu. Pannas iespējams kārtīgi uzkarsēt, tās ātri uzsilst un ir ērti mazgājamas. Tomēr to pārklājums nav visai izturīgs, tāpēc jākopj uzmanīgi. Parastais alumīnijs grila pannām neder, jo šādu pannu sieniņas ir plānas. Vislabāk, ja panna ir no čuguna. Lai gan uzsilšanas laiks ir diezgan ievērojams (apmēram 15 min), panna uzsilst vienmērīgi un ļoti ilgi notur karstumu. Čugunu grūtāk atmazgāt, neuzmanīgi rīkojoties, panna var sākt rūsēt un piešķirt ēdienam metālisku piegaršu.

Jo biezākas sieniņas un dibens, jo smagāka panna, jo labāka grilēšana. Piemēram, čuguna panna svērs aptuveni no 2,5 līdz 5 kg, bet alumīnija pannas ir vieglākas 1,5 – 2 kg. Pretpiedeguma pārklājums pieejams tikai alumīnija pannām. Iespējami dažādi veidi – keramiskie, polimēru, titāna un granīta pārklājumi. Emaljas pārklājums tiek lietots dažām čuguna pannām, lai tās būtu ērtāk kopt.

Gan atsevišķi, gan komplektā ar čuguna grila pannām var nopirkt arī preses vāku, kas noderīgs cāļa cepetim vai panējumiem.

Premium klases izstrādājumi maksā, sākot no 70 līdz 100 eiro. Šajā cenu kategorijā ietilpstošās pannas gan no čuguna, gan no alumīnija tiek piedāvātas ar īpaši izturīgiem pārklājumiem. Standarta izstrādājumu cena ir aptuveni 40 eiro, tās ir lietā alumīnija pannas – grili ar patentētiem pretpiedeguma pārklājumiem. Vislētākie, aptuveni 14 eiro, ir Ķīnas izstrādājumi, kas izgatavoti no plānāka alumīnija un ar nesertificētu pārklājumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.