Jānis Kukainis
Jānis Kukainis
Foto – Timurs Subhankulovs

– Par to, ka Latvija nav pievilcīga lieliem investīciju projektiem, nesen runāja pat Pensionāru federācijas kongresā, spriežot, ka vienīgi straujāka ekonomiskā attīstība ļautu paaugstināt pensijas. 5

– Tā ir taisnība. Esmu ilgus gadus bijis struktūrvienību vadītājs Forda autobūves uzņēmumā. Tur rēķināja tā: ja Amerikā gadā pārdod 16 miljonus jaunu automobiļu, jāprognozē, cik liela šogad būs mūsu daļa. “Ford Focus” ražotni, kas atrodas Sanktpēterburgā, sakarā ar ekonomisko krīzi varbūt slēgs. Bet savulaik nevarējām ieteikt tādu būvēt Latvijā – te ir mazs tirgus.

Reklāma
Reklāma
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Uzskatu, ka Latvijai jāattīsta “nišas produkti” un ka perspektīva ir lauku produktu – gaļas, piena, ievārījumu u. tml. – ražošana. Piemēram, man garšo Pūres ievārījums, un domāju, ja es pārstāvētu šo firmu, tad varētu šo produktu iedabūt kādā Amerikas lielveikalu ķēdē. Būtu gan jārēķina, vai tās burkas atmaksātos vest uz Ameriku.

– Forumā runās arī par ekonomikas klimatu Latvijā. Kā jūs to raksturotu?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Latvijā dažkārt neizmanto iespējas, kādas citās valstīs nelaiž garām. Kanādas Latviešu nacionālās apvienības sēdē dalībnieki runāja arī par uzņēmējdarbības vidi. Viņi pieminēja, ka Latvija, veicot lidmašīnu “Bombardier” iepirkumu, nav izmantojusi labu iespēju pieprasīt vairākus lielus iepirkumus pretējā virzienā. Piemēram, ja kāda ASV firma, kā “Boeing”, pārdod, teiksim, Ķīnai desmit lielās lidmašīnas, tad noteikti Ķīna prasīs kaut ko pretī – kādas detaļas mēs varam Ķīnā ražot! Latvijai, pērkot Kanādas uzņēmuma lidmašīnas, vajadzēja prasīt – ei, bet ko jūs no mums pirksit vai kādas detaļas mēs varam ražot Latvijā? Tas diemžēl neesot ticis darīts.

Latvijas ekonomisko attīstību traucē arī tādas jau ierastas problēmas, ka darījumos trūkst caurspīdīguma un tieslietu sistēmā trūkst ētikas. Viens no pēdējiem piemēriem, ka Latvijā notiek dīvainas lietas, bija mēģinājums apstrīdēt Okupācijas muzeja Nākotnes nama projektu. Par to, ka šāds projekts top, bija zināms jau pirms septiņiem astoņiem gadiem! Ārzemju latviešu organizācijas tajā ir daudz naudas ieguldījušas, bet piepeši parādījās vēstule, kuras autori vēlas visu sākto apstādināt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.