Laura Grēviņa a
Laura Grēviņa a
Publicitātes foto/Marta Logina

Idejas pusdienām, kas bagātas ar dzelzi un garšos arī bērniem: piedāvā Laura Grēviņa un Guna Rijkure 0

Maza bērna uztura prasības ir daudz augstākas nekā pieaugušajam – mazulim jāuzņem līdz pat septiņām reizēm vairāk uzturvielu. Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā Latvijā un pasaulē vērojams visbiežāk, ir dzelzs.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 3
Lasīt citas ziņas

Lai mazulis izaugtu vesels un stiprs, ar dzelzi bagāti produkti ir neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa.
Iedvesmojot vecākus gatavot veselīgas, uzturvielām bagātas un mazulim piemērotas maltītes, kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure piedāvā divas pusdienu receptes – vienkāršas, ātri pagatavojamas maltītes, kuras nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu.

Publicitātes foto
CITI ŠOBRĪD LASA

1 – 3 gadus vecam bērnam uz kilogramu ķermeņa svara jāuzņem 5,5 reizes vairāk dzelzs nekā pieaugušajam. Dzelzs rūpējas par mazuļa fizisko un garīgo attīstību – vairo mazuļa enerģiju, nodrošina muskuļu funkcijas, “atbild” par smadzeņu attīstību. Dzelzs dienas deva atkarīga no mazuļa vecuma un svara, taču vidēji 1 – 3 gadus vecam bērnam jāuzņem aptuveni 8 mg dzelzs dienā. Ja mazulim trūkst dzelzs, bērns ir saguris un biežāk slimo; mazulim var būt sausi mati un nagi, bāla āda. Ja bērns pēkšņi sāk ēst neēdamas lietas, piemēram, mālu, kaļķi vai zemi, tas var liecināt par dzelzs trūkumu. 

1.Saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām

Publicitātes foto

Visai ģimenei (4 personām)

Sastāvdaļas:

Biezenim:

  • 1 kg saldo kartupeļu
    30 g sviesta
  • Šķipsniņa sāls
  • 1 tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna
  • Gaļas biešu bumbiņām:
  • 500 g maltas liellopa gaļas
  • 1 vārīta biete
  • Šķipsniņa sāls
  • ½ tējkarote timiāna
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ½ tējkarote sarkanās paprikas pulvera

Pagatavošana:

Publicitātes foto

Saldos kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos, uzvāra un pēc tam nokāš.
Kad kartupeļi atdzisuši līdz aptuveni 40°C, tiem pievieno sāli, sviestu, timiānu un visu sablendē, līdz izveidojas biezenis.

Bieti sarīvē un sajauc ar liellopa gaļu un sāli, sarkanās paprikas pulveri un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Veido bumbiņas.

Bumbiņas cep sakarsētā pannā vai krāsnī uz cepamā papīra (15 minūtes 190°C).

Saldo kartupeļu biezeni pasniedz ar biešu – gaļas bumbiņām.

2. Zaļās brokoļu un prosas pankūciņas

Publicitātes foto

~8 pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 50 g brokoļa
  • 25 g prosas
  • 2 olas
  • 20 g rīvēta cietā siera
  • 50 g pilngraudu kviešu miltu
  • ½ tējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana:

Publicitātes foto

Prosu noskalo. Uzvāra ūdeni, ieber tajā prosu un vāra aptuveni 15-20 minūtes.

Sarīvē brokoli. Olu sajauc ar brokoli, sieru un novārīto prosu.

Pievieno miltus, cepamo pulveri, sāli un samaisa.
Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.