Vēsturnieki pagaidām izsaka minējumus, kāpēc cilvēks pirms vairākiem tūkstošiem gadu kala akmenī bedrītes.
Vēsturnieki pagaidām izsaka minējumus, kāpēc cilvēks pirms vairākiem tūkstošiem gadu kala akmenī bedrītes.
Foto – Andris Grīnbergs

  3

Vērojiet akmeņus!

Kopumā pērn Latvijā atklāti septiņi līdz šim nezināmi bedrīšakmeņi, no kuriem seši – Kurzemē, bet viens – Vidzemē. Pavisam Latvijā līdz šim atklāti 86 bedrīšakmeņi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
VIDEO. “Viss grāvis šūpojas!” Medniece fiksējusi interesantu novērojumu – sākumā šķitis, ka tas ir bebrs… 8
Lasīt citas ziņas

Bedrīšakmeņiem bagatākās teritorijas ir Liepājas apkārtne, Talsu apkārtne un Ziemeļvidzeme – Valmieras, Mazsalacas, Rūjienas apkārtne. Liepājas apkārtnē atrasta ceturtā daļa Latvijas bedrīšakmeņu. Ar 10 bedrīšakmeņiem Grobiņas novads ir šajā ziņā bagātākais novads Latvijā, otrajā vietā – Rucavas novads (8 bedrīšakmeņi), piebilst A.Grīnbergs.

Daudzviet šie akmeņi ceļu un ēku būvniecības dēļ ir sapostīti un neatrodas savā sākotnējā vietā. Latvijā ir zināmi vairāki gadījumi, kur kultakmeņi iemūrēti gan ēkās, gan akmens žogos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katru gadu Latvijas Petroglifu centra biedri atrod arī kādu dižakmeni, tie lielākoties paslēpušies mežos, pļavās, upmalās. “Arī šajā pavasarī esmu saņēmis informāciju par kādu dižakmeni vienā no Kurzemes mežiem, tas jābrauc skatīt,” piebilst dabas pētnieks. “Vērojiet akmeņus!” aicina A. Grīnbergs. “Varbūt tajā ir kāds jaunāku laiku iekalums vai robežzīme.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.