Foto-Dainis Bušmanis

– Šonedēļ zemkopības ministrs ziņoja par nepieciešamību likvidēt 20 000 cūku saimniecībās ar nepietiekamu biodrošību. Kā šis process notiks?
 7

– Kopējais reģistrēto cūku skaits ārkārtas situācijas zonā Vidzemē un Latgalē ir 40 000. Reālais nokaujamo cūku daudzums varētu būt 10 000 līdz 20 000 dzīvnieku. Kā tas notiks, paredzēts Ministru kabineta noteikumos. Proti, Latgalē biodrošības pasākumi ir jāievieš līdz 31. jūlijam, bet Vidzemes zonā līdz 7. augustam. Pēc tam mēneša laika cūkas ir jānokauj. Ja cilvēki paši nenokaus, inspektori dosies uz saimniecību, atgādinās par saistībām un vienosies par kaušanas laiku. Pirms kaušanas pārbaudīs cūku veselību, tostarp klīniski un atsevišķos gadījumos arī laboratoriski. Pēc cūku veselības novērtējuma tās nākamajā dienā būs jānokauj. Pēc tam pilnvarotie veterinārārsti vai mūsu inspektori veiks kaušanas produktu ekspertīzi. Novērtēs, vai iekšējie orgāni, liemenis ir bez patoloģiskām pazīmēm. Gaļu varēs pašpatēriņam izmantot, saņems arī kompensācijas un parakstīs vienošanos, ka gadu konkrētajā vietā cūkas neaudzēs. Ja ganāmpulkā ir viena divas cūkas, kaušana notiks uz vietas saimniecībā, kā jau ierasts. Blakusproduktus no lielajām fermām savāksim, mazajās fermās tos dedzinās uz vietas vai atdos mums, mēs aizvedīsim uz konteineru.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

– Kā inspektors izvērtēs, vai biodrošība ir zema vai augsta?


– Inspektoriem ir speciāli sagatavoti pārbaudes protokoli ar šīm prasībām. Inspektors vērtēs, kā saimniecībā glabā barību, kūtsmēslus, vai nodrošina dezinfekciju, vai ir iespēja un vēlme mainīt apģērbu, ieejot kūtī, kas obligāti jādara. Nevar ar tiem pašiem zābakiem, ar kuriem būts mežmalā, doties pie mājas cūkām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.